Foto: AFP/Scanpix
Amerikāņu paukotāja Ibtihādža Muhammada kvalificējusies Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, kur, visticamāk, kļūs par pirmo šīs valsts atlēti vēsturē, kas piedalās četrgades nozīmīgākajās sporta sacensībās, valkājot musulmaņu galvassegu parandžu.

Trīsdesmit gadus vecā sportiste ceļazīmi uz Brazīliju sev nodrošināja pagājušajā svētdienā, Atēnās uzvarot Pasaules kausa posmā paukošanā ar zobenu.

Viņa jau iepriekš bija pārrakstījusi vēsturi kā pirmā musulmaņu sieviete, kas iekļuvusi ASV paukošanas izlasē, bet šosezon viņa uz Pasaules kausa goda pjedestāla kāpusi jau trešo reizi.

Muhammada centās kvalificēties arī Londonas olimpiskajām spēlēm, tomēr toreiz viņas centienus pārtrauca rokas trauma.

"Gribu piedalīties olimpiskajās spēlēs ASV izlasē, lai pierādītu, ka nekam nevajadzētu traucēt sasniegt mērķus - ne rasei, ne reliģijai, ne dzimumam," portālā "insidethegames.biz" citēta Muhammada, kura 2014. gadā kļuva par pasaules čempioni komandu sacensībās. Muhammada 2007. gadā absolvēja Djūkas Universitāti un kopš tā laika pievērsusies paukošanai profesionāli.

"Pēc koledžas absolvēšanas redzēju, ka sportā ir maz minoritāšu pārstāvju," viņa izteikusies portālam "teamusa.org". "Apzinājos, ka man ir prasmes, tāpēc pievērsos paukošanai profesionāli. Jutu, ka biju tāds cilvēks, kāds nepieciešams izlasei. Bija nepieciešams pārcirst barjeras."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!