Durvis uz izlasi ir atvērtas visiem, kas to grib, un es ļoti ceru, ka Kaspars [Kambala] un Andris [Biedriņš] to grib - tā, domājot jau par kandidātiem dalībai 2007.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, intervijā izdevumam "Sporta Avīze" saka Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks.
Jau ziņots, ka Latvijas basketbolisti, sestdien kvalifikācijas turnīra pēdējā spēlē Rīgā uzvarot Dāniju, ieguva tiesības 2007.gadā spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas notiks Spānijā.

Muižnieks intervijā "Sporta Avīzei" norāda, ka nevienam vieta komandas sastāvā finālturnīrā nav garantēta un tā būs jāizcīna sagatavošanās periodā - arī Kambalam un Biedriņam, kuri pēdējos gados dažādu iemeslu dēļ nav spēlējuši valstsvienībā.

"Durvis uz izlasi ir atvērtas visiem, kas to grib, un es ļoti ceru, ka Kaspars [Kambala] un Andris [Biedriņš] patiešām grib. Tomēr viņiem jānāk un tas jāpierāda, izpelnoties komandas biedru un treneru uzticību tāpat kā jebkuram citam spēlētājam," saka Muižnieks. "Nevienam nav pateikts, ka viņš nav gaidīts izlasē - neviens no tās nav izslēgts vai izstumts. Tas ir viņu lēmums - trenēties, apliecināt savu gatavību būt starp kandidātiem un pierādīt, ka viņi ir labākie šajā konkurencē."

"Vārdos par Kambalu un Biedriņu varam runāt daudz ko, tomēr es labāk pagaidīšu un vērtēšu to, ko redzēšu laukumā," savu viedokli pauž Muižnieks.

Runājot par aizvadīto atlases turnīru, Muižnieks uzsvēra visas komandas parādīto raksturu un cīņassparu. "Pirmkārt, ir izpildīts uzdevums, un esam kvalificējušies Eiropas čempionātam. Uz to arī tika virzīts viss darbs. Protams, bija labākas un sliktākas spēles, un noteikti daudz lietu, kuras komandas spēlē varēja vēlēties labākas. (..) Ja runājam par to, kas iepriecināja - galvenokārt tas, ka komandai bija raksturs, cīņasspars un pašatdeve, ko šajā ciklā nācās demonstrēt ne reizi vien. Vajadzīgajā brīdī atradās spēlētāji, kas mācēja savākt komandu un izdarīt laukumā to, kas bija vajadzīgs."

Kā negatīvo komandas sniegumā Muižnieks izcēla biežos kritumus spēles stilā. "Ja gribam labi spēlēt finālturnīrā, nevar atļauties tādus kritumus, kādi bija gan pārbaudes mačos, gan vēlāk atlases spēlēs. Īsā laikā komanda zaudēja lielas punktu starpības, un tas ir kas tāds, bez kā vajag iemācīties iztikt."

Muižnieks arī atzīmēja centra Kaspara Ciprusa iespaidīgo sniegumu, taču tāpat uzsvēra, ka labi turnīru aizvadījuši Kristaps Valters un Kristaps Janičenoks. "Tomēr ieguldījumu tajā, ka uzvarējām un kvalificējāmies Eiropas čempionātam, deva katrs spēlētājs - neatkarīgi no tā, cik ilgu laiku pavadīja laukumā."

Latvijas basketbolisti Eiropas čempionāta kvalifikācijā sešās spēlēs guva četras uzvaras. Latvija atlases spēlēs pa divām reizēm uzvarēja Igauniju un Dāniju, bet piedzīvoja divus zaudējumus cīņā ar Horvātiju.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīros spēlēs jau devīto reizi.

Trīs reizes Eiropas čempionātos Latvija spēlēja pirms Otrā pasaules kara - 1935.gadā latvieši kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem, pēc diviem gadiem tika iegūta sestā vieta, bet 1937.gadā Latvija bija Eiropas vicečempione.

Latvijas basketbolisti ir piedalījušies pēdējos trijos Eiropas čempionāta finālturnīros, bet pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas valstsvienība ir spēlējusi piecos finālturnīros. Veiksmīgākais bija 2001.gads, kad Turcijā tika izcīnīta astotā vieta. Savā debijas reizē pēc neatkarības atjaunošanas 1993.gadā Latvija bija desmitā, 2003.gadā - 13.vietā, 1997.gadā - 16.vietā, bet 2005.gadā dalīja 13.-16.vietai.

Eiropas čempionāta finālturnīra grupu izloze notiks 19.oktobrī Madridē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!