Foto: DELFI

Krievijas dome trešajā lasījumā ir pieņēmusi likumu, kas paredz kriminālatbildību par sportistu pamudināšanu uz dopinga lietošanu, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Trenera, sporta medicīnas speciālista vai fiziskās kultūras un sporta speciālista veikta sportista pamudināšana lietot aizliegtos preparātus turpmāk tiks sodīta ar soda naudu 300 tūkstošu rubļu apmērā (apmēram 4300 eiro) vai sešu mēnešu ienākumu apjomā un aizliegumu strādāt attiecīgajā amatā uz laiku līdz trim gadiem, vai arī brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem un aizliegumu ieņemt attiecīgo amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Ja pārkāpumu izdarījusi personu grupa pēc iepriekšēja nodoma vai attiecībā uz nepilngadīgu personu, soda naudas apmērs būs 500 tūkstoši rubļu (7300 eiro) vai brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem ar aizliegumu ieņemt attiecīgo amatu līdz četriem gadiem, vai brīvības atņemšana uz vienu gadu ar aizliegumu strādāt konkrētā profesijā vai nodarboties ar konkrētu darbību uz laiku līdz četriem gadiem.

Ja noziedzīgo darbību rezultātā neuzmanības dēļ ir iestājusies sportista nāve vai cita veida smagas sekas, vainīgajam drauds cietumsods līdz trim gadiem.

Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) prezidents Aleksandrs Žukovs, kurš ir arī Valsts domes vicespīkeris, izteicies, ka šis likums ir "atbilde ārzemju kritiķiem". "Mēs esam parādījuši savu neiecietīgo attieksmi pret dopingu un vispirmām kārtām pret tiem treneriem, kas aizliegtos preparātus mudina lietot nepilngadīgajiem," saka Žukovs. "Protams, tā ir arī atbilde mūsu ārzemju kritiķiem, kas apsūdz mūsu valsti it kā dopinga atbalsta programmā. Tādas programmas nekad nav bijis."

Likumprojektu šā gada pavasarī izveidoja Valsts domes fiziskās kultūras un sporta komitejas vadītājs Dmitrijs Sviščevs, viņa pirmais vietnieks Marats Barijevs, kā arī izglītības komitejas loceklis Ildars Gilmutdinovs. Pēc labojumiem dokumentu koriģēja valdības piedāvātā soda mīkstināšanas virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!