Foto: LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) izsaka neizpratni, ka ir atlikts Antidopinga aģentūras izveides jautājums Ministru kabinetā, un atgādina, ka lēmuma nepieņemšanas gadījumā, Latvijai var tikt izvirzītas sankcijas no Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) puses, kā arī aizliegums Latvijas sportistiem un sporta spēļu komandām piedalīties starptautiskās sacensībās un Olimpiskajās spēlēs.

"Veselības ministrija ir sagatavojusi konceptuālo ziņojumu par uzlabojumiem antidopinga sistēmā Latvijā, kuru viennozīmīgi atbalsta Latvijas Olimpiskā komiteja, ierosinot veidot neatkarīgu Antidopinga biroju, taču tam šobrīd nepiekrīt Finanšu ministrija", atklāj LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. "Zināms, ka Latvijai ir konstatētas 17 neatbilstības WADA prasībām un izteikti ierosinājumi darba uzlabošanai antidopinga jomā. Aktuālākie ir antidopinga iestādes autonomijas nodrošināšana, kā arī veicamo analīžu skaita palielināšana. Nav saprotama, atsevišķu ierēdņu nostāja pretoties šim ierosinājumam, un reorganizēt esošo iestādi – Valsts sporta medicīnas centru, sadalot tās funkcijas, lai aģentūras darbība atbilstu visām WADA prasībām."

"Aizvadīto gadu laikā diemžēl arī Latvijas sportisti ir pieķerti lietojot aizliegtās vielas. Tas ir pilnīgā pretrunā ar godīgas spēles principiem, rada riskus pašu sportistu veselībai un sūta nepieņemamu signālu sabiedrībai", izsakās LOK ģenerālsekretārs Žorzs Tikmers. "Izstrādātais priekšlikums par neatkarīgas Antidopinga aģentūras izveidi Latvijā pilnībā atbilst WADA prasībām un starptautiskai praksei šajā jomā. Tāpēc aicinu, nekavējoši pieņemt lēmumu par šīs institūcijas izveidi, vienlaikus novēršot iespējamās soda sankcijas un riskus, kas ir saistīti ar mūsu sportistu dalību starptautiskās sacensībās un ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā 2018.gadā."

Veselības ministrija ir izstrādājusi plānu, kā novērst esošos trūkumus, lai tā atbilstu visām starptautiskajām prasībām, negaidot brīdi, kad Pasaules Antidopinga aģentūra Latvijai aizrādīs par trūkumiem un piedraudēs ar sankcijām. Veselības ministrija iesaka izveidot neatkarīgu Antidopinga biroju, un šo ieceri atbalsta arī LOK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!