Foto: AFP/Scanpix

Odiozais Kirsans Iļumžinovs, iespējams, atstādināts no Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidenta amata, kaut viņš pats to noliedzis.

FIDE mājaslapā internetā pirmdien publicēta informācija par ilggadējā prezidenta Iļumžinova "atkāpšanos". Kā vēstīts paziņojumā, 26. martā kongresā Atēnās Iļumžinovs pavēstījis par atkāpšanos, tāpēc aprīlī tiks rīkota jauna sanāksme, kurā organizācija izvēlēsies jaunu prezidentu.

Tomēr pats Iļumžinovs krievu medijiem šo informāciju noraidījis, bet aģentūrai TASS nenoliedza, ka viņu vēlas atbrīvot no amata.

"Viņiem bija sazvērestības plāns pret mani, bet tas neizdevās," Iļumžinovs paudis aģentūrai TASS. "Neesmu neko parakstījis un neatkāpjos. Domāju, ka pie visa vainīga ir ASV roka."

Pagaidām lielāka skaidrība par Iļumžinova nākotni nav.

Tikmēr FIDE izpilddirektors Naidžels Frīmens e-pastu sarakstē ar aģentūru "Reuters" vien atkārtojis organizācijas iepriekš veikto paziņojumu, nekomentējot sekojošos Iļumžinova izteikumus.

Arī radio "Brīvā Eiropa"/radio "Brīvība" saņēmuši apstiprinājumu no vairākām FIDE amatpersonām, ka izplatītais paziņojums ir patiess.

Iļumžinovs FIDE vada kopš 1995. gada. Iepriekšējo reizi pārvēlēšana notika 2014. gadā, kad Iļumžinovs saņēma gandrīz divreiz vairāk balsu nekā šī sporta veida leģenda Garijs Kasparovs.

Savukārt vēl četrus gadus pirms tam Iļumžinovs vēlēšanās pieveica citu Krievijas šaha leģendu Anatoliju Karpovu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītais kādreizējais Kalmikijas prezidents Iļumžinovs tiek uzskatīts par savādnieku, jo intervijās viņš apgalvo, ka vairākas reizes ir saticis citplanētiešus. Tāpat Iļumžinovs ticis kritizēts par ciešu saišu uzturēšanu ar pasaules brutālākajiem diktatoriem Sadamu Huseinu un Muamaru Kadafi.

2015. gadā ASV valdība iekļāva Iļumžinovu finansiālo sankciju sarakstā, kā iemeslu minot viņa ciešos kontaktus un finansiālo palīdzību Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai. Iļumžinovs pēc tam draudēja pieprasīt 50 miljardu dolāru morālo kompensāciju no ASV valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!