Foto: Shutterstock
Starptautiskajā Amatieru boksa asociācijā (AIBA) izcēlušās domstarpības, kā rezultātā pašreizējā AIBA prezidenta oponenti ieņēmuši organizācijas mītni Lozannā, paralizējot federācijas darbu, ziņo ārzemju mediji.

24. jūlijā AIBA izpildkomitejas sanāksmē Maskavā tika pieprasīta AIBA prezidenta Čing-Kvo Vu demisija, bet viņš atteicās pamest posteni pēc paša vēlēšanās. Tagad AIBA prezidenta nākotni noteiks organizācijas ārkārtas kongress, kam jānotiek tuvāko trīs mēnešu laikā, bet Vu pretinieki izveidojuši kā saukto "pagaidu vadības komiteju" (IMC), kas arī ieņēma organizācijas biroju.

Nesaskaņu cēlonis ir ziņas, ka AIBA ir ievērojamas finansiālas problēmas, bet Vu šo informāciju noliedz.

Trešdien, 26. jūlijā, Vu pretinieki ieņēma AIBA ofisu Lozannā, biroju centrā "Maison du Sport", kur atrodas vairāku sporta veidu federāciju mītnes. Viņu izraidīšanai no telpām tika izsaukta policija, bet Šveices varas iestādes šobrīd izskata, kam ir likumiskas tiesības uz AIBA telpām. Spriedums gaidāms divu diennakšu laikā, līdz tam AIBA ofiss paliks slēgts un tā darbība līdz ar to ir apturēta.

"Godātie AIBA darbinieki," aģentūra AFP citē pie AIBA biroja durvīm pielikto paziņojumu. "Lūgums ņemt vērā, ka AIBA izpildkomiteja ir pieņēmusi neuzticības balsojumu pašreizējam AIBA preizdentam Čing-Kvo Vu. Turpat tika pieņemti priekšlikumi, kas atļauj izveidot pagaidu vadības padomi (IMC) AIBA un organizācijas ofisa darba vadīšanai, kā arī ārkārtas kongresa sarīkošanai. Līdz ar to šajā pārejas periodā ir nolemts slēgt AIBA ofisu uz atlikušo nedēļu. Personālam šīs trīs dienas piedāvātas kā brīvdienas."

"AIBA nosoda izpildkomitejas rīcību neatzītās "pagaidu vadības komitejas" ietvaros, lai pretlikumīgi iegūtu kontroli pār AIBA mītni Lozannā 26. jūlijā," teikts AIBA izpilddirektora Viljama Lūisa-Marī izplatītajā paziņojumā. "Viņu darbības iespaido ne tikai AIBA un tās darbinieku iztikšanu, bet arī apdraud gaidāmo AIBA pasaules čempionātu Hamburgā, nelabvēlīgi ietemē fdederācijas pienākumu izpildi pret 201 nacionālo federāciju un, vizbeidzot, ir pretrunā ar AIBA statūtiem un Šveices likumdošanu. Šīs komitejas pārstāvi Šveices policija izvedusi no ofisa telpām, taču AIBA mītnei ir jāpaliek slēgtai līdz attiecīgo varas iestāžu lēmumam."

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), kuras izpildkomitejas loceklis ir Vu, jau pagājušā gada nogalē apturēja AIBA finansēšanu, un arī šobrīd SOK "uzmanīgi vēro" situācijas attīstību organizācijā, ziņo portāls "insidethegames.biz".

SOK finansējuma atteikums bija saistīts ar problēmām AIBA finansiālajā vadībā, antidopinga pasākumu iztrūkumu un tiesāšanas problēmām, kas īpaši tika izceltas 2016. gada Rio olimpisko spēļu laikā. SOK nosūtītajā paskaidrojumā tika teikts, ka tālākās naudas izmaksas būs pieejamas pēc šo problēmu atrisināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!