Foto: Sputnik/Scanpix
Pretēji ieteikumiem, trīs Latvijas vindsērfinga sportisti devušies uz Krievijas okupēto Krimas pussalu, kur piedalīsies Eiropas kausa izcīņas posmā "Formula Windsurfing" klasē.

Šajā nedēļas nogalē Sevastopolē Eiropas kausa posmā vindsērfingā piedalīsies pasaules vicečempions Jānis Preiss, Aleksandrs Ļeontjevs un Romualds Zelčs. Šajās sacensībās startēs arī viens lietuvietis, bet pārējie ir tikai Krievijas sportisti.

"Sportistiem tomēr pašiem ir jāzina, kāda ir politiskā situācija šajā reģionā. Latvijas Zēģelētāju savienība (LZS) nekādā veidā neatbalsta viņu dalību šajās sacensībās. Kad sportisti atgriezīsies, tad arī prasīsim skaidrojumu," portālam "Delfi" teica LZS prezidents Ansis Dāle.

Pēc Dāles teiktā, LZS vērsusies Ārlietu ministrijā (ĀM) ar lūgumu skaidrot Krimas situāciju. No ĀM saņemts skaidrojums, ka sportistiem neiesaka doties uz šīm sacensībām. Lai gan LZS un ĀM nav ieteikusi doties uz Krimu, visi trīs Latvijas sportisti šos ieteikumus ignorējuši un startēs Sevastopolē.

"Ņemot vērā saspringto drošības situāciju Krimas pussalā – šīs Ukrainas teritorijas nelikumīgo aneksiju, kā arī to, ka šajos apstākļos konsulāro palīdzību ceļotājiem nevar nodrošināt, Ārlietu ministrija aicina atturēties no braucieniem uz Krimu," teikts šovasar izplatītajā ĀM paziņojumā.

LZS prezidents nemācēja teikt, vai šie trīs sportisti saņems arī kādu sodu. Dāle uzsvēra, ka pirmkārt tiks uzklausīti sportisti un viņu viedoklis, kādēļ, pretēji ieteiktajam, tomēr devušies uz Krimu. Dāle gan piebilst, ka LZS nevarēja ar varu nelaist sportistus uz šīm sacensībām, bet viņi devušies, kā individuāli sportisti, nevis LZS pārstāvji.

Dāle nemācēja teikt, kādēļ Starptautiskā Vindsērfinga asociācija (SVA) izvēlējusies rīkot sacensības Krimā, turklāt, kā rīkotāja norādīta Krievija.

Tikmēr ĀM šīs vasaras paziņojumā norāda, ka "saskaņā ar spēkā esošajiem Ukrainas normatīvajiem aktiem iebraukt Krievijas Federācijas prettiesiski anektētajās Ukrainas administratīvajās teritorijās atļauts tikai caur Ukrainas robežkontroles punktiem, likumos noteiktajā kārtībā saņemot īpašu Ukrainas varas iestāžu atļauju. Par neatļautu Ukrainas robežas šķērsošanu, ierodoties Krimā var iestāties likumā noteiktā atbildība, tai skaitā aizliegums turpmāk ieceļot Ukrainā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!