Foto: AFP/Scanpix

Savu pirmo "Grand Slam" karjerā pirmdien izcīnīja Horvātijas tenisists Marins Ciličs, kurš uzvarēja ASV atklātā čempionātā negaidītajā finālā.

Izšķirošajā mačā Ciličs, kurš bija izlikts ar 14.numuru, trīs setos ar 6-3, 6-3, 6-3 pieveica japāni Kei Nišikori (izlikts ar 10.numuru). Lai triumfētu finālā, horvātam bija nepieciešamas 114 minūtes.

Pēdējo reizi kādam Horvātijas tenisistam uzvarēt "Grand Slam" turnīrā izdevās 2001.gadā, kad Vimbldonā savu vienīgo "Grand Slam" titulu izcīnīja horvātu tenisa leģenda Gorans Ivanisevičs, kurš tagad ir Ciliča treneris. Savukārt Nišikori tādējādi neizdevās kļūt par pirmo Āzijas tenisistu, kurš uzvar kādā no "Grand Slam" turnīriem vīriešu vienspēlēs.

Horvāts ir pirmais tenisists pēdējos 12 gados, kuram izdevies uzvarēt "US Open", neatrodoties pasaules ranga TOP 10. 2002.gadā savu piekto "US Open" čempiona titulu izcīnīja Pīts Samprass, kurš tobrīd bija pasaules ranga 17.vietā. Pēc panākuma Ciličs pirmo reizi karjerā iekļūs pasaules ranga labāko desmitniekā.

Ciličs uzvarēja "US Open" tikai gadu pēc tam, kad dopinga pārkāpumu dēļ viņš saņēma deviņu mēnešu diskvalifikāciju un tādējādi nespēja pabeigt 2013.gada sezonu. Pērn Ciličs nedevās laukumā Vimbldonas čempionāta otrās kārtas mačā, bet vēlāk kļuva zināms, ka pirms spēles viņu informējuši par pozitīvām dopinga analīzēm. Viņa asinīs atrada niketamīda pēdas. Dopinga apkarotāji atzina, ka viņš nav apzināti lietojis aizliegtās vielas, tāpēc viņam piesprieda tikai deviņu mēnešu diskvalifikāciju. Vēlāk viņa sods tika mīkstināts uz četru mēnešu diskvalifikāciju, kas oficiāli beidzās pērnā gada 25.oktobrī.

Jau ziņots, ka Ciliča un Nišikori iekļūšana "US Open" finālā ir pēdējos gados lielākā sensācija tenisā. Japāņu labākais tenisists pusfinālā ar 6-4, 1-6, 7-6 (7:4), 6-3 pārsteidzoši uzvarēja pasaules ranga līderi Novāku Džokoviču, bet Ciličs pasauli šokēja ar uzvaru pār leģendāro Rodžeru Federeru trīs setos ar 6-3, 6-4, 6-4.

Pēdējos 38 "Greand Slam" turnīros allaž finālā ir spēlējis kāds no pasaules vadošajām trīs zvaigznēm - Džokovičs, Federers vai Rafaels Nadals. Tagad Džokovičs un Federers izstājās pusfinālā, bet Nadals traumas dēļ nespēlēja "US Open". 2005.gadā Austrālijas atklātā tenisa čempionāta finālā Marats Safins pārspēja Leitonu Hjūitu. Tāpat pēc 2005.gada "Australian Open" tikai diviem cilvēkiem, izņemot Džokoviču, Federeru, Nadalu un Endiju Mareju, ir izdevies triumfēt "Grand Slam" turnīrā - 2009.gadā "US Open" uzvaru svinēja Huans Martins del Potro, bet "Australian Open" šogad nepārspēt palika Stens Vavrinka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!