Foto: Juris Bērziņš-Soms
Paralimpiskajām spēlēm, kas 2016. gada septembrī notiks Riodežaneiro, no Latvijas sportistiem ir kvalificējies diska metējs, pasaules rekordists un čempions Aigars Apinis, lodes grūdējs, pasaules vicečempions un specbalvas "Latvijas Gada balva sportā 2015" ieguvējs Edgars Bergs, šķēpmetēja Diāna Dadzīte, loka šāvēja Ieva Melle un paukotāja Poļina Rožkova, kura viņa pasaules reitingā ieņem pirmo vietu.

Vēl septiņi sportisti turpina cīņu par ceļazīmi uz Rio. Kvalifikācijas normatīvu līdz paralimpiskajām spēlēm plāno izpildīt arī jātnieks Rihards Snikus, kuram pēdējās kvalifikācijas sacensības būs 19. janvārī – Nīderlandē. Kā norāda sportista trenere Darja Tihomirova, Rihards ir apņēmības pilns sasniegt lieliskus rezultātus un piedalīties arī Paralimpiskajās spēlēs Riodežaneiro. Trenere arī pastāstīja, ka Riharda zirgs jau ir ceļā uz Nīderlandi, bet pats sportists uz sacensībām dosies otrdien.

Līdz maija beigām kvalifikācijas normatīvus izpildīt plāno arī riteņbraucējs Oskars Gailišs un loka šāvējs Gints Jonasts. Vieglatlētiem Edgaram Kļaviņam, Taigai Kantānei, Ingrīdai Priedei un Dmitrijam Silovam izšķirošās sacīkstes būs "Grand Prix" sacensības maijā, Grosseto, Itālijā, kas būs pēdējā iespēja kvalificēties paralimpiskajām spēlēm.

Kā stāsta Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte, precīzs delegācijas sastāvs tiks noteikts maijā, kad būs noslēgušās visas kvalifikācijas sacensības. "Tiem sportistiem, kas jau ir kvalificējušies, jāturpina aktīvi trenēties, jo paralimpiskajās spēlēs konkurence ir liela un medaļa ir tā, kāpēc katrs sportists uz spēlēm dodas. Jāpiebilst, ka atsevišķiem paralimpiešiem, kuri kādu ārkārtas iemeslu dēļ nebūs kvalificējušies paralimpiskajām spēlēm, bet būs aktīvi piedalījušies sacensībās, ir cerība saņemt iespēju startēt Riodežaneiro. Šādu iespēju var nodrošināt Starptautiskā Paralimpiskā komiteja, piešķirot papildu kvotas," norādīja Daiga Dadzīte.

"Lai sportisti varētu trenēties un doties uz kvalifikācijas spēlēm, mums nozīmīga ir iedzīvotāju un uzņēmēju saziedotā summa 23 000 eiro apmērā. Esam pateicīgi ziedotājiem, jo par šo naudu esam varējuši nodrošināt sportistiem regulārus treniņus, ekipējumu, kā arī dalības maksas dažādiem obligātiem pasākumiem – sacensībām. Ceram tuvākajos mēnešos savākt pārējo nepieciešamo summu, kas vēl ir vajadzīga, lai sportisti varētu pilnvērtīgi turpināt gatavošanos Paralipiskajām spēlēm, kā arī piedalīties kvalifikācijas sacensībās, tai skaitā arī "Grand Prix" izcīņā Itālijā," turpināja Dadzīte.

Līdz vasaras paralimpiskajām spēlēm ir atlikušas 235 dienas.

Latvijas paralimpiešu atbalsta kampaņa, ko rīko banka "Citadele", "Viņi var. Vai varam mēs?" turpinās, un vēl nepieciešams ziedojums 17 000 eiro apmērā. Latvijas paralimpiešus atbalstīt iespējams mājaslapā "tuesituvari.lv", maksājot ar karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!