Šodien Rīgā sāksies SEB Baltijas Basketbola līgas (BBL) finālturnīrs, kurā par čempionu titulu cīnīsies Latvijas spēcīgākais klubs "Ventspils" un trīs Lietuvas komandas - Jāņa Blūma un Roberta Štelmahera pārstāvētais "Lietuvos rytas", Kauņas "Žalgiris" un "Šiauliai".
SEB BBL "Final Four" turnīrs risināsies hallē "Arēna Rīga". Šodien pusfinālā pulksten 18 Kauņas "Žalgiris" spēlēs ar "Šiauliai", bet pulksten 21 Latvijas čempioni "Ventspils" tiksies ar SEB BBL čempioniem "Lietuvos rytas". Sestdien pulksten 15.15 paredzēta spēle par trešo vietu, bet pulksten 18 - fināls.

Abās dienās spēles ar "Ventspils" dalību plāno translēt LNT. Ja ventspilnieki nespēs iekļūt finālā, tad SEB BBL izšķirošo spēli sestdien Latvijā translēs TV5 ierakstā pulksten 22.05.

"Žalgiris" un "Šiauliai" komandas savā starpā SEB BBL šajā sezonā tikušās četras reizes, un visos četros mačos pārāki bijuši "Žalgiris" basketbolisti - 87:69, 85:63, 92:67 un 72:60.

Arī "Ventspils" un "Lietuvos rytas" savā starpā šosezon tikās četras reizes. Oktobrī Ventspilī sīvā cīņā ar 77:75 uzvarēja "Lietuvos rytas", novembrī Viļņā Blūma un Štelmahera klubs bija pārāks ar 77:69, bet pēc tam janvāra nogalē "Lietuvos rytas" sagrāva ventspilniekus savā laukumā ar 102:76. Marta vidū abu komandu ceturtajā savstarpējā spēlē beidzot pie uzvaras izdevās tikt ventspilniekiem - 77:75.

"Pēc pusgada cīņām līga ir iegājusi finiša taisnē, turklāt ceram nospēlēt savu labāko maču, kas arī ir nepieciešams, lai uzvarētu tik spēcīgu komandu," aģentūrai LETA atzina "Ventspils" galvenais treneris Kārlis Muižnieks. "Esam nopietni gatavojušies pretiniekiem un analizējuši viņus. Kā nekā šosezon savā starpā tikāmies četras reizes."

"Ir patīkami pretiniekus uzvarēt, tomēr zinām "Lietuvos rytas" spēku. Viņi kopā ar "Žalgiris" ir superklubi ar ambīcijām jebkurā turnīrā." "Ventspils" galvenais treneris uzsvēra, ka Latvijas čempioni pēc pēdējā savstarpējā spēlē izcīnītās uzvaras neslīgst ilūzijās.

Muižnieks pastāstīja, ka pēdējā dienā traumas dēļ ar komandu kopā netrenējās Dušans Jeličs un nav zināms, vai viņš spēlēs pusfinālā. Savukārt iepriekš savainotais Kaspars Cipruss ar komandu kopā trenējas jau visu nedēļu un noteikti piedalīsies mačā.

Runājot par otru pusfināla spēli starp "Žalgiris" un "Šiauliai" komandām, Muižnieks uzsvēra, ka tā būs interesanta spēle.

"Kaut arī Šauļi skaitās mājas komanda, tie ir neērts pretinieks jebkurai komandai. Vienā no pēdējām spēlēm tie pārliecinoši uzvarēja "Lietuvos rytas", tāpēc spēle solās būt aizraujoša," piebilda Muižnieks.

Viens no ventspilnieku līderiem Edijs Šenons uzskata, ka "Ventspils" var pieveikt "Lietuvos rytas" un iekļūt SEB BBL finālā.

"Nav grūti koncentrēties šādai spēlei. "Lietuvos rytas" ir ļoti laba komanda, kas spēlēja ULEB kausa finālā. Protams, ka mēs būsim ļoti motivēti un darīsim visu, lai uzvarētu," SEB BBL mājaslapā internetā citēts Šenons. "Mēs gribam Ventspils pilsētai pasniegt šo uzvaru. Taču tas būs ļoti grūti. Esam skatījušies daudzus spēļu ierakstus un analizējuši savas kļūdas."

"Taču "Lietuvos rytas" basketbolisti būs "izsalkuši". Viņi zaudēja ULEB kausa finālā, tāpēc gribēs uzvarēt SEB BBL. Lai sasniegtu labu rezultātu, mums ir jānospēlē visaugstākajā līmenī un jāparāda labākais sniegums šosezon," piebilda ventspilnieku saspēles vadītājs.

"Lietuvos rytas" austrāliešu basketbolists Metjū Nīlsens uzskata, ka SEB BBL čempioniem jānospēlē savā līmenī un tas garantēs vietu finālā.

"Zinām, ka jāspēlē ar "Ventspili", taču uzmanība ir jāvērš uz savu spēli. Ja gribam uzvarēt, ir jārāda sava spēle. Laba aizsardzība ir panākuma atslēga. Protams, ka arī analizēsim pretinieku spēli un viņu taktiskās un individuālās spējas," sacīja Nīlsens. "Atklāti runājot, esam jau aizmirsuši zaudējumu "Ventspilij" un izliekamies, ka tāda nemaz nav bijis. Mēs neesam aizmirsuši, ka viņi spēlē labi. Toreiz mēs ļāvām viņiem uzvarēt, taču šī spēle būs daudz svarīgāka, tā kā mums nebūs problēmu ar motivāciju."

Pagājušajā sezonā SEB BBL finālturnīrs "Final Six" notika Tallinā. Tajā triumfēja "Lietuvos rytas" ar Robertu Štelmaheru un Sandi Buškevicu sastāvā.

Pagājušajā gadā SEB BBL pusfinālā nespēja iekļūt neviena no Latvijas komandām. "Barons/LU" ceturtdaļfinālā ar 57:68 atzina "Šiauliai" pārākumu, bet "Ventspils" ar 71:77 negaidīti zaudēja "Nevežis". Vēlāk spēlē par piekto vietu ventspilnieki uzvarēja "Barons/LU" ar 91:75.

SEB BBL pusfinālā "Žalgiris" ar 91:56 sagrāva "Nevežis", bet "Lietuvos rytas" ar 82:58 pārspēja "Šiauliai". Finālā "Lietuvos rytas" pārspēja "Žalgiris" ar 86:74.

SEB BBL pirmajā - 2004./2005.gada sezonā - "Final Four" turnīrā Viļņā "Ventspils" pusfinālā ar 75:86 zaudēja "Lietuvos rytas", bet "Šiauliai" ar 61:89 atzina "Žalgiris" pārākumu. Finālā "Žalgiris" sīvā cīņā ar 64:60 uzvarēja "Lietuvos rytas", bet mačā par trešo vietu ventspilnieki ar 87:97 atzina "Šiauliai" pārākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!