Foto: Publicitātes foto

Latvijas pazīstamākais skeitbordists Madars Apse, kurš kopš 2014.gada darbojas profesionālajā skeitborda komandā, atzinīgi vērtē ideju iekļaut skeitbordu olimpisko spēļu programmā.

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" viņš norādīja, ka ASV skeitbords ir populārākais sporta veids, rēķinot cilvēku skaitu, kas ar to nodarbojas. "Nav tā, kā "Superbowl" – cik daudzi skatās, bet cik daudzi nodarbojas. Un tas ļoti lielā un ātrā mērā tiek pārnests arī uz Eiropu un citiem tirgiem," sprieda Apse un piebilda, ka ne velti skeitbordu plāno iekļaut olimpiskajās spēlēs.

Viņš arī teica, ka varbūt līdz ar skeitborda iekļaušanu olimpisko spēļu programmā cilvēki būs vairāk pretimnākoši skeiteriem.

"Varbūt tad šīs vecās omītes mūs nedzīs tik daudz prom. Skeitbords tomēr ir ielu sporta veids, lai ko visi cilvēki domā. Skeitbords nāk no ielām un tas piederas ielai," uzvēra skeitbordists.

Tāpat Apse pauda cerību, ka skeitbordisti netiks padzīti no jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas apkārtnes. "Tas skeiteriem ir liels dārgums Latvijā un vienīgā vieta, kuru mēs kā skeiteru kopiena Latvijā jau 20 gadus gaidījām. Protams, nezinājām, kas tur būs, bet, kad uzcēla, tad visi teica - nu tad beidzot mums ir, kur dot vaļā," teica Apse.

Jautājumu, vai pats apsver iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs un pārstāvēt Latviju, viņš komentēja atturīgi. "Nu, kā jau es teicu - sacensībās man diezgan "švaki" iet, bet tas nenozīmē, ka es nemēģinu. Es mēģināšu. Tur droši vien būs kaut kādas kvalifikācijas un, lai kvalifikāciju izietu - tur tomēr vajag būt stabilam uz visu to, ko tu dari," vērtēja Apse.

Viņš stāstīja, ka savulaik viņam sacensībās gājis ļoti labi, taču pienācis brīdis, kad viņš "izaudzis" un vairs tik labi nesanāca.

"Vai nu man bija uztraukums, vai ceļi sāka trīcēt. Bet mans galvenais atskaites punkts skeitbordā ir tas, cik daudz prieka tas sagādā cilvēkam, kas skeito," norādīja Apse. Tas ir arī tas, ko viņš cenšas parādīt savos video. "Var teikt, ka tā ir tāda kā skeitborda propaganda," piebilda skeitbordists.

Kopš 2014.gada viņš ieguvis profesionālā skeitbordista statusu, jo pievienojies "Element" profesionālo skeitbordistu komandai. Cita starpā tas nozīmē, ka skeitborda veikalos visā pasaulē ir nopērkami dēļi ar viņa vārdu.

Ikdienā Apse daudz ceļo pa pasauli, iemūžinot video savus trikus. Vaicāts par sapņiem, viņš atzīst, ka vēlētos dzīvot Latvijā. "Mans sapnis varbūt būtu tāds, ka es varētu dzīvot Latvijā un būt profesionāls skeiteris, un man nebūtu obligāti jādzīvo Kalifornijā vai Barselonā," sprieda skeitbordists. Viņaprāt, šo sapni varētu palīdzēt realizēt interneta sniegtās iespējas.

Pirmo reizi Apse skeitborda dēli rokās paņēma sešu gadu vecumā, bet 11 gados jau sāka nopietni piedalīties sacensībās. 18 gadu vecumā viņš tika uzņemts "Element" Eiropas komandā un ar skeitošanu pelnīja naudu. 2014.gadā Apse tika uzņemts profesionālo skeitbordistu komandā, viņš divas reizes saņēmis Eiropas labākā skeitbordista balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!