Foto: Sputnik/Scanpix
Sportā aizliegtās vielas meldonija lietošanā pieķerts peldētājs Oskars Ūdris, aģentūra LETA uzzināja Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļā.

Sportistam dopinga kontrole veikta novembra beigās, tajā konstatējot aizliegto vielu "Meldonijs".

Par minēto pārkāpumu Ūdrim noteikta divu gadu diskvalifikācija, kas ilgs līdz 2018.gada 24 novembrim.

Kā ziņots, Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) publicējusi 2017.gada aizliegto vielu sarakstu, tajā saglabājot arī Latvijā izstrādāto meldoniju, kas ir medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts pirms gada. Šogad tas kļuvis par "populārāko" dopingu pasaulē, jo tā lietošanā pieķerti ļoti daudzi sportisti, ieskaitot tenisa superzvaigzni Mariju Šarapovu.

Nesen meldonijs tika iekļauts arī Nacionālajā hokeja līgā (NHL) aizliegto vielu sarakstā. WADA pērn iekļāva meldoniju aizliegto vielu sarakstā, jo esot "pierādījumi, ka sportisti to lieto nolūkā uzlabot savu sniegumu".

No nākamā gada aizliegto vielu sarakstā iekļauts arī lisdekametamīns, kas tiek izmantots, lai ārstētu uzmanības deficīta, hiperaktivitātes un ēšanas traucējumus. Tikmēr aizliegto narkotisko vielu sarakstā iekļauts nikomorfīns, kas ir opioīdas pretsāpju zāles.

Kā uzsvēruši WADA pārstāvji, jaunākais saraksts publicēts pēc deviņus mēnešus ilgiem pētījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!