"Ventas" finanšu politika un tās kontrole nebija manā kompetencē, - tā atklātajā vēstulē raksta Kuldīgas futbola kluba ģenerālmenedžeris Ross Akmens jeb īstajā vārdā Ross Štīns.
Kā zināms, Latvijas virslīgas futbola kluba "Venta" vadība pirms sezonas paziņoja, ka komandas budžets būs septiņi miljoni eiro. Komanda neslēpa plānus pacīnīties par Latvijas čempionu titulu un iekļūšanu UEFA Čempionu līgā.

Plānu īstenošanai par komandas spēlējošo treneri tika uzaicināts pazīstamais ukrainis Oļegs Lužnijs. Starpsezonā "Ventas" sastāvu pastiprināja arī Baltkrievijas izlases pussargs Aleksandrs Hackevičs, poļu vārtsargs Macejs Nalepa, ukraiņu aizsargs Jurijs Benjo, Latvijas izlases pussargs Valentīns Lobaņovs, uzbrucēji Igors Sļesarčuks un Ģirts Karlsons. Kuldīgas klubs izrādīja nopietnu interesi ar vēl vairāku Latvijas izlases futbolistu iegādi, taču viņu pāreja nenotika.

Tomēr jau nepilnu mēnesi pēc Latvijas virslīgas čempionāta sākuma "Ventai" sākās finansiālas problēmas, bet gandrīz visi ārzemju futbolisti atstāja komandu. Maija beigās Latvijas Futbola federācija (LFF) nolēma arī piešķirt brīvlaišanas vēstules pieciem "Ventas" futbolistiem - brīvā aģenta statusu ieguva Latvijas izlases uzbrucējs Igors Sļesarčuks, Polijas vārtsargs Pāvels Macejs Nalepa, Ruslans Ahmetovs, Edijs Blekte un Ģirts Karlsons.

"2004.gada septembrī no "Ventas" prezidenta [Jāņa Frīdrihberga] saņēmu piedāvājumu ierasties Latvijā. Mērķis - izveidot konkurētspējīgu Latvijas klubu ar perspektīvā veiksmīgu dalību Eiropas turnīros, infrastruktūras izveide," situāciju klubā skaidro Štīns. "Finansēšanai sākumā klubam bija paredzēts piesaistīt vietējos resursus, par ko es biju informēts. Attīstības procesā mēs plānojām pastiprināt projekta finansiālo pusi ar projektiem, kurus es un mani partneri laipni piedāvājām klubam ar mērķi paaugstināt "Ventas" iespējas."

"Visas manas kā ģenerālmenedžera darbības tika saskaņotas ar kluba prezidentu un kluba uzraudzības padomi. Finanšu politika un tās kontrole nebija ģenerālmenedžera kompetencē," uzskata Štīns.

"Brīdī, kad sākās "Ventas" dziļā finansiālā krīze, pēc ilgas diskusijas ar kluba prezidentu mēs panācām vienošanos par to, ka krīzes laikā aktuālo uzdevumu un jautājumu risināšanai, kuru mērķis ir kluba glābšana, tiks dibināts "krīzes štābs", kura vadībā būs kluba prezidents, menedžeris Terijs Mihs, Vadims Noviks un Viktors Ņesterenko," raksta Štīns. "Augstāk minētās situācijas dēļ es nolēmu pievērsties savam biznesam, projektiem, personiskiem jautājumiem."

"No savas puses gribu atvainoties par situācijas rādītām neērtībām un izteikt pateicību par sapratni un toleranci laikā, kad biju "Ventas" ģenerālmenedžeris," piebilst Štīns.

Komanda savā labākajā sastāvā aizvadīja tikai piecas virslīgas spēles, kurās guva divas uzvaras, divas reizes cīnījās neizšķirti, bet reizi zaudēja. Pēc tam komanda ir aizvadījusi septiņus mačus, kuros gūts tikai viens punkts. Latvijas virslīgas čempionāta kopvērtējumā "Venta" ar deviņiem punktiem 12 spēlēs ieņem septīto vietu astoņu komandu konkurencē. Deviņi punkti ir arī virslīgas pēdējās vietas īpašniekiem "Olimps" futbolistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!