Foto: AFP/Scanpix

Par Deivisa kausa ieguvēju pirmoreiz vēsturē svētdien kļuva Šveices izlase, turklāt izšķirošo uzvaru tai nodrošināja leģendārais Rodžers Federers.

Ceturtajā finālspēlē pašreizējais ATP ranga vicelīderis Federers 27 488 skatītāju klātbūtnē ar 6-4, 6-2, 6-2 pārliecinoši pieveica francūzi Rišāru Gaskē.

Septiņpadsmit "Grand Slam" titulus ieguvušais Federers katrā no setiem mājinieka servi lauza pa divām reizēm, noslēdzot maču mazāk nekā divu stundu laikā.

Savas karjeras laikā Federers arī sešas reizes triumfējis "Masters" sērijas turnīros un kopā ar savu tautieti Stanu Vavrinku ieguvis olimpisko zeltu dubultspēlēs.

Līdz ar to summā Šveice triumfēja ar rezultātu 3-1, bet Federers pievienojies Rafaelam Nadalam, Andrē Agasi un Rodam Leiveram kā vienīgajiem tenisistiem, kas triumfējuši visos četros "Grand Slam" turnīros un arī Deivisa kausā. Savukārt šiem tituliem olimpisko zeltu vienspēlēs līdz šim spējuši pievienot vien Nadals un Agasi.

Vairāk nekā 100 gadus ilgajās sacensībās Šveice kļuvusi par 14. valsti, kas spējusi triumfēt.

Sākotnēji piektajā mačā bija plānots spēlēt Žo Vilfrīdam Tsongam, tomēr pirms cīņas viņu Francijas izlasē aizstāja Gaskē, kurš dueļos ar Federeru 15. cīņā cieta 13. neveiksmi.

Kā ziņots, piektdienas vienspēlēs šveicietis Stans Vavrinka ar rezultātu 6-1, 3-6, 6-3, 6-2 bija pārāks pār Francijas pašreiz vadošo tenisistu Žo Vilfrīdu Tsongu, bet vēlāk Gaels Monfiss, skatītāju vētraini atbalstīts, ar 6-1, 6-4, 6-3 pieveica Federeru, kuru pēdējā nedēļā nomocīja muguras problēmas.

Vadību Šveice atguva sestdien, kad salīdzinoši pārliecinošu uzvaru atnesa Federers un Vavrinka, kuri ar 6-3, 7-5, 6-4 uzvarēja Žiljēnu Beneto un Gaskē.

Spēlējot Federeram un ceturtajā vietā esošajam Vavrinkam, Šveice Deivisa kausa finālā bija izteikta favorīte, bet pārējie tās tenisisti pasaules rangā ir ievērojami zemāk - Marko Čudinelli atrodams 212.vietā, bet Mihaels Lammers atrodams vien 508.pozīcijā.

Tikmēr visi četri Francijas izlases spēlētāji - Tsonga, Monfiss, Beneto un Gaskē - pašlaik ir starp 27 labākajiem pasaules rangā, bet neviens no viņiem nebija kvalificējies sezonas noslēguma turnīram.

Šveice līdz šim vienīgo reizi Deivisa kausa finālā bija spēlējusi 1992.gadā, kad ar 1-3 piekāpās ASV, kuras pārstāvēja leģendārie Andrē Agasi, Pīts Samprass, Džims Kurjē un Džons Makinrojs.

Savukārt Francija iepriekšējo reizi Deivisa kausa finālā spēlēja pirms četriem gadiem, bet turnīrā kopumā triumfējusi deviņas reizes, līdz šim pēdējo titulu iegūstot 2001.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!