Foto: AFP/Scanpix

Leģendārā tenisiste Martina Navratilova uzskata, ka Vimbldonas tenisa čempionātā un pārējos "Grand Slam" turnīros vīriešu vienspēlēs pāries uz triju setu mačiem, pretējā gadījumā nāksies rēķināties ar biežākām traumām, vēsta Starptautiskā Sporta preses asociācija (AIPS).

"Šis sports ir kļuvis tik smags, ka drīzumā, manuprāt, "Grand Slam" turnīros pāries uz triju setu spēlēm vīriešu vienspēlē, citādi tenisisti no laukuma būs jānes nost uz nestuvēm," uzskata Navratilova, kura pati ir uzvarējusi 18 "Grand Slam" turnīros.

Bijusī tenisiste norāda, ka pēdējā laikā bieži traumas gūst tieši vadošie spēlētāji kā Rafaels Nadals, Novāks Džokovičs un Endijs Marejs.

"Mums allaž ir nācies tikt galā ar savainojumiem, bet šis gads izceļas ar to, ka tieši TOP klases tenisisti gūst traumas," viņa saka. "Rafaels Nadals nespēlēja gandrīz astoņus mēnešus, tagad Marejs nepiedalījās "French Open" muguras problēmu dēļ, bet Džokovičam ir problēmas ar potīti."

Par galveno traumu iemeslu Navratilova uzskata sezonas laukumu specifiku. "Pirmkārt, lielāko daļu sezonas mēs spēlejam uz cieta seguma laukumiem, ne māla," viņa norāda. "Kādreiz raketes bija no koka, bet stīgas - no dzīslām, tagad tās ir no metāla un sintētikas. Tagad bumbu sit daudz spēcīgāk, daudz vairāk jāskrien, korti ir "lēnāki", tāpēc spēles ir garākas. Tas viss atsaucas uz organismu."

"Sportistiem ir jāaizvada garas spēles, pēc kurām būtu nepieciešami vairāki mēneši, lai atgūtos, jo tas ir kā noskriet maratonu sprinta distancēs, taču reizēm jau nākamajā dienā ir atkal jāiet laukumā," saka Navratilova.

Navratilova uzskata, ka izeja no situācijas būtu pāreja arī vīriešiem uz trim setiem, kā tas šobrīd ir sieviešu vienspēlēs. "Tenisā ir mainīta punktu gūšanas sistēma, saīsinot spēles laiku, ieviesti taibreiki, kādu nebija līdz 70. gadiem," viņa norāda. "Jā, mēs esam mainījuši noteikumus un kāpēc lai tas nevarētu notikt atkal."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!