Foto: PantherMedia/Scanpix

Sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Starptautiskajai Vieglatlētikas savienībai (IAAF) būtu jādiskvalificē Krievijas Vieglatlētikas federācija, pirmdien publiskotajā ziņojumā pavēstījusi Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA).

Ja Krievijai tiktu piešķirta diskvalifikācija, tās sportisti nevarētu piedalīties nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Tāpat WADA neatkarīgā izmeklēšanas komisija rekomendējusi uz mūžu diskvalificēt piecus krievu atlētus, kuru vidū ir arī 2012.gada Londonas olimpisko spēļu čempione 800 metru skrējienā Marija Savinova, un piecus trenerus, kā arī aicinājusi atņemt licenci Maskavas antidopinga laboratorijai.

"WADA komisijas sniegtā ziņa ir satraucoša. Mums ir nepieciešams laiks, lai pienācīgi izanalizētu ziņojumu. Tajā pat laikā esmu ierosinājis IAAF Padomei piemērot Krievijai sankcijas. Šis solis netiek pieņemts viegli.

Saviem atlētiem, partneriem un līdzjutējiem garantēju, ka mūsu pārvaldības un antidopinga programmas kļūdas tiks labotas. Mēs darīsim jebko, lai pasargātu "tīros" atlētus un atjaunotu uzticību mūsu sporta veidam. IAAF turpinās sadarboties ar varasiestādēm un piedāvās tai izmeklēšanā nepieciešamo informāciju," IAAF izplatītajā paziņojumā citēts organizācijas prezidents Sebastjans Ko.

Tāpat komisijas ziņojumā teikts, ka nodarīta "kaitniecība" Londonas olimpiskajām spēlēm, jo Krievijas Vieglatlētikas federācija (VFLA) un Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) nav nopietni ņēmušas vērā dopinga lietošanas gadījumus un atļāvušas piedalīties četrgades lielākajā notikumā tiem sportistiem, kuriem tur nevajadzētu būt.

"Mēģināsim uzklausīt apsūdzības skaidrojumus, bet pēc tam IAAF Padome pieņems lēmumus. Palieku pie saviem uzskatiem, ka ir jāveicina iesaistīšanās, nevis jāizolē. Tam ir vajadzīgs atbalsts no IAAF Padomes, kura līdz nedēļas beigām gaidīs VFLA ziņojumu," medijiem atklāja Ko.

Tikmēr Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko pirmdien paziņoja "ja starptautiskās organizācijas kā IAAF un WADA, balstoties uz ziņojumiem, sniegs kādus ieteikumus, Krievija tos pildīs".

Tiek vēstīts, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) spiegojis Maskavas laboratorijā, turklāt to darījis arī pērn Soču olimpisko spēļu laikā, kur strādāja speciāli izveidota Maskavas laboratorijas filiāle.

"Būtu naivi uzskatīt, ka tas varētu notikt bez tiešas vai netiešas Krievijas amatpersonu iesaistes," izmeklēšanas komisija norādījusi, ka neguva tiešus pierādījumus pret Krievijas amatpersonām.

Tomēr FSB spiegu darbs olimpiskajās spēlēs esot pierādīts, jo kāds liecinieks izmeklētājiem teicis, ka "Sočos mums bija vīri, kas izlikās, ka ir laboratorijas inženieri, tomēr patiesībā bija no Federālā drošības dienesta". Savukārt izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Paunds, kurš ir kādreizējais WADA prezidents, pirmdien stāstīja, ka Krievijas valstsvīri to "nevarēja nezināt".

Tāpat Paunds atklāja, ja VFLA reaģēs un atbildēs par antidopinga noteikumiem, tās sportisti varēs piedalīties nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

"Pirms olimpiskajām spēlēm Sočos tika apturēts laboratorijas darbs. Sešus mēnešus WADA speciālisti līdz katram sīkumam analizēja laboratorijas darbu un pēc tam paziņoja, ka tā atbilst noteikumiem. Mēs sarīkojām lieliskas olimpiskās spēles un par laboratorijas darbu saņēmām seši, nevis pieci. Tāpat arī par šovasar aizvadīto pasaules čempionātu peldēšanā saņēmām augstāko atzīmi. Kas to sešu mēnešu laikā notika, nezinu, bet atkal ir problēmas ar laboratorijām. Ja bija nepieciešams, daļa no tām tika uzlabotas, bet pārējā daļa - nekas nav pierādīts, tikai ir kādas apsūdzības. Nav nekādu faktu," situāciju komentēja Mutko.

"WADA sastādītā komisija ir beigusi savu darbu. WADA iesniegusi dokumentu, kurā, pamatojoties uz secinājumiem, pausti dažādi ieteikumi. Nevajag jaukt lietas, komisijai nav nekādu tiesību kādam ko aizliegt. Ja viņiem būtu kādi īsti pierādījumi, tas jau sen tiktu izdarīts," Mutko uzsvēra, ka komisijas ieteikumi automātiski nenozīmē Krievijas diskvalifikāciju.

Kā zināms, Vācijas televīzijas kanāls ARD pērn decembrī un šogad augustā dokumentālajās filmās vēstīja, ka Kenijā un Krievijā dopinga lietošana vieglatlētu vidū ir ļoti izplatīta. Pirmajā filmā tika uzsvērts, ka dopinga lietošana Krievijas sportā ir kā sērga, uzraugošajām instancēm slēpjot patiesos analīžu rezultātus un iesaistoties korupcijā. Savukārt otrajā vēstīts, ka trešdaļai no izturības distanču medaļniekiem pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs laika posmā starp 2001. un 2012.gadu bijušas aizdomīgas asins analīzes.

WADA pēc pirmās filmas izveidoja neatkarīgu izmeklēšanas komisiju, kas veica 11 mēnešus ilgu izmeklēšanu un pirmdien prezentēja tās rezultātus.

Plašs skandāls vieglatlētikā izraisījās arī pagājušajā nedēļā, kad Francijā tika sākta izmeklēšana pret bijušo IAAF prezidentu Lamīnu Djaku no Senegālas, kuru apsūdz naudas pieņemšanā, lai piesegtu sportistus. Tomēr WADA izmeklēšana ar šo skandālu nav saistīta.

Tāpat pirmdien Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Ētikas komisija ieteica piespriest pagaidu diskvalifikāciju tās goda biedram Djakam.

Pirmdien pēc WADA preses konferences Interpols paziņoja, ka vadīs izmeklēšanu šajā lietā, kurā iesaistīti sportisti un amatpersonas.

Djaks bija IAAF prezidents līdz augustam, kad vēlēšanās viņu nomainīja kādreizējā britu skriešanas leģenda Sebastjans Ko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!