Foto: DELFI.ee
Latvijas orientieristi Artūrs Pauliņš, Sandra Grosberga un Inga Dambe piektdien Tartu iekļuva finālsacensībās pasaules čempionāta sprinta distancē.

Pauliņš savā A kvalifikācijas grupā ieņēma 11.vietu, bet finālsacensībām kvalificējās 15 ātrākie sportisti no katras grupas.

Tikmēr B un C kvalifikācijas grupās Dāvis Dišlers un Andris Kivlenieks ieņēma 18.vietas. Dišleram līdz pirmajam piecpadsmitniekam pietrūka deviņu sekunžu, bet Kivleniekam - 14 sekunžu.

Pauliņš pirmoreiz Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātā orientēšanās sportā startēja 2010.gadā. Toreiz garās distances kvalifikācijā viņš izcīnīja 25.vietu, tomēr finālā neiekļuva. Turpmākajos gados labākos rezultātus pasaules čempionātos viņš uzrādīja tieši sprinta distancē - 2015.gadā tā bija 34.vieta, bet pērn -16.vieta. Šogad Pauliņš konkurentiem stāsies pretī ne tikai sprintā, bet arī jauktajā stafetē sprinta distancē un garajā distancē.

Savukārt dāmu kvalifikācijā Dambe izcīnīja 12.vietu, droši pārvarot kvalifikāciju, bet Grosberga A grupā ieņēma 15.vietu, par mata tiesu kvalificējoties finālam. Tikmēr B grupā Irita Puķīte ierindojās 24.pozīcijā.

Dambe pasaules čempionātā debitēja 2001.gadā, bet viņas augstākie rezultāti individuālajās distancēs ir 17.vieta sprintā 2005.gadā, devītā vieta vidējā distancē 2012.gadā, 18.vieta garajā distancē 2014. adā, savukārt stafetē gan 2009., gan 2015.gadā viņa izcīnīja septīto vietu. Šogad viņa startēs sprintā, sprinta stafetē, vidējā distancē un stafetē.

Savukārt Grosbergas pirmais pasaules čempionāts orientēšanās sportā bija pērn. Augstāko rezultātu - astoto vietu - viņa izcīnīja stafetē. Sprinta stafetē viņa ieguva 16.vietu, bet sprinta distancē - 39.vietu. Šogad Grosberga startēs sprintā, jauktajā stafetē sprinta distancē, vidējā distancē un stafetē.

Pasaules čempionāts norisināsies līdz 7.jūlijam. Orientēšanās skrējienā labākie tiks noteikti kopumā piecās disciplīnās - trīs individuālajās (sprintā, vidējā distancē, garajā distancē) un divās stafetēs (jauktajā sprinta stafetē un stafetē).

Latviju šajās meistarsacīkstēs pārstāvēs Edgars Bertuks, Mārtiņš Sirmais, Andris Jubelis, Rūdolfs Zērnis, Artūrs Pauliņš, Dāvis Dišlers, Andris Kivlenieks, Laura Vīķe, Inga Dambe, Sandra Grosberga, Līga Valdmane un Irita Puķīte.

Šī gada pasaules čempionātā Latvijas orientieristiem būs zināmas priekšrocības, jo tas norisinās apvidū, kas līdzīgs Latvijai. Sprinta sacensības notiks Igaunijas pilsētā Tartu, bet meža distances vedīs uz Vitipalu un Reuges apkārtni.

Nākamajā gadā pasaules labākie orientieristi spēkosies Latvijā, kur sportisti par medaļām cīnīsies Siguldas gravās un Rīgas ielās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!