Foto: AFP/Scanpix
Anglijas regbija izlase sestdien Tvikenemā ar 13:10 (3:0) pieveica Īriju, iznīcinot viesu sapni par "Grand Slam" un saasinot intrigu Sešu nāciju kausa izcīņā.

Aizraujošā cīņā vispirms Ouens Farels ar soda sitienu izvirzīja vadībā mājiniekus, taču otrā puslaikā sākumā iniciatīvu pārņēma viesi, vispirms Robs Kārnijs ar piezemējumu, bet pēc dažām minūtēm Džonijs Sekstons ar soda sitienu panāca Īrijas septiņu punktu pārsvaru (10:3). Mājinieki ar Farela soda sitienu drīz samazināja starpību (10:6), un nu jau angļi kontrolēja situāciju, līdz Denijs Kea ar piezemējumu atjaunoja Anglijas pārsvaru, ko izdevās saglabāt, par spīti īru vētrainajiem uzbrukumiem spēles noslēgumā.

Citās spēlēs pēdējo divu gadu čempione Velsa negaidīti viegli tika galā ar Franciju (27:6), bet Skotija viesos pēdējās sekundēs ar dropsitienu izrāva uzvaru pār Itāliju (21:20).

Divas kārtas pirms turnīra noslēguma situācija ir kļuvusi ļoti interesanta - piecām izlasēm ir teorētiskas cerības uz čempiona titulu un var gadīties, ka uzvarētāju noteiks gūto un zaudēto punktu attiecība. Ar 4 punktiem (pa divām uzvarām un vienam zaudējumam) vadībā ir Īrija (+42), Anglija (+21), Velsa (+6) un Francija (+1), tām seko Skotija ar 2 punktiem (viena uzvara un divi zaudējumi), bet tabulu noslēdz Itālija bez punktiem (trīs zaudējumi). 8. martā Īrija uzņems Itāliju un Skotija tiksies ar Franciju, bet kārtas centrālajā spēlē 9. martā Anglija uzņems Velsu. Pēdējā kārtā 15. martā Itālija spēkosies ar Angliju, Velsa - ar Skotiju, bet pēdējā spēlē Francija uzņems Īriju.

Aizvadītas arī Eiropas Nāciju kausa (jeb Sešu nāciju B) izcīņas elites 1A divīzijas otrā apļa trešās kārtas spēles. Līderi Gruzija un Rumānija izcīnīja ceļazīmes uz 2015. gada Pasaules kausu, nodrošinādami pirmās divas vietas divīzijā - gruzīni 45 tūkstošu skatītāju atbalstīti izrēķinājās ar Krieviju (36:10), bet rumāņi neatstāja cerības Spānijai (32:6), savukārt divīzijas pastarīšu spēlē jaunpienācēja Beļģija piekāpās Portugālei (6:19) un praktiski zaudējusi cerības saglabāt vietu elitē.

Interesanti, ka Gruzija pirmajā tikšanās reizē pret Krieviju 1993. gadā piedzīvoja zaudējumu, taču turpmākajās 18 spēlēs gruzīniem uzvara izslīdējusi no rokām tikai vienreiz (neizšķirts 2002. gadā).

Pēc šīm spēlēm 1A divīzijas vadībā ar 33 punktiem nostiprinājušās Gruzija un Rumānija (abām pa septiņām uzvarām un vienam neizšķirtam), trešajā vietā ar 18 punktiem palikusi Krievija (četras uzvaras, četri zaudējumi), bet atpalicēju trijnieka vadībā ar 11 punktiem izvirzījusies Portugāle (divas uzvaras, neizšķirts, pieci zaudējumi), tai seko Spānija ar 10 punktiem (uzvara, divi neizšķirti, pieci zaudējumi), bet Beļģija palikusi pēdējā ar 6 punktiem (viens neizšķirts, septiņi zaudējumi). 8. martā Spānija uzņems Gruziju, Rumānija - Beļģiju, bet kārtas centrālajā spēlē Krievija uzņems Portugāli. Krievijai pietiek ar neizšķirtu, lai noformētu tiesības piedalīties Pasaules kausa izcīņas papildu kvalifikācijas spēlēs, kamēr portugāļiem ne tikai jāuzvar abās atlikušajās spēlēs, bet jācer arī uz brīnumu pēdējā kārtā 15. martā, lai pastarīte Beļģija spētu krievus paklupināt. Citās pēdējās kārtas spēlēs Portugāle tiksies ar Spāniju, bet milžu cīņā Gruzija uzņems Rumāniju, lai noskaidrotu divīzijas uzvarētāju un to, kurās Pasaules kausa izcīņas grupās abas izlases nokļūs. Pirmā spēle Bukarestē noslēdzās neizšķirti (9:9).

Ja Gruzija un Rumānija jau saņēmušas ceļazīmes uz Pasaules kausu, trešā vieta (visticamāk, Krievija) par vienīgo papildu kvalifikācijas ceļazīmi mērosies spēkiem ar zemāko divīziju atlases spēļu uzvarētāju (1B divīzijas uzvarētāju (Vāciju vai Moldovu) vai iepriekšējās atlases kārtas uzvarētāju Nīderlandi), šīs divcīņas uzvarētāju vispirms gaidīs Āfrikas atlases zonas otrā spēcīgākā izlase, bet pēdējā kārtā pretiniece būs Āzijas atlases zonas otrās un Amerikas atlases zonas trešās labākās izlases divcīņas uzvarētāja.

1A divīzijas uzvarētāja Pasaules kausa izcīņā nokļūs C grupā, kur to gaidīs čempione un pēdējo gadu rangu tabulas līdere Jaunzēlande, Argentīna, Tonga un Āfrikas zonas uzvarētāja, otrā vieta nokļūs D grupā pie finālistes Francijas, Īrijas, Itālijas un Kanādas, bet trešā vieta var nokļūt A grupā pie divkārtējās kausa ieguvējas Austrālijas, mājinieces Anglijas, Velsas un Okeānijas zonas uzvarētājas (Fidži vai Kuka salas). Līdz šim Pasaules kausos piedalījusies Rumānija (visos septiņos), Gruzija (2003., 2007., 2011. g.), Krievija (2011. g.), Portugāle (2007. g.) un Spānija (1999. g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!