Foto: LETA

Atbalstu Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) iecerei aizliegto vielu lietošanā pieķerto sportistu diskvalifikāciju palielināt no diviem līdz četriem gadiem paudis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge.

WADA plāno ieviest četru gadu diskvalifikāciju dopinga lietošanā pieķertajiem atlētiem, sākot ar 2015.gadu.

"Mēs vēl gaidām, kad tiks sagatavoti pēdējie oficiālie dokumenti, taču šis jautājums ir viens no mūsu šī brīža prioritātēm," Roge sacīja pirmdien notikušajā konferencē Amsterdamā.

SOK prezidents arī apliecināja, ka šāda ideja ir "tāda, kas ievērojami samazinās tā sauktā smagā dopinga lietošanu".

Pirms gada Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) nāca klajā ar tā saukto Osakas likumu, kurš paredzēja, ka dopinga lietošanā pieķertie sportisti būs spiesti izlaist nākamās olimpiskās spēles.

Antidopinga aģentūras spēkā esošais likums par divu gadu diskvalifikāciju līdz šim nesaskanēja ar CAS noteikumu par aizliegumu piedalīties nākamajā Olimpiādē.

Līdz ar četru gadu diskvalifikāciju abu organizāciju noteikumi vairs nenonāks pretrunās.

"Jaunais noteikums pilnībā ies roku rokā ar Osakas likumu, kurš paredz, ka sportistam jāizlaiž nākamās olimpiskās spēles, ja viņam piespriestais soda mērs ir ilgāks par sešiem mēnešiem," pastāstīja Roge.

Tāpat Roge atklāja, ka joprojām tiekot izskatīta bēdīgi slavenā amerikāņu riteņbraucēja Lensa Ārmstronga lieta. SOK pašlaik joprojām izskatot iespēju amerikānim atņemt arī 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīto bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Kā zināms, Starptautiskā Riteņbraukšana savienība (UCI) oktobra beigās oficiāli apstiprināja diskvalifikāciju, ko iepriekš Ārmstrongam piesprieda ASV Antidopinga aģentūra (USADA). Bijušajam sportistam tādējādi atņemti septiņi "Tour de France" uzvarētāja tituli. UCI ar šādu lēmumu akcentējusi, ka Ārmstrongam nav vietas riteņbraukšanā.

Ārmstrongam piemērota atpakaļejoša mūža diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegti rezultāti, kuru vidū ir uzvaras "Tour de France" velobraucienā laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt "Tour de France" velobraucienā tā arī nespēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!