Foto: F64
Latvijas handbola izlasei decembra beigās gaidāmajā tradicionālajā Rīgas domes kausa izcīņas turnīrā konkurentes būs trīs iepriekšējā pasaules čempionāta dalībnieces - Ēģipte, Krievija un Baltkrievija, informē Latvijas Handbola federācija (LHF).

Visas komandas jau oficiāli apstiprinājušas savu dalību turnīrā. Ja Krievija un Baltkrievija jau vairākkārt ir piedalījušās Rīgas domes kausā, tad Ēģiptei šī būs pirmā viesošanās Latvijā. Krievija vienīgo reizi sacensībās piedalījās 2012.gadā, kad izcīnīja uzvaru, savukārt baltkrievi tajā pašā gadā ierindojās otrajā vietā, bet 2007. un 2009.gadā izcīnīja trešo vietu.

Nesenajā pasaules čempionātā šī gada janvārī Katarā piedalījās visas trīs Latvijas izlases pretinieces. Vislabāk veicās ēģiptiešiem, kuri iekļuva astotdaļfinālā, bet tajā atzina Vācijas pārākumu, ierindojoties 14.vietā. Baltkrievija un Krievija izslēgšanas spēlēm nekvalificējās, bet finišēja viena otrai blakus, attiecīgi 18. un 19.vietā 24 komandu konkurencē.

Vēsturiski panākumiem bagātākā valstsvienība, kas decembrī startēs domes kausā, ir Krievija, kas 2000.gadā kļuva par olimpisko čempioni, 1993. un 1997.gadā triumfēja pasaules čempionātā, bet 1996.gadā - arī Eiropā. Pēdējā desmitgadē Krievijai starptautiskā līmenī gan ne pārāk labi veicies - labākais sasniegums ir sestā vieta 2007.gada pasaules čempionātā.

Ēģiptes valstsvienība ir pieckārtēja Āfrikas čempione, savukārt pasaules čempionātā, kurā startēts 13 reižu, labākais sasniegums ir ceturtā vieta 2001.gadā. Turpmākajos septiņos pasaules čempionātos Ēģipte izcīnījusi vietas no 14. līdz 17. Ēģiptieši piedalījušies arī piecās olimpiskajās spēlēs, visveiksmīgāk startējot 1996.gadā Atlantā, kad tika izcīnīta piektā pozīcija.

Tikmēr 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs nepiedalījās ne Krievija, ne Ēģipte, ne Baltkrievija, kurai vispār nav olimpisko spēļu pieredzes. Toties baltkrievi pa trim reizēm startējuši Eiropas un pasaules čempionātos, labākos rezultātus sasniedzot 1994. un 1995.gadā, kad bija attiecīgi astotie Eiropā un devītie pasaulē.

18 gadu laikā, kopš norisinās Rīgas domes kauss, Latvijas handbolisti tajā uzvarējuši deviņas reizes, tostarp pērn, kad tas tika paveikts pēc astoņu gadu pārtraukuma. Kopumā turnīrā startējušas 19 valstu komandas - Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina, Somija, Polija, Īrija, Malta, Armēnija, Luksemburga, Kipra, Moldova, Fēru salas, Beļģija, Baltkrievija, Lielbritānija, Krievija, Slovākija un Itālija.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!