Foto: AFP/Scanpix

Ar uzvaru ASV atklātā čempionāta kvalifikācijas turnīru otrdien sāka Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko.

Pasaules ranga 114. pozīcijas īpašniece Ostapenko pirmās kārtas mačā spraigā duelī ar 7-6 (9:7), 6-4 pārspēja japānieti Hiroko Kuvatu, kura pasaules rangā šobrīd ierindojas 223. vietā.

Pirmā seta laikā abas tenisistes pa divām reizēm lauza pretinieces servi, tāpēc tā liktenis tika izšķirts taibreikā. Tajā Ostapenko iesākumā nonāca iedzinējos ar pāris punktu starpību, taču spēja atgūties un spraigā cīņā uzvarēja ar 9:7, triumfējot arī pirmajā setā.

Otrais sets starp abām sportistēm aizritēja vētraini, jo pirmajos četros geimos uzvarēja serves uzņēmēja, tāpēc rezultāts bija neizšķirts 2-2, bet Ostapenko vēlreiz japānietes servi lauza septītajā geimā, pēcāk izvirzoties vadībā arī ar 5-3. Iekrāto pārsvaru Latvijas tenisistei uzdevās nosargāt un viņa šo atlases turnīru sāka ar uzvaru.

Par kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas pārvarēšanu Ostapenko nopelnījusi 20 WTA ranga punktus.

Ostapenko kvalifikācijas sacensībās izlikta ar 11. numuru, bet pašreizējā pozīcija pasaules rangā ir viņas karjeras rekords. Tikmēr Kuvata pasaules rangā visaugstāk atradusies pērnā gada novembrī, kad tika sasniegta 152. vieta. Abas sportistes savā starpā iepriekš līdz šim nebija tikušās.

Ostapenko otrajā kārtā sacentīsies ar Izraēlas sportisti Jūliju Gluško, kura pasaules rangā atrodama 158. pozīcijā.

Šī ir pirmā reize, kad Ostapenko ASV atklātajā čempionātā piedalās pieaugušo konkurencē. Līdz šim sportiste spēlējusi tikai junioru sacensībās, taču ar lieliem panākumiem nav izcēlusies - trijos turnīros viena uzvara. Tiesa, 2013. un 2014. gadā Ostapenko piedzīvoja zaudējumu nākamajai sacensību čempionei, piekāpjoties attiecīgi Anai Konjuhai no Horvātijas un čehietei Marijai Bozkovai.

Vienīgā uzvara šajā "Grand Slam" turnīrā izcīnīta pērn, kad ar 6-1, 6-2 tika pieveikta Dienvidāfrikas sportiste Terēza van Zīla.

Tiesa, Ostapenko viena "Grand Slam" raudzes turnīra pamatsacensībās jau ir spēlējusi - jūnijā viņa debitēja Vimbldonā, kur spēja aizkļūt līdz otrajai kārtai, pirmajā mačā negaidīti pārliecinoši pieveicot tā brīža devīto raketi Karlu Svaresu Navarro no Spānijas. Veiktais kāpums rangā Latvijas tenisistei ļāvis piedalīties arī gana augsta līmeņa turnīros, kur nereti jāsacenšas ar pirmā simtnieka spēlētājām, bet vēl pagājušajā nedēļā viņa trešo reizi šosezon cieta zaudējumu pret beļģieti Kirstenu Flipkensu, kura šobrīd pasaules rangā atrodama 89.pozīcijā.

Ostapenko šosezon izcīnījusi 34 uzvaras un cietusi 14 zaudējumus, tiekot pie viena ITF titula, ko izcīnīja šī gada marta sākumā, kad bija labākā ITF 50 000 sērijas sacensībās.

Savukārt cita Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova ASV atklātā čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā trešdien tiksies ar Grieķijas tenisisti Mariju Sakari.

Abas sportistes līdz šim savā starpā nav tikušās. Sevastova pasaules rangā šobrīd ieņem 144.vietu. Augstākā pozīcija, kopš Latvijas tenisiste atsāka profesionālo karjeru, bija 142.vieta. Tā tika sasniegta pirms divām nedēļām.

Kopš atgriešanās profesionālajā tenisā Sevastova pamanījusies izcīnīt 45 uzvaras un ciest tikai astoņus zaudējumus. Tiesa, šī bilance lielākoties iespēta zemākas raudzes ITF turnīros. Vēl jūlija izskaņā Latvijas sportiste pamanījās aizspēlēties līdz Brazīlijā notikušā Florjanopolisas WTA "International" sērijas turnīra pusfinālam, kas viņai arī ļāva veikt ievērojamu kāpumu pasaules rangā.

Tikmēr Sakari WTA rangā šobrīd ieņem 206.vietu. Viņas rekords tika sasniegts pagājušajā nedēļā, kad grieķiete ieņēma 205.pozīciju.

Sevastova šī turnīra pamatsacensībās spēlējusi trīs reizes pēc kārtas no 2009.gada, bet Sakari šī ir pirmā reize šajā turnīrā. Pirmajos divos turnīros Sevastova pārvarēja pa vienai kārtai. 2012.gadā Latvijas sportiste piedalījusies arī šī turnīra kvalifikācijā, kur piedzīvoja zaudējumu trešajā kārtā.

Šī pāra uzvarētājs nākamajā kārtā var tikties ar kvalifikācijā ceturto numuru izlikto beļģieti Annu-Sofiju Mestahu vai japānieti Junri Namigatu.

Lai iekļūtu ASV atklātā čempionāta pamatsacensībās ir jāpārvar trīs kvalifikācijas kārtas.

Kā zināms, gada noslēdzošajā "Grand Slam" turnīrā piedalīsies arī Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš sacensības sāks no pamatturnīra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!