Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase sestdien Johannesburgā ar 27:20 (10:10) sīvā cīņā pārspēja savu principiālo sāncensi Dienvidāfriku, kārtējo reizi apliecinot savu meistarību un lielisko fizisko sagatavotību pirms rudenī paredzētās sava pasaules čempiones titula aizstāvēšanas Anglijā.

Otrajā spēlē Austrālija Mendosā ar 34:9 (8:6) pārspēja Argentīnu, tādējādi Regbija čempionāta uzvarētāja noskaidrosies kaimiņu divcīņā Sidnejā.

Vispirms attiecības skaidroja pasaules regbija līderes Jaunzēlande un Dienvidāfrika. "All Blacks" un "Springboks" divcīņa vienmēr ir bijusi asa un bezkompromisa, taču šogad tā iegūst īpašu nokrāsu, komandām cenšoties dot psiholoģisku triecienu pretiniekiem pirms gaidāmās Pasaules kausa izcīņas, vienlaikus dodot faktiski pēdējo iespēju savu izlašu jaunpienācējiem sevi parādīt īstos "kaujas apstākļos" - un kas var būt nopietnāks eksaminators jaunajiem jaunzēlandiešu spēlētājiem, kā Dienvidāfrika savā citadelē "Ellis Park", bet jaunajiem dienvidafrikāņiem - mērojoties spēkiem ar pasaules čempioni?

Pēc uzvaras pār Argentīnu jaunzēlandiešu treneris Stīvs Hansens veica izmaiņas sastāvā, pati būtiskākā skāra desmito numuru jeb komandas spēles vadītāju, to negaidīti uzticot debitantam Limam Sopoagam, kaut gan šīs pozīcijas kandidātu sarakstā ir tādi spēlētāji kā dienvidu puslodes spēcīgāko provinču turnīra "Super 15" septiņkārtējās čempiones Kraistčērčas "Crusaders" superzvaigzne Daniels Kārters un viņa komandas biedri Kolins Sleids un Toms Teilors, kā Velingtonas "Hurricanes" zvaigzne Bodens Barets - šoreiz Barets tika atstāts rezervē, bet Kārteram ļāva atpūsties mājās. Šo godu 24 gadus vecais Sopoaga izpelnījās ar lielisko spēli savā Danīdinas klubā "Highlanders", kas šogad pirmo reizi triumfēja "Super 15", finālā viesos negaidīti pārspējot regulārā čempionāta uzvarētāju "Hurricanes".

Turklāt "svaigas asinis" vitāli svarīgajā desmitā numura pozīcijā bija nepieciešams iespēlēt arī tāpēc, lai nepieļautu katastrofālo situāciju iepriekšējā Pasaules kausa izcīņā, kad Jaunzēlande traumas dēļ jau grupas fāzē zaudēja Kārteru, ceturtdaļfinālā turnīrs beidzās Kārtera vietniekam Sleidam, liekot toreizējam "All Blacks" trenerim Greiemam Henrijam steidzami izsaukt Stīvenu Donaldu, kurš pirms turnīra nebija iekļauts izlases sastāvā un tobrīd vienā mierā baudīja atvaļinājumu, trenera zvanu saņemot laivā ar makšķeri rokās. Trenera trauksme izrādījās pamatota, jo finālspēlē traumu guva pēdējais uz turnīru sākotnēji pieteiktais desmitais numurs Ārons Krudens, un Donaldam nācās kļūt par nācijas varoni. Ņemot vērā, ka no galvenajiem desmitā numura pozīcijas kandidātiem Krudenam traumas dēļ sezona ir beigusies, Sopoagas debijai bija ļoti svarīga nozīme, un viņš to izturēja godam - lielā mērā pateicoties tam, ka viņam blakus devītā numura pozīcijā spēlēja cits "Highlanders" pārstāvis Ārons Smits, kuru daudzi speciālisti uzskata par šobrīd pasaulē labāko devīto numuru.

