BK "Ventspils" ceturtdien Ventspilī ar 103:92 uzvarēja BK "Skonto" pirmajā spēlē finālsērijā par Latvijas basketbola līgas (LBL) čempionu titulu.
Pārliecinošā vadībā ventspilnieki izvirzījās tikai mača priekšpēdējā minūtē, bet pirms tam cīņa ritēja punkts punktā. Izšķiroša viesiem bija Johana Nikolasa nopelnītā nesportiskā piezīme pusotru minūti pirms cīņas beigām. "Ventspils" no 91:88 pārsvaru palielināja līdz 99:88 un šaubas par uzvarētāju vairs neradās.

Rezultatīvākais ventspilniekiem ar 21 punktu bija Ainārs Bagatskis, bet "Skonto" Jānis Blūms savāca 17 punktus.

Otrā spēle sērijā līdz četrām uzvarām notiks piektdien Ventspilī.

Laukuma saimniekiem cīņu nācās aizvadīt bez Stīva Riča un pamatpieciniekā "Ventspils" galvenais treneris Kārlis Muižnieks laukumā laida Šeronu Vilkersonu, Juri Umbraško, Bruno Pētersonu, Jāni Laksu un Bagatski. Savukārt "Skonto" spēli sāka ar Kristapu Valteru, Gati Jahoviču, Kasparu Ciprusu, Johanu Nikolasu un Blūmu.

Jau ar pirmajām minūtēm laukumā ritēja sīksta spēkošanās, kurā sākotnēji nedaudz labāk veicās "Skonto" basketbolistiem, kas pēc Nikolasa gūtā groza panāca piecu punktu pārsvaru (12:7). "Ventspils" spēja atbildēt ar Vilkersona trīspunktu gājienu un Bagatska precīzu trīspunktnieku, izvirzoties vadībā ar 13:12. "Skonto" veiksmīgi darbojās aizsardzībā un laukuma saimnieki nespēja turpināt uzsākto ofensīvu.

"Skonto" pēc pārtraukuma iespēlējās Trojs Ostlers un viesi līdz otrās ceturtdaļas vidum spēja noturēties minimālā vadībā, sekmīgi nosedzot pieejas savam grozam. Tomēr ventspilnieki vairākkārt izmantoja "Skonto" kļūdas saspēlē un veiksmīgi noslēdza uzbrukumus. Pēc Vilkersona gūtā groza un realizētā soda metiena "Ventspils" sasniedza 44:37 un puslaiku noslēdza ar trīs punktu pārsvaru (48:45).

Līdzvērtīga spēle laukumā ritēja arī trešajā ceturtdaļā, kad "Ventspilij" vienubrīd līdera lomu uzņēmās Pētersons, bet "Skonto" aktīvi darbojās Edmunds Valeiko, Edgars Šneps un Blūms. Rezultāta starpība būtiski nemainījās un "Ventspils" pēdējā pārtraukumā saglabāja divu punktu pārsvaru (73:71).

Pēdējās ceturtdaļas sākumā veiksmes epizodes bija abām komandām. Ventspils basketbolisti panāca 78:71, taču viesi nekavējoties sadeldēja mājinieku pārsvaru līdz minumumam (78:77). Abām komandām punktu gūšanā lielākoties nācās paļauties uz soda metienu izpildīšanu. Pārkāpumi laukumā palielināja spriedzi pretinieku attiecībās, līdz pusotru minūti pirms mača beigām Nikolass nespēja savaldīties pēc Kristapa Purņa paustās sajūsmas par viņa neveiksmi un iesita pretiniekam ar elkoni pa seju.

Spēli vadījušie Baltkrievijas tiesneši piešķīra Nikolasam nesportisko piezīmi, un tas kļuva par lūzumu mača galotnē. Lai gan "Ventspils" spēlētāji soda metienos nesasniedza izcilu precizitāti, tā bija pietiekama, lai nodrošinātu neaizsniedzamu vadību.

Spēles protokols
:

"Ventspils" - "Skonto" 103:92 (21:21, 27:24, 25:26, 30:21)

Punktus guva:

"Ventspils": Bagatskis 21, Skirmants 19 +7AB, Purnis 15, Vilkersons 13 +8RP, Buškevics 11, Pētersons 10, Umbraško 8, Laksa 4, Kosuškins 2 +7AB

"Skonto": Blūms 17, Nikolass 15 +13AB, K. Valters 15, Ostlers 15, Šneps 13, Valeiko 12, Cipruss 4, S. Valters 1

AB - atlēkušās bumbas, RP - rezultatīvas piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!