Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas labākais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks sestdien Norvēģijā aizraujošā cīņā ar konkurentiem izcīnīja Eiropas čempiona titulu.

Plēsnieks svara kategorijā līdz 105 kilogramiem sacensību sākumā bija viena soļa attālumā, lai paliktu bez rezultāta, tomēr raušanā viņš tika pie rezultāta pēdējā mēģinājumā, bet grūšanā palika nepārspēts, izcīnot arī uzvaru summā.

Pērnā pasaules čempionātā bronzas medaļu ieguvušais Latvijas svarcēlājs raušanā pacēla 177 kilogramus, bet grūšanā viņš tika galā ar 226 kilogramu smagu stieni, kas summā viņam deva 403 kilogramus. Grūšanā Plēsnieks atkārtoja valsts rekordu, ko sasniedza pērn pasaules čempionātā.

Tikpat summā pacēla arī polis Arkadiušs Mihaļskis, taču tā kā viņš bija par 600 gramiem smagāks nekā latvietis, tad zelta medaļu ieguva Plēsnieks. Mihaļskis raušanā un grūšanā pacēla identiskus smagumus kā Latvijas sportists, kurš grūšanā ieguva arī mazo zelta medaļu.

Tikmēr bronzas godalgu ieguva Simons Martirosjans no Armēnijas, kurš ar 182 kilogramiem bija otrs labākais raušanā, bet grūšanā viņš pievarēja vien 220 kilogramu smagu stieni.

Plēsniekam sacensības sākās neveiksmīgi, jo pirmie divi mēģinājumi ar 175 kilogramus smagu stieni bija neveiksmīgi. Viņš abas reizes nespēja nofiksēt stieni virs galvas, nemaz netiekot pie iespējas piecelties kājās. Atlikušajā mēģinājumā Plēsnieks izgāja uz risku un diezgan droši pacēla 177 kilogramus, kas tobrīd pēc pirmās disciplīnas viņam deva piekto vietu. Savukārt grūšanā Latvijas sportists bija ļoti pārliecinošs, jo vispirms pacēla 217 un 222 kilogramus, bet pēc tam arī uzvarai nepieciešamo 226 kilogramu smagumu.

Jau ziņots, ka pērn pasaules čempionātā Plēsnieks izcīnīja bronzas medaļu summā paceļot 405 (179+226) kilogramus.

Savukārt pērn Eiropas čempionātā Plēsnieks palika astotais, 2014.gadā viņš ieņēma ceturto vietu, bet vēl gadu iepriekš tika pie bronzas. Sacensības Plēsnieks togad arī beidza ceturtais, taču par dopinga lietošanu vēlāk tika diskvalificēts gruzīnu sportists Dāvids Gogija, tāpēc latvietim tika piešķirta bronza.

Plēsnieks ir arī trīskārtējs Eiropas U-23 čempions, pērn šajās sacensībās uzvarot trešo gadu pēc kārtas.

Savulaik par pieckārtēju Eiropas čempionu kļuva Viktors Ščerbatihs, kurš pirmo šādu titulu ieguva 2001.gadā, bet pēc tam no 2005.gada uzvarēja četras reizes pēc kārtas. Olimpisko sudraba un bronzas medaļu īpašnieks Ščerbatihs tagad palīdz Eduardam Andruškevičam, kurš trenē Plēsnieku.

Norvēģijā notiekošajā Eiropas čempionātā pirmdien bronzas medaļu izcīnīja talantīgā Rebeka Koha, savukārt atsevišķi raušanā viņa bija otrā, bet grūšanā trešā, tiekot pie mazās sudraba un bronzas godalgas.

Tikai 17 gadus vecā Koha, kura svara kategorijā līdz 53 kilogramiem bija jaunākā sacensību dalībniece, raušanā pacēla 90 kilogramus, bet grūšanā pievarēja 108 kilogramu stieni, kas summā viņai deva 198 kilogramus. Koha visos veidos laboja valsts rekordus.

Savukārt jaunais Ritvars Suharevs palika 12.vietā svarā līdz 77 kilogramiem, kur viņš pacēla 321 (150+171) kilogramus, bet Vadims Koževņikovs piektdien palika 17.vietā svarā līdz 94 kilogramiem, kur pacēla 330 (145+185) kilogramus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!