ASV izlūkdienesti uzskata, ka Krievijas hakeru uzbrukums ASV prezidenta vēlēšanu laikā bijis arī atriebība par olimpisko skandālu, kurā Krievija tika ierauta 2016. gadā.

ASV izlūkdienestu - Centrālās Izlūkdienesta pārvaldes (CIA), Federālā Izmeklēšanas biroja (FBI) un Nacionālās Drošības pārvaldes (NSA) - rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlējies "atriebties" ASV par tās centieniem nomelnot Krieviju ar dopinga skandāla palīdzību.

"[Vladimirs] Putins publiski norādījis, ka Panamas ofšoru skandāls un olimpiskais dopinga skandāls ir ASV mēģinājumi nomelnot Krieviju, kas rada pieļāvumu, ka viņš varētu diskreditēt ASV tēlu un pārmest tām liekulību," teikts izlūkdienestu kopīgajā ziņojumā.

Kā zināms, 2016. gadā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā izmeklēšanas grupa nāca klajā ar informāciju par centralizētas dopinga sistēmas pastāvēšanu Krievijā, kurā iesaistīti vairāk nekā 1000 atlētu, ieskaitot elites sportistus.

Ziņojumā tiek norādīts, ka Krievija arī organizējusi hakeru uzbrukumus WADA un citu antidopinga organizāciju mājas lapām internetā.

"Sākot ar 2016. gada vasaras olimpiskajām spēlēm, WADA bijusi biežs hakeru uzbrukumu mērķis," norādīts ziņojumā.

Kā vēstījām, hakeru grupa, kas sevi dēvē par "Ziņkārīgo lāci" ("Fancy Bear"), 2016. gadā uzlauza WADA sistēmu un nopludināja sportistu personiskos datus par terapeitiskajiem izņēmumiem, kad atlētiem tiek atļauta aizliegto preparātu lietošanu medicīniskos nolūkos. Krievija noliegusi jebkādu saistību ar šīs hakeru grupas darbību.

Pēc pirmajiem WADA izmeklēšanas atklājumiem Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) lēma par pilnīgu Krievijas diskvalificēšanu, kas liedza šīs valsts vieglatlētiem piedalīties 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, taču WADA priekšlikumu aizliegt Krievijai startēt šajā olimpiādē Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) noraidīja, atstājot attiecīgo sporta veidu federāciju ziņā izvēli atļaut vai aizliegt Krievijas sportistiem Rio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!