Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas handbolisti piektdien Parīzē pasaules čempionāta pusfinālā dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 28:25 (12:10) uzvarēja Horvātiju, pirmo reizi vēsturē iekļūstot planētas meistarsacīkšu finālā.

Spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 22:22, bet desmit minūšu pagarinājumā ar 6:3 labāki bija norvēģi, kuri svētdien finālā tiksies ar mājinieci Franciju, kas aizstāv pirms diviem gadiem izcīnīto pasaules čempionu titulu.

Pamatlaika pēdējā minūtē Horvātija varēja izraut uzvaru, tomēr nerealizēja soda metienu. Pagarinājuma sākumā Horvātija iemeta divus vārtus, panākot 24:22 savā labā, taču turpinājumā labāki bija norvēģi, svinot vēsturisku panākumu.

Norvēģijas izlasē pusfināla spēlē rezultatīvākais ar sešiem vārtiem bija Bjarte Mīrhols, bet Kristiāns Bjērnsens guva piecus vārtus. Savukārt horvātiem ar sešiem precīziem metieniem izcēlās Zlatko Horvats.

Pērn Norvēģija ieņēma ceturto vietu Eiropas čempionātā, bet pasaules čempionātos pie medaļām viņi līdz šim nav tikuši.

Francijas un Norvēģijas izlases jau tikās grupu kārtā, kad ar 31:28 uzvarēja čempionāta saimnieki, kuri bija labāki arī pērn Eiropas čempionātā, svinot panākumu ar 29:24.

Jau ziņots, ka Francijas izlase ceturtdien pusfinālā ar 31:25 (15:12) pārspēja Slovēniju, finālturnīra titula spēlē iekļūstot septīto reizi vēsturē.

Francijas handbolisti par pasaules čempioniem kronēti 1995., 2001., 2009. un 2011. gadā, kā arī iepriekšējā finālturnīrā, kas norisinājās aizpērn. Vienīgais zaudējums finālā tika piedzīvots 1993. gadā pret Krievijas izlasi.

Pasaules čempionāta finālturnīrā 24 izlases bija sadalītas četrās apakšgrupās pa sešām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā iekļuva katras grupas četras labākās izlases.

Pasaules čempionāta spēles tiesā arī Latvijas soģi Renārs Līcis un Zigmārs Sondors.

Kā zināms, Latvijas handbolisti pērn jūnijā dramatiskā cīņā palika bez ceļazīmes uz šī gada pasaules čempionātu. Toreiz duelī ar Baltkrieviju rezultāts divu spēļu summā bija neizšķirts, bet finālturnīru sasniedza pretinieki, kuri iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā.

Decembrī Latvijas izlase Rīgas domes kausa izcīņā spēkojās ar finālturnīra dalībniecēm Baltkrieviju, Krieviju un Ēģipti. Tāpat finālturnīrā piedalījās arī Latvijas izlases pretinieces 2018. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Ungārija un Riodežaneiro olimpisko spēļu čempione Dānija.

Pasaules čempionāts handbolā noslēgsies svētdien ar finālmaču, bet bronzas medaļas spēle norisināsies sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!