Foto: Sputnik/Scanpix

Meldonijs jeb mildronāts konstatēts kārtējās krievu sportistes analizēs - šoreiz pieķerta peldētāja Jūlija Jefimova. Tā kā sportiste jau iepriekš sodīta par aizliegto vielu lietošanu, šoreiz četrkārtējai pasaules čempionei draud diskvalifikācija uz mūžu, vēsta aģentūra "Tass", atsaucoties uz avotiem Krievijas peldēšanas federācijā.

23 gadus vecajai sportistei analīzes veiktas starpsacensību periodā.

2014. gada maijā Jefimova tika diskvalificēta uz gadu un četriem mēnešiem par aizliegtu steroīdu preparātu lietošanu. Tā kā analīzes tika ņemtas 2013. gada oktobrī, diskvalifikācijas periods noslēdzās 2015. gada februārī. Par atkārtotu dopinga noteikumu pārkāpšanu sportistiem draud mūža diskvalifikācija.

Zināms, ka meldonijs konstatēts vairāk nekā 100 atlētu asinīs, bet pagaidām zināmi ir tikai 14 sportistu vārdi - starp viņiem arī tenisa zvaigzne Marija Šarapova.

Kā daudzkārt ziņots, pēc ilgstošas šīs aktīvās vielas lietošanas uzraudzības Pasaules Antidopinga aģentūra ar šī gada sākumu aizliedza meldonija jeb mildronāta lietošanu profesionālajā sportā.

Pazīstamākais šo vielu saturošais preparāts ir Latvijas uzņēmuma "Grindeks" ražotais "Mildronāts", tomēr kopš preparāta patenta termiņa beigšanās tā ražošanu ar citādiem nosākumiem sākuši vairāki citi uzņēmumi, tostarp, Latvijas "Olainfarm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!