Foto: AFP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis svētdien Francijas atklātā čempionāta ceturtās kārtas jeb astotdaļfināla mačā skaistā piecu setu spēlē uzveica slaveno šveicieti Rodžeru Federeru.

Gulbis pieveica Federeru ar rezultātu 6-7 (5:7), 7-6 (7:3), 6-2, 4-6, 6-3.

Līdz ar to Gulbis otro reizi karjerā sasniedzis "Grand Slam" sacensību ceturtdaļfinālu, kas nākamajā nedēļā ATP pasaules rangā, visticamāk, ļaus pakāpties vismaz uz 13.vietu.

Tikmēr Federers pirmoreiz kopš 2004.gada nespēja iekļūt Francijas atklātā čempionāta ceturtdaļfinālā.

Maču samērā pārliecinoši iesāka servētāji, tomēr situācija mainījās tā vidū. Sākotnēji sestajā geimā Gulbis ieguva pirmo breikbumbu mačā un arī izmantoja to, tomēr jau nākamajā geimā Federers atspēlējās. Pie pretinieka serves Gulbis līdz "vienādi" spēja nokļūt vēl divos geimos, tomēr sets aizgāja līdz taibreikam.

Papildgeimā pirmajās sešās izspēlēs uzvarēja servētāji, bet šo tradīciju pirmais lauza Federers, kurš ļoti labā situācijā pamanījās bumbiņu izsist autā. Gulbis panāca arī 5:3, tomēr nākamajās četrās izspēlēs labākais bija Federers, noslēdzot pirmo setu savā labā.

Otrajā setā Federers pie savas serves uzvarēja pirmajās trijās izspēlēs, tomēr Gulbis pamanījās atspēlēties, tiekot līdz breikbumbai, ko uzreiz arī izmantoja. Tomēr arī šoreiz Gulbim pārsvaru neizdevās noturēt un jau nākamajā geimā Federers atspēlējās. Ja pirmajā setā vairāk nepiespiesto kļūdu pieļāva šveicietis, otrajā jau vadību šajā rādītājā pārņēma Gulbis un astotajā geimā šveicietis vēlreiz lauza viņa servi, pārņemot vadību ar 5-3.

Nākamajā geimā Federers tika pie divām setbumbām, tomēr Gulbis tās atspēlēja un pats salauza pretinieka servi, samazinot deficītu līdz 4-5. Turklāt 11.geimā Gulbis tika vēl pie divām breikbumbām, tomēr neizmantoja nevienu no tām un pēc otrās arī salauza savu raketi. Arī šajā setā uzvarētāju vajadzēja noskaidrot taibreikā, kurā pirmajās divās izspēlēs uzvarēja Gulbis. Papildgeima beigās Gulbis panāca arī 5:3, turklāt vēl brīdi vēlāk Federers iesita bumbiņu tīklā, kas latvietim jau ļāva atrasties priekšā ar 6:3 un šoreiz vairs pārsvaru neizlaist.

Trešā seta ievadā pirmajos četros geimos servētāji uzvarēja pārliecinoši, bet pēc tam cīņa kļuva arvien sīvāka. Sestajā geimā Gulbis ieguva pirmo breikbumbu, ko arī izmantoja, izvirzoties vadībā ar 4-2. Kaut šoreiz atkal uzreiz pēc breika Federers spēlēja ļoti sekmīgi, tomēr Gulbis viņam līdz breikbumbām vairs nokļūt neļāva un ar izspēli, kas ilga 27 sitienus, panākot jau 5-2.
Gulbis darbojās ļoti pārliecinoši un astotajā geimā jau ieguva divas setbumbas pie Federera serves. Federers kārtējo reizi izsita bumbiņu aiz gala līnijas, kas Gulbim ļāva uzvarēt ar 6-2 un nokļūt vien uzvarēta seta attālumā no triumfa visā mačā.

Ceturtajā setā Federeram sīvā cīņā izdevās Gulbja servi salauzt ceturtajā geimā. Līdzīgi kā iepriekšējā setā, arī šoreiz pēc pirmā breika tā autors pilnībā pārņēma iniciatīvu un šveicietis vēlreiz lauza Gulbja servi, izvirzoties vadībā ar 5-2.

Šajā brīdī Gulbis pieprasīja medicīnisko pārtraukumu, kas uzreiz pēc atgriešanās kortā vienu breiku ļāva atgūt un ļoti pārliecinoši arī uzvarēt geimu pie savas serves. Desmitajā geimā Gulbis arī uzvarēja pirmajās divās izspēlēs, tomēr pēc tam Federers atsāka labi servēt, grūtā cīņā tiekot pie panākuma.

Izšķirošajā setā Gulbis turpināja savu pārliecinošo sniegumu, jau otrajā geimā iegūstot trīs breikbumbas, kaut pirmās divas no tām Federers atspēlēja, trešajā izsita bumbiņu autā. Līdz ar to latvietis ātri vien ieguva vadību ar 3-0. Kaut Federers centās visiem spēkiem, Gulbis vairs vaļības neatļāvās, vairāk nekā trīs ar pusi stundas ilgušo maču novedot līdz uzvarai.

