Foto: AP/Scanpix
Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) triatlonistam Henrijam Šūmenam noņemtas dopinga apsūdzības, kas parādījās pēc 2016. gada Riodežaneio olimpiskajām spēlēm, paziņojusi Starptautiskā Trialona savienība (ITU).

26 gadus vecais sportists Rio izcīnīja bronzas medaļu, bet pēc spēlēm krievu hakeru grupa "Fancy Bear" izplatīja dokumentus, ko pārpublicēja aģentūra "Sputņik", kuros it kā bija informācija par pozitīviem dopinga testiem – Šūmena analīzēs esot ticis atrasts aizliegtais preparāts glikokortikoīds prednizolons. Sportistiem šo preparātu atļauts izmantot tikai "orāli, intravenozi, intramuskulāri vai rektāli" uz specifiskiem ādas rajoniem izsitumu gadījumā, plašākai lietošanai nepieciešama terapeitiskā izņēmuma atļauja.

Hakeru nopludinātajā elektroniskā pasta vēstulē norādīts, ka aizliegtais preparāts uzrādīts sportista dopinga kontroles anketā, un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) medicīniskais un zinātnes direktors Ričards Badžets it kā esot jautājis par terapeitisko izņēmumu ar atpakaļejošu datumu. Olimpisko spēļu laikā nekāda informācija par dopinga pārkāpumiem no Šūmena puses netika izziņota, un pats sportists apgalvo, ka nekad neesot izmantojis terapeitiskos izņēmumus.

ITU pateikusies Šūmenam par sadarbību un norādījusi, ka SOK vajadzētu izmeklēt informācijas nopludināšanas apstākļus.

"Pēc izmeklēšanas, ko veica ITU un SOK par dažos medijos publicētajām apsūdzībām Henrijam Šūmenam, visas iesaistītās puses nonākušas pie secinājuma, ka šajā lietā nav notikusi antidopinga noteikumu pārkāpšana," teikts ITU paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!