Foto: Reuters/Scanpix

Par Francijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētāju pirmo reizi karjerā svētdien Parīzē kļuva šveicietis Stens Vavrinka.

Parādot izcilu un skaistu spēli, Vavrinka finālā četru setu cīņā ar 4-6, 6-4, 6-3, 6-4 uzvarēja pasaules ranga pirmo numuru Novāku Džokoviču.

Vavrinka otro reizi karjerā spēlēja "Grand Slam" finālā un izcīnīja savu otro titulu. Pagājušajā gadā Vavrinka pārsteidza pasauli sezonas iesākumā, uzvarot Austrālijas atklātajā čempionātā.

Mača pirmais sets veiksmīgāk padevās Džokovičam, kurš lūzuma punktu panāca septītajā geimā, kad izcīnīja breikbumbu. Uzvarot nākamo - astoto - geimu, serbs bija vadībā jau ar 5-3. Turpinājumā Vavrinka vienu punktu atguva, bet pēdējā - desmitajā - geimā atkal izveicīgāks bija tieši Džokovičs, kurš svinēja uzvaru setā ar 6-4.

Otrajā setā norisinājās ļoti sīva cīņa, sportistiem neatdodot punktus geimos pie savas serves. Taču desmitajā geimā Vavrinka, kad bija vadībā ar 5-4, tomēr panāca lūzumu un izcīnīja breikbumu, uzvarot arī setā.
Trešajā setā pārsvaru Vavrinka guva, kad sestajā geimā tika pie breikbumbas, izvirzoties vadībā ar 4-2. Nākamajās izspēlēs pasaules ranga līderis vienu geimu uzvarēja, taču ar to nepietika, lai izglābtos no zaudējuma trešajā setā, kur ar 6-3 triumfēja Vavrinka.

Noslēdzošā seta sākumā Džokovičs izvirzījās vadībā ar 3-0. Tiesa, nākamajos trīs geimos veiksmīgāks bija Vavrinka, kurš pēc sešiem geimiem panāca neizšķirtu 3-3. Nākamajās izspēlēs punktu nopelnīja Džokovičs, nonākot vadībā ar 4-3, taču pēc tam labāks bija šveicietis, kurš setā triumfēja ar 6-4, tādējādi uzvarot arī visā mačā un turnīrā.

"Tam ir ļoti grūti noticēt, taču beidzot man tas izdevās," pauda Vavrinka, kurš 30 gadu vecumā kļuvis par vecāko tenisistu, kas uzvarējis Francijas atklātajā čempionātā. "Šī ir viena no svarīgākajām uzvarām manā dzīvē."

Pirms šīs cīņas savstarpējos mačos 17 uzvaras bija izcīnījis Džokovičs, bet trīs reizes pie panākumiem tika Vavrinka. Šis bija ceturtais šveicieša panākums pār Džokoviču.

"Šobrīd ļoti grūti ko pateikt," pēc spēles atzina serbu tenisists. "Vavrinka ļoti labi cīnījās, viņš ir pelnījis šo uzvaru."

Sacensību pusfinālā Vavrinka ar 6-3, 6-7 (1:7), 7-6 (7:3), 6-4 pārspēja sacensību 14.numuru mājinieku Žo Vilfrīdu Tsongu, bet Džokovičs ar 6-3, 6-3, 5-7, 5-7, 6-1 uzvarēja britu Endiju Mareju.

Pēc šī zaudējuma Džokovičs pārtrauca savu 28 uzvaru sēriju, kārtējo reizi neuzvarot Francijas atklātajā čempionātā. Tās ir vienīgās "Grand Slam" sacensības, kurās serbs vēl nav spējis triumfēt - 2012. un 2014.gadā viņš finālā piekāpās Rafaelam Nadalam.

Zīmīgi, ka trešdien ceturtdaļfināla mačā serbs pieveica spāni Nadalu, tādējādi pārtraucot konkurenta iespaidīgo uzvaru sēriju šajā turnīrā. Sacensību deviņkārtējais čempions Nadals līdz šim vienīgo reizi Francijas atklātajā čempionāta mačā zaudējumu bija piedzīvojis 2009.gadā, piekāpjoties zviedram Robinam Sēderlingam.

Džokovičs šosezon jau ieguvis piecus titulus - triumfējis Austrālijas atklātajā čempionātā un četros no pieciem līdz šim aizvadītajiem "Masters 1000" sērijas turnīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!