Foto: Vida Press
Olimpiskās spēles, kuru pamatā ir antīko grieķu sporta sacensības, ir moderns un mainīgs pasākums. Tā programma nav "akmenī iecirsta" un spēļu vēsture ir pieredzējusi sacensības tādos sporta veidos, kas šodien šķiet ļoti neparasti.

Šodien sporta veidu iekļaušanu vai izslēgšanu no olimpisko spēļu programmas diktē galvenokārt globālās Tv auditorijas simpātijas vai vienaldzība, bet 20.gadsimta sākumā, kad olimpiskās spēles bija jauns veidojums, izskatās, rīkotāji bieži vien "eksperimentēja", medaļas sadalot sporta veidos, kas aktuāli bija attiecīgajā laikā un, iespējams, rīkotājvalstī.

Piedāvājam jums ieskatu neparastākajos sporta veidos, kuros izcīnīja olimpisko čempionu titulus.

Lakross

Foto: Arhīva foto

Olimpisko spēļu programmā lakross bija iekļauts divos ciklos - trešajās un ceturtajās modernajās olimpiskajās spēlēs, kas 1904. un 1908. gadā notika attiecīgi Senluisā un Londonā. Abas reizes lakrosa turnīrā piedalījās tikai divas izlases - ASV un Kanāda, un uzvarēja amerikāņi, Baltimoras universitātes komanda no Merilendas. 1928., 1932. un 1948. gada Olimpiādē lakross tika iekļauts kā demonstrācijas sporta veids, taču pamatprogrammā vairs nav atgriezies.

Zirgu polo

Foto: Vida Press

Viens no senākajiem sporta veidiem pasaulē - pirmās ziņas par šo jāšanas sporta veidu nāk no Āzijas, bet tā rašanās laiks variējas no sestā līdz pirmajam gadsimtam pirms mūsu ēras. Par polo dzimteni tiek uzskatīta Persija, kas ir slavena ar saviem zirgiem. Polo ir kā hokejs, tikai uz zirgiem - jātniekiem ar nūjām ir jāvada bumbiņa pa laukumu un jāiemet tā vārtos. 

Olimpiskajās spēlēs polo noturējās diezgan ilgi - piecās Olimpiādēs. Pirmoreiz olimpisko čempionu titulu polo noskaidroja otrajās olimpiskajās spēlēs 1900. gadā, pēc tam - 1908., 1920., 1924. un 1936. gadā. 

Rāpšanās pa virvi


Foto: Shutterstock

Pirmajās olimpiskajās spēlēs līdz par 1932. gadam programmā kā vingrošanas disciplīna bija iekļauta arī rāpšanās pa virvi. Virves augstums bija 14 metri un vērtēts tika ne tikai uzrāpšanās laiks, bet arī stils. 

Pirmajās modernajās olimpiskajās spēlēs, kas notika 1894. gadā Atēnās, šajā disciplīnā par prieku mājiniekiem uzvarēja grieķis Nikolaoss Andiakopuls, un no pieciem dalībniekiem tikai diviem izdevās tikt līdz pašai augšai. Sudraba medaļa tika vēl vienam grieķim, Tomasam Ksenakim, bet bronzu piešķīra vācietim Fricam Hofmanam, kurš bija ticis visaugstāk no tiem, kas nepievārēja visus 14 metrus - 12,5 metri.

Pēdējoreiz rāpšanās pa virvi kā olimpiskā disciplīna bija iekļauta 1932. gada spēlēs Losandželosā, kad visas trīs medaļas ieguva amerikāņi.

Ūdens tāllēkšana


Foto: Arhīva foto

Tāllēkšanas paveids ūdenī, šī patiesībā bija pirmā olimpiskā niršanas disciplīna - daiļlēkšana olimpisko spēļu programmā parādījās vēlāk. Lēkšana ūdenī uz attālumu bija viens no populārākajiem peldēšanas veidiem 19. gadsimta nogalē un 20. gadsimta sākumā un tika iekļauts visās lielākajās ūdens sporta veidu sacensībās.

Lēkšana ūdenī piedzīvoja tikai vienu vienīgo parādīšanos olimpiskajās spēlēs, 1904. gadā Sentluisā, un visas trīs medaļas tika mājiniekiem, amerikāņiem. Zelta medaļu ar 19,05 metrus tālu lēcienu ieguva Viljams Pols Dikijs, bet cīņa par sudraba medaļu uzrādījās ļoti sīva - Edgars Adamss ūdenī ieplunkšķēja 17,526 metru attālumā, bet Leo Bads Dudvins - 17,37 metros.

Individuālā sinhronā peldēšana


Foto: Shutterstock

Sinhronā peldēšana joprojām ir iekļauta olimpisko spēļu programmā, taču viena tās disciplīna - individuālās sacensības - no tās pazuda pēc 1992. gada spēlēm Barselonā.

