Latvijas hokejisti vēl nesen ir lietojuši mildronātu, kas pēdējos mēnešos ir saistīts ar skaļiem dopinga skandāliem, sarunā ar "Latvijas Avīzi" izteicies Latvijas hokeja izlases ilggadējais ārsts Jānis Kvēps.

No 2016. gada 1. janvāra Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto preparātu sarakstā ievietots meldonijs, kas Latvijā zināms kā mildronāts. Kopš janvāra mildronāta lietošanā pieķerti jau seši sportisti, no kuriem pazīstamākā ir slavenā Krievijas tenisiste Marija Šarapova.

Kvēps neslēpj, ka vēl novembrī pārbaudes turnīrā Liepājā Latvijas hokejisti lietojuši mildronātu, tomēr nevajadzētu būt bažām, ka kādam no hokejistiem tagad varētu būt pozitīvas dopinga analīzes. Pēc Kvēpa teiktā, mildronāta pēdas organismā paliek aptuveni mēnesi, tādēļ problēmām nevajadzētu it kā būt.

"Lietojām 30 gadus un nevienam nav bijušas nekādas problēmas. Gan vecā Rīgas "Dinamo" laikos, gan vienmēr izlasēs. Kirovs Lipmans ir "Grindex" šefs un Latvijas Hokeja federācijas prezidents, deva par brīvu un tas bija labs atbalsts. Piekrītu, ka lielās devās ir kaitīgs, bet tā ir ar visu – alu, ēšanu," stāsta "doks. "Devas jau neviens nepārsniedza. Spēlētājiem neviens neuzspieda tā lietošanu, viņi parasti interesējas, kas tiek dots, un pret mildronātu nebija nekādu pretenziju. Esmu dziļi pārliecināts, ka mildronāta uzskatīšana par dopingu ir aplama.

"Postpadomju telpā un Austrumeiropā to plaši lietoja un kādam tas nepatika. Nevar izslēgt, ka tas ir bizness – farmācijas uzņēmumu cīņa. Nupat lasīju, ka Somijas olimpiskās komandas ārsts iesaka visiem mūsu reģionā apvienoties un protestēt par mildronāta aizliegšanu," bilst Kvēps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!