Foto: Reuters/Scanpix
Par 2015. gada Pasaules kausa regbijā pirmajiem finālistiem sestdien, 24. oktobrī, kļuva Jaunzēlandes izlases spēlētāji, kas pusfinālā sīkstā cīņā ar 20:18 (7:12) pieveica DĀR.

Tagad finālā 31. oktobrī Londonā "Twickenham Stadium" Jaunzēlande tiksies ar Argentīnas-Austrālijas pāra uzvarētājiem, bet DĀR 30. oktobrī spēlēs par Pasaules kausa bronzu.

Pirms spēles DĀR treneris Haineke Maijers neskopojās ar komplimentiem Jaunzēlandes izlasei, to nodēvējot par visu laiku labāko, uz ko Jaunzēlandes treneris Stīvs Hansens atbildēja, ka Maijers var saldi runāt, lai iemidzinātu pretinieku modrību, taču patiesībā dienvidafrikāņi laukumā gribēs tikai vienu – "noraut jaunzēlandiešiem galvas" bezkompromisa cīņā par uzvaru. Taisnība bija abiem treneriem: patiesi, Jaunzēlandes izlases sniegums kopš titula izcīnīšanas 2011. gadā ir bezprecedenta – 48 uzvaras, tikai trīs zaudējumi un divi neizšķirti, bet tieši ar DĀR "All Blacks" sāncensība vienmēr bijusi vissīvākā.

Laika apstākļi vairāk iepriecināja DĀR regbistus, līstošais lietus traucēja izvērsties Jaunzēlandes ātrajiem aizsargiem, apgrūtināja bumbas pārvaldību, taču palielināja grupcīņas un uzbrucēju spēles nozīmi. 3. minūtē Polards izvirzīja vadībā DĀR (0:3), bet jau 5. minūtē Jaunzēlandes flankers Džeroms Kaino noslēdza ātru uzbrukumu (7:3). Tomēr pirmajā puslaikā ļoti kliboja "All Blacks" disciplīna, franču tiesnesim Žeromam Garsē viņus sodot deviņas reizes, turklāt četras reizes pietiekami tuvu vārtiem, lai DĀR desmitais numurs Handre Polards varētu nekļūdīgi trāpīt soda sitienus, līdz puslaika beigām panākot DĀR piecu punktu pārsvaru. 38. minūtē dzelteno kartīti par pārkāpumu pie sava ieskaites laukuma saņēma piezemējuma guvējs Kaino, un Jaunzēlandes uzdevums kļuva visnotaļ sarežģīts – pēdējā 21 spēlē DĀR nebija zaudējusi ne reizi, ja nezaudēja pēc pirmā puslaika. Tiesa, pirmajā puslaikā bija izteikts Jaunzēlandes pārsvars gan teritoriāli, gan bumbas pārvaldībā, spēlei galvenokārt notiekot DĀR laukuma pusē. Pēdējās desmit minūtes Jaunzēlandes pārsvars galvenajos statistikas rādītājos bija nomācošs – 84% laika bumba viņu pārvaldībā un 88% teritoriālais pārsvars. Vienīgais klupšanas akmens bija saņemtie sodi – 9, kamēr DĀR tika sodīta nieka 3 reizes.

Otrajā puslaikā Jaunzēlande radikāli uzlaboja savu disciplīnu (saņemot divreiz mazāk sodu), tādējādi atņemot pretiniekiem faktiski vienīgo punktu gūšanas iespēju. Spēlējot mazākumā, "All Blacks" pārnesa darbību pie pretinieku ieskaites laukuma, un 45. minūtē Jaunzēlandes desmitais numurs Daniels Kārters ar dropsitienu samazināja rezultāta starpību (), bet pēc Kaino atgriešanās laukumā atguva vadību, kārtējam uzbrukumam 52. minūtē vainagojoties ar tikko uz maiņu uznākušā Bodena Bareta piezemējumu (17:12), turklāt uz sodīto soliņa tika aizsūtīts Braiens Habana. Puslaika vidū Polards un Kārters apmainījās ar soda sitieniem (20:15), tādējādi Kārters kļuva par pirmo ārzemnieku, kurš Anglijas regbija citadelē Tvikenemā guvis vairāk nekā 100 punktu, vienlaikus apsteidzot leģendu Grantu Foksu kā "All Blacks" rezultatīvākais punktu guvējs Pasaules kausu vēsturē.

Tuvojoties spēles beigām, DĀR regbisti izskatījās aizvien pagurušāki, savukārt Jaunzēlande parasti tieši pēdējās 15-20 minūtēs palielina apgriezienus. Kaut gan 68. minūtē Polardu nomainījušais Patriks Lambī trāpīja soda sitienu () un dažas sekojošās minūtes aizvadīja Jaunzēlandes laukuma pusē, "All Blacks" spēja likvidēt jebkādus draudus. Lietum gāžot aizvien spēcīgāk, Jaunzēlande pārnesa bumbu pretinieka laukuma pusē un vairs neatdeva iniciatīvu līdz spēles beigām, lieliski izpildot galveno uzdevumu situācijā, kad ir jānotur rezultāts – spēlei ir jānotiek pretinieka laukuma pusē, vēlams, pie ieskaites laukuma, un jāsaglabā bumbas kontrole, jo pretinieks bez bumbas neko nevar izdarīt. Kad DĀR regbisti beidzot atguva bumbu, jau ritēja pēdējā spēles minūte, un Jaunzēlandei nesagādāja nekādas problēmas piespiest pretiniekus spēcīgajā lietū kļūdīties, tādējādi nosargājot uzvaru.

25. oktobrī otrajā pusfinālā Argentīna tiksies ar Austrāliju. Spēle par trešo vietu notiks 30. oktobrī, bet fināls - 31. oktobrī.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!