Foto: Reuters/Scanpix

Titulētā Krievijas sportiste Marija Šarapova pirmdien cieta neveiksmi Francijas atklātā tenisa čempionāta astotdaļfināla mačā, tādējādi noliekot šī turnīra čempiones pilnvaras.

Astotdaļfināla duelī ar otro numuru izliktā Šarapova ar 6-7 (3:7), 4-6 piekāpās čehietei Lūsijai Šafāržovai, kura sacensībās izlikta ar 13.numuru.

Pirmā seta laikā abas tenisistes pa reizei lauza pretinieces servi, tāpēc tā uzvarētāja bija jānoskaidro taibreikā, kur gana pārliecinoši pārāka bija Šafāržova. Savukārt otrajā setā Šarapova savu servi zaudēja jau pie pirmās izdevības, ātri vien nonākot iedzinējos ar 0-3. Tiesa, krieviete prata rezultātu izlīdzināt, bet desmitajā geimā čehiete vēlreiz lauza pagājušā gada čempiones servi un uzvarēja setā ar 6-4, izcīnot uzvaru arī visā cīņā.

Par Francijas atklātā čempionāta uzvarētāju Šarapova līdz šim kronēta divas reizes - 2012. un 2014.gadā. Tikmēr Šafāržova ceturtdaļfinālu sasniegusi pirmo reizi karjerā.

Zīmīgi, ka Šafāržova kopš 2010.gada Šarapovu uzvarējusi pirmo reizi.

Ja Šarapova pasaules rangā pašlaik atrodas augstajā otrajā vietā, Šafāržova ieņem 13.pozīciju.

Tāpat sakāvi astotdaļfinālā piedzīvoja spēcīgā čehiete Petra Kvitova, kura turnīrā bija izlikta ar ceturto numuru. Kvitova aizvadītajā kārtā ar 6-2, 0-6, 3-6 piekāpās šveicietei Tīmeai Bašinski, kas turnīrā piedalās ar 23.numuru.

Tikmēr ceturtdaļfinālu ceturtdien izdevies sasniegt arī ar 21.numuru izliktajai spānietei Garvinei Mugurusai, kura ar 6-3, 6-4 pārspēja itālieti Flaviju Penetu.

Mugurusa šī turnīra ceturtdaļfinālu sasniegusi jau otro gadu pēc kārtas. Viņa un Šafāržova savā starpā spēkosies ceturtdaļfinālā.

Grūtu panākumu guva WTA ranga līdere Serēna Viljamsa no ASV, kura ar 1-6, 7-5, 6-3 uzveica savu talantīgo tautieti Sloeinu Stīvensu. 2002. un 2013.gada šo sacensību čempione turnīra ceturtdaļfinālā iekļuvusi devīto reizi karjerā.

Otrajā setā pie rezultāta 5-4 Stīvensa servēja par uzvaru mačā, tomēr nespēja izmantot iespēju.

Zīmīgi, ka Stīvensa pirmajā kārtā apspēlēja Serēnas Viljamsas vecāko māsu Venusu.

Kā zināms, pašlaik 33 gadus vecā Serēna Viljamsa janvārī uzvarēja Austrālijas atklātajā čempionātā, izcīnot jau 19. "Grand Slam" vienspēļu titulu.

Sacensību ceturtdaļfinālu sasniegusi arī 2012.gada fināliste Sāra Erani no Itālijas, kura izlikta ar 17.numuru. Viņa pirmdien ar 6-2, 6-2 pieveica vācieti Juliju Gergesu, bet nākamajā mačā spēkosies ar Viljamsu.

Tāpat astotdaļfinālu pārvarēja Alisona fan Aitfanka no Beļģijas, kas ar 6-1, 6-3 pārspēja rumānieti Andrēa Mitu.

Tikmēr vīru turnīrā pirmdien sacensību ceturtdaļfinālā jau 11.reizi karjerā iekļuva slavenais šveicietis Rodžers Federers, kurš šoreiz izlikts ar otro numuru un ar 6-3, 4-6, 6-4, 6-1 uzveica sacensību 13.raketi Gaelu Monfisu no Francijas.

Mačs tika iesākts vēl svētdien, tomēr pēc diviem setiem to tumsas dēļ pārtrauca un pārcēla uz nākamo dienu. Nākamos divus setus Federers pirmdien noslēdza vien nedaudz vairāk kā stundas laikā.

"Jūtos svaigs un priecīgs par atgriešanos ceturtdaļfinālā pēc to izlaišanas pērn," pauda 2009.gada turnīra čempions Federers, kuru pērn astotdaļfinālā uzveica latvietis Ernests Gulbis.

Ceturtdaļfinālā Federers spēkosies ar savu tautieti, sacensību astoto numuru, Stanu Vavrinku, kurš vēl svētdien trijos setos uzveica ar 12.numuru izlikto francūzi Žilu Simonu.

Tāpat ceturtdaļfinālu sasniedzis ar septīto numuru izliktais Davids Ferrers no Spānijas, ar 6-2, 6-2, 6-4 pieveicot turnīra devīto raketi Marinu Čiliču no Horvātijas.

Nākamajā mačā 2013.gada sacensību finālists sacentīsies ar trešo numuru izlikto britu Endiju Mareju, kurš ar 6-4, 3-6, 6-2, 6-2 pieveica pasaules ranga 45.vietā esošo Žeremī Šardī no Francijas.

Nākamajā kārtā iekļuva arī deviņkārtējais šī turnīra čempions spānis Rafaels Nadals, kurš ar 6-3, 6-1, 5-7, 6-2 apspēlēja amerikāni Džeku Soku.

Ar sesto numuru izliktais Nadals šosezon nav izcīnījis nevienu titulu Eiropā. Spāņu tenisists tikai vienreiz šosezon iekļuva turnīru finālā, kad Madrides ATP "Masters 1000" sērijas finālā ar 3-6, 2-6 piekāpās Marejam.

Pašlaik 28 gadus vecais spānis šajā turnīrā 70 spēlēs ticis pie 69 uzvarām, vienīgo zaudējumu piedzīvojot 2009.gadā pret zviedru Robinu Sēderlingu. Kopš tā laika Nadals atkal uzvarējis piecus gadus pēc kārtas.

Ja Nadals šosezon uzvarēs Francijas čempionātā, tas būs viņa desmitais tituls šajās sacensībās. Nevienam tenisistam kopš 1968.gada nav izdevies uzvarēt vienā turnīrā desmit reizes.

Nākamajā kārtā Nadals tiksies ar pasaules pirmo raketi serbu Novāku Džokoviču, kurš iepriekšējā kārtā ar 6-1, 6-2, 6-3 uzvarēja francūzi Rišāru Gaskē.

Līdz ar to Džokovičs izcīnījis jau savu 26.uzvaru pēc kārtas, tādejādi turpinot cīņu par savu pirmo Francijas atklātā čempionāta titulu karjerā. Tā pagaidām serbam ir vienīgā "Grand Slam" trofeja, ko viņam karjeras laikā nav izdevies izcīnīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!