Foto: AP/Scanpix

Latvijas vadošais tenisists Ernests Gulbis Vīnes "ATP World Tour 500" sērijas turnīra ceturtdaļfinālā piektdien ar 7-6 (7:4), 7-6 (7:5) pieveica pieredzējušo horvātu Ivo Karloviču, kurš ir pasaules rekordists netveramajās servēs.

Pateicoties uzvarai, Gulbis pirmoreiz šogad sasniedzis kāda turnīra pusfinālu un pasaules rangā nākamajā nedēļā pakāpsies par vairāk nekā 30 vietām.

Kaut jau pirmajā geimā Karlovičs izpildīja trīs eisus, Gulbis tāpat tika pie divām breikbumbām, kuras gan neizdevās realizēt. Pēc Gulbim veiksmīgā pirmā geima, nākamajā jau pirmajās trijās izspēlēs uzvarēja Karlovičs, iegūstot trīs breikbumbas, bet arī tās tika atspēlētas. Nākamajos pāris geimos tenisistiem kopā bija vēl trīs breikbumbas, bet pēdējos četros seta geimos jau servētāji uzvarēja "sausā" un nācās spēlēt taibreiku.

Papildus geimā pirmais minibreiku ieguva Karlovičs un izvirzījās vadībā ar 3:1. Uz to ar trim pēc kārtas uzvarētām izspēlēm atbildēja Gulbis, jau pārņemot vadību un ar iniciatīvu no rokām vairs neizlaižot, setu noslēdzot ar divām netveramajām servēm.

Pirmajā setā, kas ilga 54 minūtes, abi tenisisti izpildīja pa astoņiem eisiem.

Otrajā setā turpinājās pirmā seta nogales scenārijs un laukumā dominēja servētāji, Gulbim eisu skaita ziņā turoties līdzās pieredzējušajam konkurentam. Šajā setā tikai pašā pirmajā geimā kāds no tenisistiem uzvarēja vairāk nekā vienā izspēlē pretinieka serves geimos, tāpēc uzvarētājs atkal tika noskaidrots taibreikā.

Šoreiz Gulbis jau taibreika ievadu nospēlēja veiksmīgāk un izvirzījās vadībā ar 4:1, bet vēlāk arī 6:3. Kaut pirmās divas mačbumbas pie savām servēm Karlovičs atspēlēja, trešo Gulbis ar otro servi realizēja un svinēja uzvaru.

Pusfinālā Gulbis tiksies ar amerikāni Stīvu Džonsonu vai raženo Kevinu Andersonu no DĀR, kurš izlikts ar otro numuru.

Gulbis patlaban atrodas ATP ranga 117.pozīcijā, kamēr Karlovičs ieņem 20.vietu.

Iepriekš Gulbis ar pašlaik 36 gadus veco Karloviču bija ticies vienu reizi - 2010.gadā Delribīčas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra finālā, kad latvietis bija pārāks ar 6-2, 6-3, iegūstot savu pirmo ATP titulu karjerā.

Gulbis pirmo kārtu pārvarēja pirmdien, kad grūtā cīņā ar 6-3, 2-6, 6-3 pieveica pasaules ranga sestajā simtā esošo mazpazīstamo austrieti Lukasu Mīdleru un pārtrauca sešu zaudējumu sēriju, bet otrajā kārtā trešdien ar 6-4, 4-6, 6-4 pieveica ar trešo numuru izlikto amerikāni Džonu Isneru, kurš arī pazīstams ar spēcīgām servēm, sasniedzot sacensību ceturtdaļfinālu.

Tikmēr ar septīto numuru izliktais Karlovičs pirmajā kārtā ar 7-6 (7:5), 6-3 pārspēja itāli Andreasu Sepi, bet otrajā kārtā ar 6-4, 7-5 pieveica Ukrainas sportistu Serhiju Stahovski, kurš ir pasaules 66. rakete.

Pusfināla sasniegšana latvietim jau garantējusi 180 ATP ranga punktus un ne tikai atgriešanos ranga pirmajā simtā, bet arī pietuvošanos astotajam desmitam.

Kā zināms, Gulbim šī sezona ir ļoti neveiksmīga, viņš bija piedzīvojis sešus zaudējumus pēc kārtas, turklāt šajā laikā divus no mačiem rokas traumas dēļ nemaz nepabeidza.

Kopumā Gulbis šosezon, ieskaitot kvalifikācijas sacensības un "Challenger" turnīrus, tagad aizvadījis 36 cīņas un guvis 13 uzvaras. Tiesa, piecas no tām viņš izcīnīja augustā aizvadītajā Monreālas "Masters 1000" turnīrā, kurā no kvalifikācijas aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam.

ATP turnīra pusfinālu Gulbis nebija spējis sasniegt kopš pērnā gada oktobra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!