Savukārt DĀR treneris Haineke Maijers pēc ilga pārtraukuma pieteica starta sastāvā bumbas atgūšanas speciālistu, flankeru Heinrihu Brusovu, kurš pirms dažiem gadiem šajā pozīcijā tika uzskatīts par līdzvērtīgu pretinieku Jaunzēlandes izlases kapteinim Ričijam Mako un Austrālijas superzvaigznei Deividam Pokokam, taču pastāvīgu traumu dēļ izkrita no aprites, pēdējo reizi izlasē spēlējot iepriekšējās Pasaules kausa izcīņas zaudētajā ceturtdaļfinālā pret Austrāliju. Interesanti, ka Brusovs līdz šim visās spēlēs pret Jaunzēlandei bija uzvarētāju rindās - gan visās trijās spēlēs 2009. gadā, kad pēdējo reizi regbija pasaulē dominēja kāda cita valsts, nevis Jaunzēlande, kā arī vienreiz 2011. gadā.

Šī spēle bija īpaša ar to, ka pēc daudzu gadu pārtraukuma aci pret aci tikās Brusovs un Mako, un "karalim Ričijam" pirms nākamgad plānotās karjeras beigšanas bija iespēja ne tikai ar uzvaru pēdējo reizi viesoties sīvāko sāncenšu laukumā, bet arī nokārtot vecos profesionālos rēķinus ar neuzvaramo Brusovu.

Spēles pirmais puslaiks aizritēja, komandām spēlējot lielā ātrumā. Īpaši aktīvi bija mājinieki, kuri centās maksimāli saglabāt bumbas kontroli, pretēji tradicionālajai teritoriālajai spēlei. Pirmie punktus guva viesi, jau 3. minūtē Sopoagam realizējot soda sitienu (3:0), taču 10. minūtē dienvidafrikāņi atņēma bumbu pretinieku laukuma pusē un izveidoja ātru uzbrukumu, kuru rezultatīvi noslēdza Villijs le Rū (7:3), bet 20. minūtē Handre Polards ar soda sitienu palielināja DĀR pārsvaru (10:3). Atlikušajā laikā komandas apmainījās ar bīstamiem uzbrukumiem, un mājinieki varēja palielināt pārsvaru, taču pēdējā minūtē "All Blacks" kārtējo reizi pārtvēra mājinieku sānu iemetienu un izveidoja ātru pretuzbrukumu, ko pēc Sopoagas piespēles noslēdza vēl viens "Highlanders" pārstāvis Bens Smits (10:10).

Otrā puslaika sākumā ar lielisku solo meistarstiķi piezemējumu guva DĀR jaunā zvaigzne Džese Kriels. Pretorijas "Blue Bulls" pārstāvim šī bija tikai otrā spēle izlases sastāvā, taču viņš pamanījies abās būt rezultatīvs - savu pirmo piezemējumu viņš guva pirms nedēļas debijā Austrālijā. Mājinieku prieki bija īsi, jau pēc divām minūtēm viesi parādīja, ka prot kombinēt ne sliktāk, izvirzot uzbrukuma smailē netipiski ātro hukeru Denu Koulzu, kurš kā nazis caur sviestu netraucēti noskrēja visus mājinieku aizsargus līdz ieskaites laukumam (17:17). 57. minūtē Polards ar soda sitienu atkal izvirzīja vadībā mājiniekus (20:17) un jau pēc nākamā bīstamā DĀR uzbrukuma viesi pārkāpa noteikumus, franču tiesnesim parādot dzelteno kartīti Jaunzēlandes spēlētājam. DĀR regbisti vairākumā sakūra īstu pirti pie Jaunzēlandes ieskaites laukuma līnijas, taču tā arī nespēja uzlauzt viesu izmisīgo aizsardzību.

