Foto: LETA
Perspektīvajam Latvijas supersmagā svara bokserim Milanam Volkovam pirmā cīņa jaunā trenera Sanda Kleina vadībā izvērtās ļoti smaga, taču tā deva ļoti vērtīgas mācības par to, kā turpināt strādāt un gatavoties nākamajiem boksa mačiem, sarunā ar portālu "Delfi" pastāstīja pats Kleins.

Volkovs oktobra sākumā aizvadīja sešu raundu cīņu pret Kongo dzimušo Beļģijas bokseri Džeku Mulovaji, un šis boksa mačs noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu. Šāds boksa cīņas iznākums tiek fiksēts ļoti reti. Tā kā sasniegtais rezultāts nedz Volkovam, nedz Kleinam nesniedza gandarījumu, abi izdarījuši secinājumus, kas palīdzēs turpinājumā.

Slimošana pirms cīņas

Nedēļu pirms cīņas Volkovs saskārās ar veselības problēmām – viņam bija paaugstināta ķermeņa temperatūra, iesnas un klepus. Slimošana pamatīgi ietekmēja pēdējo treniņu nedēļu. "Viņš mani neklausīja un staigāja bez cepures," teica Kleins. "Viņš man stāstīja, ka nekad neslimo un ka viņa organisms ir ļoti spēcīgs. Trīs dienas bija 38 grādu temperatūra, un šī iemesla dēļ vajadzēja pārtraukt treniņus. Pirms cīņas viņš trenējās ļoti vieglā režīmā. Tas viņam lika zaudēt svaru. Arī satraukums darīja savu un pirms cīņas svēršanās procedūrā viņš bija par četriem kilogramiem vieglāks nekā paredzēts. Milans pirmo reizi bija labā sportiskajā formā, bet sportista imūnsistēma pēc smagajiem treniņiem kļūst novājināta. Viņš vienkārši netika galā ar to visu."

Treneris piebilda, ka arī treniņos ik pa laikam pamanīja, ka bokseris līdz galam neizpilda dažus vingrinājumus, tāpēc piekodināja, ka tas, kas netiek darīts treniņos, atsauksies cīņās.

Cīņas sākums cerīgs, bet turpinājums bēdīgs

"Milanam pirms cīņas galvā bija ļoti daudz un dažādu domu, un viņš pirms tās sadega. Cīņa no trešā raunda tika aizvadīta kritiskā stāvoklī. Es nekad dzīvē nevarēju iedomāties, ka mans audzēknis varētu tā boksēties. Es pat nezināju, ko teikt. Starp raundiem es viņam prasīju, vai viņš grib zaudēt? Viņš nedzirdēja neko, ko viņam teicu darīt," stāstīja Kleins, kā piemēru minot to, ka Volkovs nesadzirdēja, ka biežāk vajag izdarīt sitienus ar kreiso roku, jo pretinieks savu labo pusi bieži atstāja nepiesegtu. "Pēc cīņas es viņam pajautāju, kas notika, un viņš atbildēja, ka pietrūka pieredzes un ka nebija gatavs boksēties galveno cīņu piecu tūkstošu skatītāju priekšā. Turklāt, tā bija Milana dzimšanas diena, bija sanākuši viņa draugi. Puisim 19 gadu vecumā manis uzliktais slogs tomēr bija par lielu."

Pilnībā pie cīņas plāna Volkovs esot pieturējies tikai pirmajā raundā, un tas deva cerēto. Viņam izdevās panākt pretinieka nokdaunu, bet pēc tam sākās kļūdas un ar katru nākamo raundu Latvijas bokseris izskatījās sliktāk. Pēdējā raundā izdevās nedaudz aktivizēties un saglābt situāciju, taču tas ir mazs mierinājums.

"Es pirmo reizi karjerā piedzīvoju neizšķirtu rezultātu. Ja tā paskatās, tad pirmo raundu Milans vinnēja ar diviem punktiem, otro raundu arī viņš paņēma, bet trešais bija neizšķirts. Pārējos raundus atdevām Mulovaji, tad galā sanāk neizšķirts. Mēs pretinieku pēc cīņas satikām, un viņš nebija neapmierināts par šo rezultātu," skaidroja treneris.

"No vienas puses es biju apbēdināts par šo iznākumu, bet no otras puses biju priecīgs. Es varēju redzēt visas kļūdas, kad Milans bija noguris. Ja viņš būtu uzvarējis jau pirmajā raundā, tad es būtu padomājis, ka viss ir super un uz nākamo cīņu būtu izaicinājis vēl spēcīgāku pretinieku. Man šķiet, ka tad tas viss būtu beidzies bēdīgi," neslēpa Kleins. "Es pēc cīņas viņam bez pārmetumiem izstāstīju visu par boksu, par stilu, par klausīšanu maniem norādījumiem. Viņš man piekrita."

Tomēr Kleinu satrauc fakts, ka Volkovs cīņas laikā nespēja sadzirdēt viņa norādījumus: "Bokserim treneris ir jādzird. Mairim (Briedim) tā ir ļoti laba īpašība – viņš jebkādā situācijā pildīja trenera plānu. Tāpēc viņš arī tik tālu ticis."

