Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF) pēc vairāku komisiju pētījuma ir iekļāvusi sacensībās vēl vienu svara kategoriju sievietēm, informē IWF preses dienests.

Tādējādi sieviešu sacensībās būs vienāds svara kategoriju skaits kā vīriešiem, ko ilgstoši pieprasīja IWF Sieviešu komisija.

Līdz šim starptautiskās sacensībās pielietotā svara kategorija virs 75 kilogramiem aizstāta ar divām grupām - svara kategoriju līdz un virs 90 kg. Līdz ar to sieviešu svarcelšanas sacensībās sportistes sacentīsies astoņās svara kategorijās - līdz 48 kg, 53 kg, 63 kg, 69 kg, 75 kg, 90 kg un virs 90 kg.

Tāpat, sākot ar 2017. gadu, nolemts atteikties no svara priekšrocībām. Līdz šim, ja divi sportisti pacēla vienādu svaru, par uzvarētāju kļuva vieglākais atlēts. Līdz ar to varēja rasties situācija, ka sportists, kurš ir labojis pasaules rekordu, nekļūst par sacensību uzvarētāju, jo tādu pat svaru pacēlis viņa vieglākais konkurents.

Turpmāk par sacensību uzvarētāju kļūs sportists, kuram attiecīgā svara pacelšanai bija vajadzīgs mazāks mēģinājumu skaits, līdzīgi, kā tas notiek vieglatlētikā - augstlēkšanā un kārtslēkšanā.

Šis lēmums pieņemts, lai sacensības padarītu saprotamākas skatītājiem un lai cīnītos pret mākslīgu svara samazināšanu, kas var apdraudēt sportistu veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!