Foto: AFP/Scanpix
Anglijas regbija izlase ar 21:16 (8:16) Kārdifā pieveica Velsu, ar ārkārtīgi vērtīgu uzvaru uzsākot Sešu nāciju kausa izcīņu.

Tādējādi Anglija ar vienu šāvienu nošāva uzreiz vairākus zaķus - atriebās Velsai par rekordsmago sakāvi (3:30) iepriekšējā vizītē Kārdifā pirms diviem gadiem, bez vairākiem pamatsastāva spēlētājiem apspēlēja pretinieku spēcīgāko sastāvu, izcīnīja nenovērtējamu psiholoģisku uzvaru pār saviem gaidāmajiem sāncenšiem Pasaules kausa izcīņas "nāves grupā", ar kuriem nākamreiz tiksies 26. septembrī. Ņemot vērā, ka novembrī Anglija pieveica arī otro galveno pretinieci "nāves grupā" Austrāliju, šīs uzvaras efekts var izrādīties vēl nozīmīgāks.

Pirms spēles par favorīti pamatoti tika uzskatīta Velsa, ne tikai tāpēc, ka laukumā devās spēcīgākais sastāvs, bet arī pieredzes ziņā. Piemēram, mājinieku centra pāris Džeimijs Robertss un Džonatans Deiviss izlasē spēlējuši 107 reizes, savukārt pretinieki Luters Barels un Džonatans Džozefs - tikai 13, savukārt Velsas izlases spēlētāju pieredze bija mērāma 648 spēlēs, savukārt Anglijas - 368.

Taču galvenais Velsas trumpis bija kaislīgie un skaļie līdzjutēji. Kārdifas "Millennium Stadium" ir viens no slavenākajiem stadioniem pasaulē, kurā tradicionāli valda neaprakstāma, vētraina atmosfēra, kurā ne katram pretiniekam izdodas savaldīt nervus. Interesanti, ka Anglijas izlases treneris Stjuarts Lankasters centās risināt šo problēmu, treniņnometnē pilnā skaļumā atskaņojot Velsas himnu "Mae Hen Wlad Fy Nhadau" ("Mana tēvu zeme"), lai viņa audzēkņi pierastu pie gaidāmās elles laukumā. Jāpiebilst, ka Lankasters nebija pirmais, kurš izmēģina šādas metodes. Pirms 2003. gada Pasaules kausa izcīņas DĀR treneris Rūdolfs Straulijs saviem audzēkņiem sarīkoja īstu koncentrācijas nometni (bēdīgi slaveno "Kamp Staaldraat"), kurā viens no psiholoģiskā terora elementiem bija pastāvīga Jaunzēlandes "hakas" un Anglijas himnas atskaņošana - ironiskais rezultāts bija DĀR zaudējums grupas spēlē Anglijai, zaudējums ceturtdaļfinālā Jaunzēlandei, bet Anglija kļuva par čempioni.

Spēle sākās ar Velsas ofensīvu, un jau pirmajā minūtē mājinieki izvirzījās vadībā ar Lī Hāfpenija soda sitienu (3:0), bet 7. minūtē Rīzs Vebs lika uzgavilēt tribīnēm ar piezemējumu (10:0). Pamazām viesi atguvās, un Entonijs Votsons 15. minūtē ar piezemējumu samazināja rezultāta starpību (10:5). Puslaika vidū Hāfpenijs un angļu desmitais numurs Džordžs Fords apmainījās ar realizētiem soda sitieniem, bet punktu puslaikam pielika Dans Bigars ar sekmīgu dropsitienu (16:8).

Otro puslaiku ievērojami aktīvāk sāka angļi, un 44. minūtē Džonatans Džozefs līdz minimumam samazināja mājinieku pārsvaru (16:15). Anglijas jaunie uzbrucēji sāka gūt virsroku pār pieredzējušajiem pretiniekiem, puslaika vidū mājinieki ar milzu pūlēm nosargāja savu ieskaites laukumu, taču samaksāja ar Aleksa Katberta noraidīšanu uz desmit minūtēm. Fords realizēja soda sitienu, 62. minūtē izvirzot vadībā jau Angliju (18:16). Anglija pilnībā kontrolēja situāciju laukumā, un 74. minūtē guva, šķiet, izšķirošo piezemējumu, taču pēc video tiesneša ieteikuma to neieskaitīja, jo piezemējuma gūšanas brīdī cits angļu spēlētājs nobloķēja pretinieku. Tomēr 78. minūtē Fords ar soda sitienu nostiprināja viesu panākumu (21:16). Kā vēlāk atzinās velsiešu piezemējuma guvējs Vebs, pēc spēles Velsas treneris, jaunzēlandietis Vorens Gatlands bija tik saniknots par izlaisto uzvaru, ka ģērbtuvē saviem audzēkņiem neteica neviena vārda, taču skaidrs, ka nākamie treniņi būs brutāli.

Anglijas un Velsas sāncensība ir viena no senākajām un sīvākajām pasaules regbijā. Kopš 1881. gada izlases spēlējušas 126 reizes, Anglija uzvarējusi 58 reizes, Velsa - 56, bet 12 spēles noslēgušās neizšķirti.

Citās spēlēs pašreizējā Sešu nāciju kausa īpašniece Īrija viesos bez problēmām tika galā ar Itāliju (26:3), bet Francija izmocīja uzvaru pār Skotiju (15:8).

Pēc pirmās kārtas pa diviem punktiem ir Īrijai, Francijai un Anglijai, bet Velsa, Skotija un Itālija ir bez punktiem. 14. februārī Anglija uzņems Itāliju, milžu cīņā Īrija tiksies ar Franciju, bet 15. februārī Skotija uzņems Velsu.

Sešu nāciju kausa izcīņā visbiežāk triumfējušas Anglija un Velsa - pa 26 uzvarām (Anglijai 12 "Grand Slam", pēdējais 2003. gadā, bet Velsai - 11, pēdējais 2012. gadā), tām seko Francija - 17 uzvaras (9 "Grand Slam", pēdējais 2010. gadā), Skotija - 14 uzvaras (3 "Grand Slam", pēdējais 1990. gadā), Īrija - 12 uzvaras (2 "Grand Slam", pēdējais 2009. gadā), bet Itālija nekad nav uzvarējusi.

Sešu nāciju kausa izcīņa ir ikgadējais Eiropas regbija elites turnīrs kopš 1883. gada. Sākotnēji tajā piedalījās vien Britu salu izlases Anglija, Velsa, Skotija un Īrija, līdz 1910. gadā pievienojās Francija. 1931. gadā Francija tika izslēgta no toreizējā Piecu nāciju turnīra sakarā ar baumām par profesionāļu izmantošanu. 1947. gadā Francija tika atkal uzņemta, un kopš tā laika ir pastāvīga turnīra dalībniece. 2000. gadā tika uzņemta Itālija, un turnīrs tika pārdēvēts par Sešu nāciju kausa izcīņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!