Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
No šī gada 1. jūlija darbu sāks Pārsūdzības komisija, kura izskatīs sportistu un sporta darbinieku sūdzības par Latvijas Antidopinga biroja, Terapeitiskās lietošanas izņēmumu komisijas un Disciplinārās antidopinga komisijas lēmumiem, liecina šodien valdībā atbalstītais rīkojuma projekts par šīs komisijas izveidi.

Kā norāda rīkojuma projekta autore Veselības ministrija, Sporta likumā noteikts, ka Pārsūdzības komisiju izveido Ministru kabinets, tās sastāvā iekļaujot vismaz piecas personas, tostarp juristu, ārstu, sporta darbinieku un sportistu, kuras spēj izskatīt lietas taisnīgi, objektīvi un neatkarīgi.

Ministrija norāda, ka personas darbam Pārsūdzības komisijā izvirza Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas Sporta federāciju padome, specializētā sporta organizācija - SIA "Latvijas Olimpiskā vienība" un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija. Pārsūdzības komisijai gan netiek virzīti pārstāvji, kas jau iekļauti Disciplinārās antidopinga komisijas vai Terapeitiskās lietošanas izņēmumu komisijas sastāvā.

No jūlija Pārsūdzības komisija darbu sāks desmit personu sastāvā, kurā ir divi Latvijas Ārstu biedrības izvirzīti ārsti, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas izvirzīts sporta darbinieks, kā arī Latvijas Sporta federāciju padomes izvirzīts sporta darbinieks un jurists. Tāpat komisijā ietilpst Latvijas Olimpiskās komitejas izvirzīts sportists un jurists, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas izvirzīts sporta darbinieks, kā arī "Latvijas Olimpiskās vienības" izvirzīts ārsts un sporta darbinieks.

Sporta likumā pausts, ka Pārsūdzības komisija atbilstoši antidopinga konvenciju noteikumiem un Nacionālajiem antidopinga noteikumiem izskata sportistu sūdzības par Latvijas Antidopinga biroja lēmumiem par pagaidu aizliegumu piedalīties sporta sacensībās, sportistu sūdzības par Terapeitiskās lietošanas izņēmumu komisijas lēmumiem, kā arī Latvijas Antidopinga biroja, sportistu vai sporta darbinieku sūdzības par Disciplinārās antidopinga komisijas lēmumiem.

Likumā pausts, ka Pārsūdzības komisijas lēmumi ir saistoši sportistiem, sporta organizācijām un sporta darbiniekiem un nav pārsūdzami.

Tāpat ar 1. jūliju darbu uzsāks Latvijas Antidopinga birojs.

Otrdien, 26.jūnijā, Ministru kabineta sanāksmē apstiprināts Latvijas Antidopinga biroja nolikums, kas nosaka tā mērķus un darbību. Saskaņā ar grozījumiem Sporta likumā Latvijas Antidopinga birojs būs veselības ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras darbības mērķis ir antidopinga politikas īstenošana Latvijā, lai nodrošinātu Starptautiskajā konvencijā pret dopingu sportā un Eiropas Padomes Antidopinga konvencijā un to papildinājumos minēto prasību izpildi. Noteikumu projekts definē arī Latvijas Antidopinga biroja tiesības, darbības organizāciju un struktūru, kā arī tiesiskuma nodrošināšanas un pārskatu sniegšanas pamatprincipus.

Pērn Ministru kabinetā tika izskatīts konceptuālais ziņojums, kurā izklāstīta esošā situācija antidopinga jomā un nepieciešamās izmaiņas. Ziņojumā norādītas Pasaules Antidopinga organizācijas konstatētās neatbilstības, tostarp nepietiekamā valsts antidopinga organizācijas autonomija. Viens no pasākumiem, lai novērstu minētās neatbilstības, ir Latvijas Antidopinga biroja kā veselības ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestādes izveide. Tādējādi ar 1. jūliju tiek reorganizēts Valsts sporta medicīnas centrs, antidopinga jomas funkcijas nododot Latvijas Antidopinga birojam, bet Valsts sporta medicīnas centra īstenotās veselības aprūpes funkcijas nododot Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!