Kā uzreiz pēc cīņas izteicās Gulbis, šī ir, "iespējams", lielākā uzvara viņa karjerā, atgādinot, ka ļoti labi spēlē Francijā, jo iepriekš tur šogad uzvarējis turnīros Marseļā un Nicā. "Cerams, ka Parīze būs nākamā un, cerams, ka pirms spēles ar Berdihu esmu ieguvis pāris jaunus atbalstītājus."

Gulbis šobrīd pasaules rangā ieņem 17.vietu, kas ir viņa karjeras rekords, un sacensībās izlikts ar 18.numuru, tāpēc pirmajās divās kārtās nevarēja tikties ar citiem izliktajiem spēlētājiem, kāds viņam pretī nācis vien astotdaļfinālā Federera personā. Šobrīd 32 gadus vecais Federers turnīrā izlikts ar ceturto numuru.

Abi tenisisti pirms tam savstarpēji tikušies trīs reizes, divreiz labākam esot Federeram. Zīmīgi, ka visus trīs mačus abi spēlētāji aizvadījuši 2010.gadā.

Pirms tam pirmajā kārtā Gulbis pirmdien ar 4-6, 6-4, 7-5, 6-1 pieveica poli Lukašu Kubotu, bet otrajā mačā viņš trešdien ar 6-2, 7-5, 6-0 uzvarēja argentīnieti Fakundo Aņisu. Savukārt piektdien latvietis ar 6-3, 6-2, 7-5 uzvarēja čehu veterānu Radeku Štepāneku, kuram joprojām karjeras laikā nav zaudējis ne seta.

Gulbis kādā no "Grand Slam" turnīriem labāko 16 tenisistu pulkā iekļuvis trešo reizi karjerā, bet ceturtās kārtas sasniegšana latvietim devusi 180 ATP ranga punktus.

Tikmēr Federers vispirms ar 6-2, 6-4, 6-2 apspēlēja Lukāšu Lacko no Slovākijas, bet pēc tam neatstāja lielas cerības arī argentīnietim Djego Švarcmanam, pieveicot viņu ar 6-3, 6-4, 6-4. Savukārt trešajā kārtā šveicietis jau nedaudz spraigākā duelī ar 7-5, 6-7 (7:9), 6-2, 6-4 uzvarēja Dmitriju Tursunovu no Krievijas.

Federers šosezon triumfējis 28 no 34 mačiem, bet pirmajā šīs sezonas "Grand Slam" turnīrā Austrālijā aizkļuva līdz pusfinālam. Leģendārais šveicietis savas karjeras laikā virs galvas ir cēlis visas prestižākās tenisa balvas, bet Francijas atklātā čempionāta titulu viņš līdz šim vienīgo reizi ieguva 2009.gadā. Federers savā panākumiem bagātajā karjerā par "Grand Slam" turnīru uzvarētāju kļuvis 17 reizes, kas ir visu laiku labākais sasniegums tenisa vēsturē.

Gulbis Francijas atklātajā čempionātā startē jau astoto reizi. Jau 2008.gadā Gulbis aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā vien saspringtā trīs setu cīņā piekāpās Novākam Džokovičam no Serbijas, pārējās reizēs līdz šim turnīram viņš nebija ticis tālāk par otro kārtu. Pērn Gulbis otrās kārtas cīņā ar 7-6 (7:5), 4-6, 6-7 (4:7), 2-6 piekāpās francūzim Gaelam Monfisam.

Ceturtdaļfinālā šī dueļa uzvarētājs spēkosies ar čehu Tomāšu Berdihu, kurš izlikts ar sesto numuru, vai ar sacensību desmito numuru amerikāņu milzi Džonu Isneru.

Gulbis pirms dalības Francijas atklātajā čempionātā uzvarēja Nicas "ATP World Tour 250" sērijas sacensībās, izcīnot savu sesto ATP titulu karjerā. Šogad latvietis uzvarējis 27 no 37 ATP līmeņa mačiem, izcīnot divus titulus. ATP čempionu rangā, kurā tiek ņemti vērā tikai šogad nopelnītie punkti, Gulbis pašlaik atrodas devītajā vietā.

Francijas atklātā čempionāta junioru turnīrā drīzumā startēs arī Aļona Ostapenko, kurai pirmajā kārtā būs jāspēkojas ar kanādieti Fransuāzu Abandu. Tikmēr sieviešu vienspēlēs jau dalību noslēgusi Diāna Marcinkēviča, kura cieta smagu neveiksmi kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā. Savukārt turnīrā nestartē dubultspēļu speciāliste Līga Dekmeijere, kura pirmoreiz kopš 2011.gada Vimbldonas čempionāta izlaidīs "Grand Slam" pamatsacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!