Foto: Publicitātes foto
Rojas pludmalē Zvejnieku svētkos norisinājās "Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāta 2012" piektais, noslēdzošais posms. Noskaidroti gan Rojas posma uzvarētāji, gan tie desmit labākie spēkavīri, kas cīnīsies finālā, kas jau ierasti pēdējos gados norisināsies divas dienas - 4.augustā Ventspilī un 5.augustā Koknesē.

Sacensības iesākās ar Līvu alus mucu mešanu. Šoreiz tās atlētiem bija jāmet pāri latiņai tieši jūrā. Atsvaidzinošo šļakstu ieskauts, visātrāk dažāda smaguma mucas pārmest pāri uzstādītajam augstumam izdevās Dainim Zāģerim. Otrajā vietā ar ļoti labu rezultātu ierindojās Andris Leišavnieks no Gulbenes, bet trešajā palika ugālietis Oskars Martužans. Visas mucas pārsviest pāri latiņai izdevās arī  Marekam Leitim, Didzim Zariņam un Marekam Jēkabsonam.

Otrais vingrinājums - sezonas jaunums - Lode baļķa celšana ar maksimālo svaru. Katram atlētam bija jānosaka trīs svari, kuri pašam jāceļ. Pirmo vietu ar paceltajiem 160 kg ieņēma Talsu atlēts Dainis Zāģeris, otro vietu dalīja divi spēkavīri  - Mareks Leitis un Didzis Zariņš, abiem 150 kg.


Ļoti smags izrādījās Tolmets pietupienu vingrinājums. Sākotnēji vairākiem atlētiem padevās to pieveikt tik vienu reizi, taču tad lielisku rezultātu- seši pietupieni ar aptuveni 300 kg smago iekārtu, padevās Mārim Blumfeldam, kuram pēc traumām operēti abi ceļgali. Šis rezultāts viņam deva trešo vietu. Pēc kolēģa uzteicamā snieguma, deviņas reizes un līdz ar to dalīta pirmā vieta šajā vingrinājumā Didzim Zariņam un Dainim Zāģerim.

Tālāk sekoja Nissan/Norde vingrinājums - divu Nissan Juke mašīnu turēšana. Sākoties šim vingrinājumam, laika apstākļi ieviesa savas korekcijas. Ilgi noturēt šos spēkratus spēkavīriem neizdevās. Organizatori pieņēma lēmumu uz laiku sacensības pārtraukt, jo stiprais lietus padarīja vingrinājumu slidenu un neiespējamu. Bet jau pēc pārdesmit minūtēm sacensības tomēr atsākās. Šajos sarežģītajos apstākļos labāko rezultātu - 00:24,56 uzrādīja kuldīdznieks Jānis Šleckus, aiz sevis atstājot Mareku Leitu (0:23,00) un Daini Zāģeri (0:18,37).

Organizatori ieviesa korekcijas arī nākamajā vingrinājumā - Triobet riepas velšanā, samazinot vēlienu skaitu no desmit uz četrām. Šis vingrinājums izrādījās smags, jo saķert un pacelt riepu pludmales smiltīs izrādījās nopietns pārbaudījums. Pirmie atlēti bija patiesi nomocījušies ar šo vingrinājumu, taču pārsteidzošu rezultātu un ar rēcoši pašuzmundrinošām skaņām pirmo vietu izcīnīja Oskars Martužans. Otrais palika Dainis Zaģeris, bet trešais Ildars Sviķis.

Noslēdzošais vingrinājums šoreiz atlētiem bija nevis ierastie Atlanta akmeņi, bet apstākļiem atbilstoša Siltums Jums stafete. Spēkavīriem sākumā pa pludmales smiltīm bija jāvelk ragavas, bet pēc tam jābrien jūrā un no tās jāiznes divas 100 kg smagas mucas. Vingrinājums izrādījās tik smags, ka daži atlēti ilgi pēc tam nespēja atgūties. Jaunajam Oskaram Martužanam pat nācās sniegt medicīnisko palīdzību. Galvenais šajā vingrinājumā bija taktika. Tikai izvēloties pareizu spēku sadalījumu, varēja uzrādīt labākus rezultātus. Pārliecinoši, ar smaidu uz lūpām, šo smago vingrinājumu veica gulbenietis Andris Leišavnieks. Otrais palika Dainis Zāģeris, pabeidzot šo vingrinājumu viņš baudīja arī jūras priekus. Trešais palika Didzis Zariņš, labi veicās arī Jānim Šleckum un Mārim Blumfeldam.

Rojas posmā uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa Dainis Zāģeris, otrais palika Didzis Zariņš, bet trešais Mareks Leitis.

Gandarīts par Rojas posmu bija arī Raimonds Bergmanis, kuru īpaši iepriecināja tas, ka jaunie vingrinājumi izrādījās pievarami un ļoti interesanti gan skatītājiem, gan pašiem atlētiem.

"Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāta 2012" Rojas posma kopvērtējums:

1

Dainis Zāģeris

61,5

2

Didzis Zariņš

51

3

Mareks Leitis

47,5

4

Oskars Martužans

42

5

Andris Leišavnieks

40

6

Jānis Šleckus

31,5

7

Ildars Sviķis

30

8

Māris Blumfelds

27

9

Mareks Jēkabsons

24,5

10

Roberts Kieperszo

19

11

Edgars Andersons

16

Regulārā "Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāta 2012"  kopvērtējums, pēc kā noskaidroti pirmo desmit vietu ieguvēji sezonas finālam:

1

Didzis Zariņš

42

2

Dainis Zāģeris

40

3

Oskars Martužans

35

4

Mareks Leitis

33

5

Ingus Kaktenieks

22

6

Jānis Šleckus

20

7

Ildars Sviķis

18

8

Andris Leišavnieks

17

9

Rolands Fersters

16

10

Edgars Andersons

15

11

Mareks Jēkabsons

5

12

Māris Blumfelds

4

13

Roberts Kieperszo

4

14

Aivars Šmaukstelis

4

15

Jānis Ilgavižs

0

16

Oskars Brugemanis

0

Ar visiem finālistiem līdzjutēji tiksies 4.augustā Ventspilī pirmajā fināla dienā un 5.augustā Koknesē noslēdzošajā fināla dienā. Tad arī noskaidrosim, kurš šogad ir Latvijas spēcīgākais vīrs. Latvijas Spēka atlētu federācijai ir tiesības uz finālu uzaicināt arī vēl kādu atlētu (piešķirt tā sauktās wild card), par ko tiks paziņots atsevišķi.

Jāatgādina, ka pirms fināliem vēl norisināsies Spēkavīru pāru sacensības Līvānos un Ērgļos (21.un 22.jūlijā) un pēc fināliem arī komandu sacensības Preiļos (12.augustā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!