Pirmoreiz individuālie peldētāju priekšnesumi mūzikas pavadījumā Olimpiādē tika iekļauti 1984. gadā, taču pēc trim spēlēm tika nolemts no tām atteikties. Tagad sacensības solo sinhronajā peldēšana notiek tikai pasaules čempionātā peldēšanas sporta veidos, toties olimpiskajās spēlēs apsver iespēju ieviest sinhrono peldēšanu jauktajiem pāriem, kur pārī būtu vīrietis un sieviete. Šobrīd komandu sacensībās piedalās tikai sievietes.

Svara bumbu celšana


Foto: Shutterstock
Pirms svarcelšanas, kādu to pazīstam šodien, ienākšanas olimpiskajās spēlēs 1920. gadā, spēkavīri sacentās svarbumbas celšanā ar vienu un abām rokām.

Pirmajās olimpiskajās spēlēs 1894. gadā svarbumbu celšana notika kopā ar vieglatlētikas sacensībām, stadionā. 1900. gada spēlēs šī disciplīna neparādījās, bet atgriezās 1904. gadā, atkal pie vieglatlētikas, lai atkal pazustu uz vairākiem cikliem un parādītos jau 1920. gadā kā atsevišķs sporta veids. Antverpenes spēlēs 1920. gadā atlēti svaru vēl cēla, rāva un grūda ar svara bumbām. 1928. gadā atteicās no svara celšanas ar vienu roku, bet 1932. gada Olimpiādē jau sākās dalījums pēc svara kategorijām.

Frīstaila balets


Foto: Vida Press
Daiļslēpošana jeb balets uz slēpēm bija akrobātiskā frīstaila paveids un kā demonstrācijas sporta veids tika iekļauts 1988. un 1992. gada ziemas olimpiskajās spēlēs, taču nepiedzīvoja atzīšanu un nekad nekļuva par īstu olimpisko sporta veidu.

Priekšnesumā sportistiem 90 sekunžu laikā mūzikas pavadījumā bija jādemonstrē dažādi akrobātiski lēcieni un pagriezieni. Pagājušā gadsimta 80. gados notika pat pāru sacensības, taču šīs tūkstošgades sākumā balets uz slēpēm kā oficiāla slēpošanas disciplīna no sacensībām pazuda vispār.

Tandēmu sprints


Foto: Vida Press
Ilgāk kā pusgadsimtu olimpiskajās spēlēs treka riteņbraucēji varēja sacensties arī pāru sacensībās - 2000 metru tandēma sprintā. Pirmoreiz šī disciplīna spēļu programmā parādījās 1906. gadā un noturējās tajā līdz pat 1972. gadam.

Šī disciplīna joprojām "dzīvo" Sadraudzības spēļu programma un, pašsaprotami, arī paralimpiskajās spēlēs, kur neredzīgajiem sportistiem ir nepieciešams atbalsts un vadība.

Virves vilkšana


Foto: Vida Press
Arī šis sporta veids cilvēcei ir pazīstams kopš aizvēsturiskiem laikiem, iespējams, līdz ar brīdi, kad cilvēki iemācījās sapīt virvi. Spēcīgākos virves vilcējus noskaidroja senajā Ēģiptē, antīkajā Grieķijā un senajā Ķīnā, kur tā bija mītiskā cīņa starp Saules un Mēness komandām, starp gaismu un tumsu.

Virves vilkšana olimpiskajā sporta saimē iekļāvās 1900. gada spēlēs Parīzē un noturējās tajā līdz 1920. gada Antverpenes spēlēm. Tagad tā ir iekļauta Pasaules spēlēs un Lielbritānijā populārajās Kalniešu spēlēs. Starptautiskajā Virves vilkšanas federācijā (TWIF) šodien iekļāvušās 53 valstis.

Kultūra un māksla


Foto: Shutterstock
Moderno olimpisko spēļu izveidotāja, barona Pjēra de Kubertēna mērķis bija popularizēt arī "kultūras pusi", jo senajā Grieķijā olimpiskās spēles bija plašs festivāls, kurā notika ne tikai sacensības ātrākajiem, stiprākajiem un veiklākajiem, bet arī dzejniekiem, mūziķiem un skulptoriem.

Pirmajās olimpiskajās spēlēs līdz pat 1936. gadam paralēli sporta sacensībām notika arī "sacensības" māksliniekiem, kurās darbus par sporta tēmām radīja gleznotāji, tēlnieki, literāti, mūziķi un arhitekti. Arī viņu darbi tika vērtēti un pasniegtas olimpiskās godalgas.

Jaunākajās olimpiskajās spēlēs šo Kubertēna ideju daļēji pārņēmušas valstu "mājas", kurās spēļu apmeklētājiem iespējams iepazīties ar attiecīgās valsts sportistiem, šīs zemes kultūru, klausīties mūziķu priekšnesumus un piedalīties dažādās atrakcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!