Izturējuši spēli mazākumā, "All Blacks" spēles beigās pārņēma iniciatīvu. Kā jau ierasts pēdējos gados, tieši pēdējās 10-15 minūtēs "All Blacks" kāpina spēles tempu, kamēr asās un fiziskās spēles cienītāji dienvidafrikāņi sāk pagurt. 74. minūtē Jaunzēlande atteicās no iespējas sist ērtu soda sitienu un izvēlējās raidīt bumbu laukuma stūrī, lai ar sānu iemetienu pacenstos gūt uzvaru nesošo piezemējumu. "All Blacks" sānu iemetiena oriģinālā kombinācija izrādījās pilnīgs pārsteigums mājinieku aizsardzības līnijai, un kapteinis Mako netraucēti ienesa uzvaras piezemējumu (24:20) - pēcspēles komentārā bijušais DĀR treneris Niks Malets (kura vadībā DĀR no 1997. līdz 1999. gadam izcīnīja pasaules rekordu - 18 uzvaras pēc kārtas) atzina, ka neko tādu savā mūžā nebija redzējis. Pēdējo naglu mājinieku cerību zārkā Sopoaga iesita 79. minūtē ar soda sitienu (27:20).

Kopš 1921. gada Jaunzēlande un DĀR spēlējušas 90 reizes, Jaunzēlande uzvarējusi 52 spēlēs, DĀR - 35, bet trīs noslēgušās neizšķirti. Ja aparteīda laikā savstarpējās spēlēs dienvidafrikāņi bija vadībā, pēc DĀR atgriešanās starptautiskajā regbija saimē 1992. gadā Jaunzēlandes pārsvars ir nomācošs - 37 uzvaras, tikai 15 zaudējumi un viens neizšķirts. Šis pārsvars ir vēl izteiktāks spēlēs pretinieku laukumā - DĀR spējusi Jaunzēlandē uzvarēt tikai 3 reizes, kamēr Jaunzēlande Dienvidāfrikā - 16 reizes, turklāt pat augstu virs jūras līmeņa haiveldā, kur citiem DĀR pretiniekiem klājas pavisam bēdīgi, "All Blacks" jūtas kā mājās, uzvarot četras no pēdējām piecām spēlēm - 2010. gadā 29:22, 2012. gadā 32:16 un 2013. gadā 38:27, vienīgo pēdējo gadu zaudējumu haiveldā ciešot pērn ar 25:27.

Šī uzvara nostiprināja Jaunzēlandes vadošo pozīciju pasaules rangu tabulā - šonedēļ apritēja 10 gadi, kuru laikā "All Blacks" summāri ieņēmuši pirmo vietu kopš rangu tabulas ieviešanas īsi pirms 2003. gada Pasaules kausa finālturnīra. Jaunzēlande nemainīgi atrodas tabulas galvgalī kopš 2009. gada 16. novembra. Vienīgās citas izlases, kas šo 12 gadu laikā spējušas īslaicīgi gāzt Jaunzēlandi no troņa, ir Anglija (2003. gada 6. oktobris - 2004. gada 7. jūnijs) un DĀR (2007. gada 29. oktobris - 2008. gada 30. jūnijs; tā paša gada 14. jūlijs - 11. augusts; 2009. gada 27. jūlijs - 9. novembris).

Citā otrās kārtas spēlē Austrālija Mendosā ar 34:9 (8:6) negaidīti sakāva Argentīnu, revanšējoties par pērnā gada sāpīgo zaudējumu šajā stadionā. 2014. gada 4. oktobrī Argentīna "Estadio Malvinas Argentinas" izcīnīja vēsturisko pirmo uzvaru Regbija čempionātā, pārspējot Austrāliju ar 21:17. Toreiz argentīniešu triumfu gan aizēnoja līdzjutēju rīcība, pirms izšķirošajiem soda sitieniem no tribīnēm ar zaļiem lāzera stariem spīdinot acīs pretinieku spēlētājiem. Šoreiz līdzjutēji lāzerus nelietoja un aprobežojās ar vētrainu svilpšanu pretinieku soda sitienu izpildes laikā, taču viesu pārsvars neradīja šaubas - uz trijiem mājinieku desmitā numura Nikolasa Sančesa soda sitieniem viesi atbildēja ne tikai ar četriem Bernarda Folija soda sitieniem, bet arī ar Džo Tomanes, Dīna Mamma, Tevitas Kuridrani un Adama Ešlija-Kūpera piezemējumiem.

