Eiropas čempionāta peldēšanā otrās dienas sacensībās otrdien Latvijas izlases peldētājas Aļona Ribakova un Gabriela Ņikitina ar jauniem Latvijas rekordiem finišēja attiecīgi 100m brasa un 100m brīvā stila peldējumos.

Latvijas Peldēšanas federācija (LPF) informē, ka Ribakova 100m brasa peldējumu, kurš viņai bija pirmais starts šajā čempionātā, iesāka ar lielu apņēmību un jau pēc pirmajiem 50m bija starp peldējuma līderēm, un, saglabājot uzņemto tempu arī nākamajos 50m pēc pagrieziena, sportiste finišu sasniedza pēc vienas minūtes un 10,83 sekundēm (1:10,83), tādejādi pirmo reizi peldot ātrāk par FINA noteikto XXX Londonas Olimpisko spēļu olimpiskās atlases laiku (Olympic Selection Time).

Ar šo startu Ribakova ievērojami laboja arī sev piederošo Latvijas rekordu šajā distancē, kurš tika uzstādīts tikai pirms nepilna mēneša (28.aprīlī) un bija viena minūte un 12,04 sekundes (1:12,04).

Ribakovas rezultāts atbilst olimpisko spēļu ielūguma normatīvam (1:10,89), taču tas nepietuvinās sportisti startam Londonā, jo viņa pērn nepiedalījās pasaules čempionātā (PČ). Dalība PČ ir obligāts priekšnoteikums, lai varētu cerēt uz piedalīšanos olimpiskajās spēlēs ar ielūguma normatīvu. Iespēja kvalificēties startam Londonā Ribakovai būtu ar pamata olimpisko normatīvu (1:08,49), kas EČ priekšsacīkstēs bija pa spēkam tikai četrām ātrākajām peldētājām.

Otra Latvijas pārstāve šajā distancē – Evelīna Aizpuriete – finišēja pēc vienas minūtes un 13,23 sekundēm (1:13,23). Lai nodrošinātu vietu pusfinālā, dāmām šī distance bija jāpeld ne lēnāk kā viena minūte un 10,21 sekundes.

Latvijas sportistes 100m brasa peldējumā ierindojās attiecīgi 26. un 45. vietā.

Ievērojami ātrāk par Latvijas rekordu šodien peldēja arī Ņikitina, kura 100m br./st. distanci veica 57,61 sekundēs (45.vieta), kļūstot par pirmo Latvijas peldētāju, kura ir spējusi peldēt šo distanci ātrāk par 58 sekundēm. Iepriekšējais Latvijas rekords šajā distancē, kas bija nemainīgs kopš 2004.gada piederēja olimpietei Agnesei Ozoliņai un bija 58.04 sekundes.

Tāpat šodien uz starta izgāja Uvis Kalniņš, kurš 200m br./st. peldējumā ar rezultātu viena minūte un 51.68 sekundes ierindojās 33. vietā, un Pāvels Vilcāns, kurš 200m kompleksa peldējumu veica divās minūtēs un 09,64 sekundēs, tādejādi ieņemot 37. vietu.

Trešdien no astoņiem Latvijas izlases peldētājiem, kuri startē šajā čempionātā, uz starta izies tikai divi sportisti – Blohins un Vilcāns, kuri startēs 50m uz muguras, savukārt pārējiem Latvijas komandas pārstāvjiem tā būs atpūtas diena.

Pēc Starptautiskās Ūdens sporta federācijas (FINA) universālisma nosacījumiem, lai veicinātu valstu plašāku pārstāvību, Latviju olimpiskajās spēlēs varēs pārstāvēt pa vienam dalībniekam vīriešu un sieviešu konkurencē. Sagaidāms, ka šie divi peldētāji būs Ņikitina un Kalniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!