Aizvadītajās brīvdienās pirmo ceturtdaļfinālu Pasaules boksa supersēijas smagajā svarā aizvadīja Ruslans Faifers un Endrū Tabiti. Kleins vērsa uzmanību uz vienu no cīņas epizodēm, kad treneris Džefs Meivezers teica, kas Tabiti jādara, bet viņš izgāja ringā uz sesto raundu un pilnībā nepildīja trenera uzdevumus. Treneris tajā brīdī esot atdevis ūdens pudeli citam trenerim un pats vispār ringā vairs nekāpa. "Nav jau jēga iet pie boksera, kurš stūrī stāv un smaida un neko nepilda. Man tas piemērs ļoti patika, un Milanam teicu, ja arī nākamajā cīņā mani neklausīs, es darīšu tāpat."

Sponsori turpina ticēt Volkova talantam

Volkovs savas prasmes slīpē "LNK Boxing" paspārnē, kas jau šajā cīņā cerēja redzēt labu sniegumu. Pēc cīņas Kleins un Volkovs ar sponsoriem apsēdās pie viena galda, kur visas iesaistītās puses izstāstīja savu redzējumu. "Sponsori teica, ka vēl ir jādod Milanam iespēja, jo tā tomēr ir supersmagā svara kategorija. Latvijā jau mums nav citu supersmagsvaru, bet šeit ļoti patīk šī svaru kategorija. Ja vieglajā svarā šitā noboksētu, tad viņam nepiedotu. Supersmagajiem svariem to piedod. Šajā svara kategorijā ir astoņi olimpiskie medaļnieki, tas pierāda, cik spēcīga ir šī konkurence," teica Kleins.

"Arī man gribas turpināt strādāt. Ja pēc Maira cīņas pret Oleksandru Usiku es sapratu, ka tur ir sasniegti griesti, tad šeit es redzu, ka ir izaugsmes iespējas. Līdz šim profesionālajā boksā esmu strādājis tikai ar Mairi, tāpēc es ar viņu varu vilkt paralēles. Protams, ka gribētos, lai Milans ātrāk saprastu visas lietas. Es jūtu, ka no manis sagaida, ka es ātri viņu satrenēšu, bet arī ar Mairi mums tas viss tik viegli nemaz nenāca," boksa treneris turpināja.

Nākotnes plāni

Volkovs nākamo cīņu aizvadīs 1. decembrī, un Kleins viņam lūkos pretinieku, kurš savā karjerā ir piedzīvojis arī kādu zaudējumu. Ja bokseris šajā cīņā jau parādīs labāku līmeni, tad martā tiek plānota revanša cīņa pret Mulovaji. "Milanam būs jāpierāda, ka var uzvarēt šo bokseri. Arī šajā cīņā viņš bija uzvarams, jo pieļāva daudz kļūdu. Arī Džeks pēc cīņas teica, ka būs gatavs revanšam, bet viņš gribēs astoņus raundus. Mēs gan tam negrasāmies piekrist, jo Milans vēl tam nav gatavs. Es redzēju, cik Džeks bija piekusis sestajā raundā, tad man ir jautājums, ko viņš darīs septītajā vai astotajā raundā?" jautāja Kleins.

Turpinājumā jāizkopj mentālā noturība

"Es priecājos, kā Milans noturējās piektajā raundā. Visu cieņu, jo viņš bija uz nokrišanas robežas, bet viņš izturēja un parādīja raksturu," turpināja treneris. "Pozitīvais ir tas, ka es redzu, ka Milans pēc nedēļu ilgas atpūtas atkal ir uzlādējies. Tagad esam sākuši jaunu ciklu, esam izdarījuši secinājumus. Pats viņš uzskata, ka pietrūka fiziskā sagatavotība, tāpēc grib strādāt pie tā. Man šķiet, ka viņš nenoturējās mentāli. Mēs ar komandu tagad domājam viņam likt lasīt grāmatas un pēc tam atstāstīt izlasīto, lai ieslēgtu prātu. Viņš man parāda, ka ir gatavs sev fiziski likt klāt, bet svarīgi arī strādāt ar galvu. Tas viss prasa laiku."

Strādājot ar tik jaunu bokseri, Kleins jūt, ka viņam jāuzņemas arī tēva funkcijas darbā ar Volkovu. Trenerim esot labas attiecības arī ar boksera māti, kuru dēls ļoti ciena. "Sliktā lieta ir tā, ka viņš no manis nedaudz baidās. Viņš man neko nesaka pretī, un tāpēc es nevaru saprast, kādas ir viņa domas. Viņš baidās man tās pateikt. Ja es ar kaut ko netieku galā, tad es piesaistu viņa mammu, ar kuru mēs esam uz viena viļņa visa šī režīma sakarā."

Tā kā Kleins līdz šim nebija strādājis ar tik jaunu bokseri, viņš arī ir guvis vērtīgas atziņas pēc cīņas. Viņš esot pamainījis treniņu plānu, izvēlēsies cita stila bokserus sparingos, lai Volkovs varētu iegūt pēc iespējas lielāku pieredzi. "Ja pirms šīs cīņas es ņēmu garus amatierus, tad tagad ņemsim smagus un pieredzējušus bokserus, lai Milans jūt smagos sitienus arī treniņos. Pēc spēcīga sitiena uzņemšanas blokā ķermenis saspringst, un tas traucē uzreiz izdarīt atbildes sitienu. Tas ļaus paskatīties, kā Milans ar to tiks galā. Šādi no cīņas uz cīņu gūsim pieredzi. Es tomēr Milanu līdz šim nezināju. Tas nav tā kā bija ar Mairi, kuru pa sešiem gadiem zināju tik labi, ka varēju prognozēt, kā viņš gulēs un ko viņš sapņos. Mēs ar Milanu kopā mācamies. Man patīk un ir interesanti," noslēgumā teica treneris Kleins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!