Kopš 1979. gada Austrālija un Argentīna spēlējušas 24 reizes, Austrālija uzvarējusi 18 spēlēs, Argentīna - 5, un viena spēle noslēgusies neizšķirti.

Jāpiebilst, ka ceturto piezemējumu, kas viņiem deva bonusa punktu, austrālieši guva pēdējās sekundēs - tādējādi Austrālijai ir tikpat punktu, cik Jaunzēlandei, taču sekmīgā piezemējuma realizācija Austrālijai deva labāku gūto un zaudēto punktu attiecību +29, salīdzinot ar Jaunzēlandes +28. Tas nozīmē, ka pēdējā spēlē pēc divām nedēļām Sidnejā Austrālijai pietiks ar neizšķirtu, ja vien "All Blacks" negūs četru piezemējumu bonusa punktu, bet paši mājinieki paliks bešā.

Interesanti, ka Regbija čempionāta priekšteces, Triju nāciju kausa iegūšana nekad nav nesusi laimi sekojošajā Pasaules kausa izcīņā - 1999., 2003. un 2007. gada turnīru uzvarētāja Jaunzēlande attiecīgi zaudēja pusfinālā Francijai (31:43 - daudzi to uzskata par visu laiku labāko spēli regbija vēsturē), pusfinālā Austrālijai (10:22) un ceturtdaļfinālā Francijai (18:20), bet 2011. gada uzvarētāja Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei (6:20).

Sakarā ar rudenī gaidāmo Pasaules kausa izcīņu Anglijā šogad Regbija čempionāts norit saīsinātā formātā, ierastā divu apļu vietā komandas savstarpēji mērosies spēkiem tikai vienreiz. Pēc divām kārtām pa 9 punktiem ir Jaunzēlandei un Austrālijai, 2 punkti ir DĀR, bet Argentīnai punktu nav. 8. augustā Austrālija un Jaunzēlande Sidnejā noskaidros turnīra uzvarētāju, bet pastarīšu cīņā Dienvidāfrika Durbanā uzņems Argentīnu.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 13 reizes jeb vairāk nekā divreiz biežāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Līdz ar Argentīnas uzņemšanu 2012. gadā pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi visos trijos līdzšinējos turnīros, tajos uzvarot 16 spēlēs, tikai vienreiz zaudējot pērn DĀR un vienreiz samierinoties ar neizšķirtu Austrālijā.

Jāpiebilst, ka, gatavojoties Pasaules kausa izcīņai, jau pēc turnīra noslēguma 15. augustā dienvidnieki aizvadīs pārbaudes spēles - Jaunzēlande Oklendā mērosies spēkiem ar Austrāliju, bet Argentīna Buenosairesā uzņems Dienvidāfriku.

Pasaules kausa izcīņa norisināsies Anglijā no 18. septembra līdz 31. oktobrim. A jeb "nāves grupā" spēlēs Austrālija, Anglija, Velsa, Fidži un Urugvaja, B grupā - DĀR, Skotija, Samoa, ASV un Japāna, C grupā - Jaunzēlande, Argentīna, Tonga, Gruzija un Namībija, bet D grupā - Francija, Īrija, Itālija, Kanāda un Rumānija.

Pasaules kausu divas reizes izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. gadā), Austrālija (1991. un 1999. gadā) un Dienvidāfrika (1995. un 2007. gadā), kā arī vienreiz Anglija (2003. gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!