Foto: iwf.net
Talantīgā Latvijas svarcēlāja Rebeka Koha pirmdien Horvātijas pilsētā Splitā kļuva par Eiropas vicečempioni, pievienojot sudrabu pērn izcīnītajai Vecā kontinenta bronzas medaļai.

Koha, startējot svara kategorijā līdz 58 kilogramiem, summā pacēla 213 kilogramus, raušanā pievarējot 95, bet grūšanā 118 kilogramus smagus stieņus. Raušanā viņa izcīnīja mazo zelta medaļu, bet grūšanā bija otrā.

Savukārt par Eiropas čempioni kļuva Krievijas sportiste Natālija Hļestkina, kura pacēla par kilogramu vairāk. Krievijas sportiste zeltu izrāva ar pēdējo mēģinājumu. Tikmēr bronzas godalgu ieguva rumāniete Madalina Molī, kura startēja potenciāli vājākajā B grupā, taču summā pacēla 208 kilogramus.

Sacensības raušanā Koha sāka ar paceltiem 92 kilogramiem, otrajā mēģinājumā viņa pievarēja vēl trīs kilogramus smagāku stieni, taču trešajā mēģinājumā neizdevās nofiksēt 97 kilogramu smagumu.

Tāpat 95 kilogramus pacēla arī Krievijas sportiste Natālija Hļestkina un ukrainiete Veronika Ivasjuka, taču tā kā Latvijas sportistes svars bija mazāks, tad viņa bija pirmā.

Savukārt grūšanā Koha vispirms pārliecinoši pacēla 110 kilogramus, pēc tam tika galā ar 114 kilogramiem, bet pēdējā izgājienā uz paaugstinājuma viņa pievarēja arī 118 kilogramu smagu stieni. Pēdējā mēģinājumā Koha salīdzinoši viegli pacēla stieni uz krūtīm, kur to pēc tam ilgi turēja, beigās ar grūtībām, tomēr nofiksējot smagumu arī virs galvas, pēc veiksmīgā mēģinājuma arī veltot buču svara ripām.

Pēc Kohas pēdējais izgājiens bija arī Hļestkinai, kura pieteica 119 kilogramus, ar grūtībām šo svaru arī paceļot un kļūstot par divkārtēju Eiropas čempioni.

Pērn Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs Koha, startējot svara kategorijā līdz 53 kilogramiem, izcīnīja augsto ceturto vietu. Savukārt uzreiz pēc Olimpiādes sportiste pauda vēlmi pāriet uz 58 kilogramu kategoriju, kaut treneris Eduards Andruškevičs pauda vēlmi sportisti noturēt pie 53 kilogramiem. Jaunajā kategorijā Koha debitēja decembra sākumā, otro gadu pēc kārtas uzvarot Eiropas junioru (U-20) čempionātā.

Tad viņa summā pacēla 204 (94+110) kilogramus, tagad šo rezultātu krietni uzlabojot, labojot arī savu personīgo un valsts rekordu.

Pērn Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs Koha svarā līdz 53 kilogramiem summā pacēla 197 (90+107) kilogramus, savukārt pērn aprīlī Eiropas čempionātā Norvēģijā Koha pacēla par kilogramu vairāk. Kopš augustā notikušās Olimpiādes 18 gadus vecā ventspilniece savu rezultātu ir uzlabojusi par 16 kilogramiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!