Ukraiņu pieccīņnieks Ruslans Nakonečnijs, kurš, pārstāvot Latviju, pagājušajā nedēļas nogalē sensacionāli uzvarēja Pasaules kausa posmā, varētu kļūt par Latvijas pilsoni un iegūt tiesības startēt 2016.gada olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro.

Jau ziņots, ka Nakonečnijs svētdien Kairā negaidīti uzvarēja Pasaules kausa otrajā posmā. Viņam tās bija pirmās lielās sacensības, pārstāvot Latviju, un pirmais tik lielais panākums karjerā.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Modernās pieccīņas federācijas valdes loceklis Andris Feldmanis, Nakonečnija pievienošanās Latvijas komandai saistīta ar nestabilo stāvokli Ukrainā. Sportists pats ir no Luhanskas, bet trenējies Doņeckā, kur Ukrainai bija ļoti labs pieccīņas centrs. Tomēr, sākoties karam, Doņeckā trenējušies sportisti sākuši meklēt iespējas trenēties un startēt citās valstīs.

"Mūsu treneris Mihails Jefremenko nāk no Ukrainas un savulaik ieguva Latvijas pilsonību. Ruslans arī caur viņu mūs uzrunāja. Tikāmies vasarā, izrunājām, kas ir jāizdara. Augustā jau sākām darīt visu nepieciešamo, lai viņš pārstāvētu Latviju, novembrī viņš pārcēlās dzīvot uz Latviju. Ukrainas pieccīņas vadība deva piekrišanu, lai viņš varētu startēt zem Latvijas karoga. Gadu mijā noslēdzām darba līgumu un viņš tagad ir oficiāli profesionāls sportists, pārstāvot Latvijas modernās pieccīņas klubu," stāsta Feldmanis.

Nakonečnijam pirmās sacensības Latvijas komandas rindās bija janvārī Polijā, kur viņš izcīnīja sesto vai septīto vietu. Uz Pasaules kausa pirmo posmu Amerikā jaunais Latvijas pārstāvis nav devies, jo izmaksas bijušas ļoti lielas. "Redzot, kāda ir viņa attieksme un darba spējas, mēs cerējām uz kādu labu rezultātu šajā sezonā, bet ne jau uzreiz. Tāpēc mums tas ir tāds labā nozīmē "zibens spēriens no skaidrām debesīm"."

Pēc Feldmaņa teiktā, Nakonečnija spēcīgā puse ir peldēšana un kombinācija (šaušana/ skriešana), kurā viņš ir, iespējams, labākais šobrīd atlēts Pasaules kausa apritē. Taču ukrainim vēl daudz jāstrādā pie jāšanas un paukošanas, kas turklāt ir spēcīgā puse Latvijas pieccīņniekiem, un tieši šajās disciplīnās Latvijā ir iespējams veikt ļoti augsta līmeņa treniņus. Feldmanis skaidro, ka Ukrainas izlasē Nakonečnijs bijis kāds ceturtais-piektais, un, zinot "iekšējo virtuvi", ar viņu daudz nestrādāja.

Tagad ar Nakonečniju tiks strādāts, lai viņš kvalificētos 2016.gada olimpiskajām spēlēm. Tiesa, lai startētu olimpiskajās spēlēs, sportistam ir jāiegūst arī Latvijas pilsonība, nepietiek tikai ar Latvijas sporta pilsonību. "Pilsonības likums ir stingrs. Naturalizācijas kārtībā viņš pilsonību var iegūt trīs gadu laikā, tāpēc jācer uz pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem. Uzvarot šajā posmā, iespējams, viens solītis ir sperts šajā virzienā. Uz to arī ceram, ka viņš līdz nākamā gada vasarai iegūs pilsonību, lai pārstāvētu Latviju olimpiskajās spēlēs."

Ja Nakonečnijs kvalificēsies Rio Olimpiādei, viņš neatņems kādam Latvijas sportistam vietu, uzsver Feldmanis. Pieccīņā sportisti izcīna tiesības startēt, nevis katra valsts iegūst kādu sportistu kvotu. Latvijai ir tiesības olimpiskajās spēlēs startēt ar diviem pieccīņniekiem gan vīriešu, gan sieviešu sacensībās, tomēr pašreiz valstī nav tik daudz augsta līmeņa modernās pieccīņas pārstāvju. Otrs Latvijas pārstāvis Rio varētu būt pieredzējušais Deniss Čerkovskis, bet pārējo Latvijas pieccīņnieku "īstās olimpiskās spēlēs varētu būt vēl pēc četriem gadiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!