Foto: AFP/Scanpix
Pagājušās nedēļas nogalē turpinājās ziemeļu puslodes vadošo regbija izlašu ikgadējās vasaras turnejas dienvidu puslodē, un otrajā kārtā Anglija nodrošināja vēsturisko pirmo sērijas uzvaru Austrālijā (23:7), Īrijai pietrūka dažu minūšu, lai izcīnītu analoģisku panākumu Dienvidāfrikā (26:32), Velsa jau otro reizi piekāpās čempionei Jaunzēlandei (22:36), bet Francijas faktiski otrais sastāvs piedzīvoja neveiksmi Argentīnā (19:30).

Nozīmīgākie notikumi risinājās Melburnā, kur austrālieša Edija Džonsa vadībā Sešu nāciju "Grand Slam" ieguvēja Anglija sagādāja otro zaudējumu Austrālijai ar 23:7 (10:7) un pirmo reizi vēsturē nodrošināja uzvaru triju spēļu sērijā "zaļajā kontinentā". Neticami, bet tikai pirms nieka pusgada Anglija piedzīvoja melnāko periodu pēdējos gados, jau pēc grupas spēlēm paliekot aiz borta pašas organizētajā Pasaules kausa izcīņā (zīmīgi, ka pēdējo naglu angļu cerību zārkā ar 20 punktu uzvaru iesita tieši austrālieši), Anglijas regbija savienība pirmo reizi izlases trenera amatā iecēla ārzemnieku, un Džonsa vadībā Anglija ir uzvarējusi jau astoņas spēles pēc kārtas.

Ja pirmajā spēlē Austrālija ar diviem piezemējumiem ātri panāca 10:0, un angļiem nācās lauzt spēles gaitu, šoreiz viesi uzreiz ķērās vērsim pie ragiem un uzspieda savu spēka spēli, kas vainagojās ar Jaunzēlandē dzimušā kapteiņa Dilana Hārtlija piezemējumu (7:0) 21. minūtē, bet 29. minūtē desmitais numurs Ouens Farels trāpīja soda sitienu – 10:0 Anglijas labā. Jāpiebilst, ka Hārtlijs, kurš jau sen faktiski ir labākais angļu hukers, ir bēdīgi slavens ar savu nesavaldīgo raksturu un daudzajām dzeltenajām un pat sarkanajām kartītēm, un tieši disciplīnas pārkāpumu dēļ tika atskaitīts no izlases neilgi pirms Pasaules kausa izcīņas. Tieši tādēļ ļoti neviennozīmīgu reakciju Anglijā izraisīja viens no Džonsa pirmajiem lēmumiem ne vien atkal iekļaut Hārtliju izlasē, bet pat uzticēt viņam kapteiņa funkcijas – gods kam gods, trenera uzticēšanos viņš vēl nav pievīlis.

35. minūtē Austrālija samazināja rezultāta starpību ar Stīvena Mūra piezemējumu (10:7) – tādējādi spēlē abus pirmos piezemējumus guva hukera pozīcijā spēlējošie izlašu kapteiņi. Puslaika pēdējās minūtēs mājinieki burtiski apsēda viesu ieskaites laukuma līniju, tomēr angļi nodemonstrēja izcilu spēli aizsardzībā, un līdz pārtraukumam rezultāts vairs nemainījās. Otrajā puslaikā Anglija pārliecinoši kontrolēja notiekošo, pilnībā noslāpējot pretinieku bīstamās aktivitātes uzbrukumā, 51. minūtē Farels ar soda sitienu palielināja pārsvaru (13:7), bet spēles pēdējo minūšu laikā pats deva nokautējošu sitienu ar realizētu piezemējumu un vēl vienu soda sitienu – 23:7, un Anglija nodrošināja uzvaru sērijā. Ņemot vērā spēku samēru, nebūt neizbrīnītu Anglijas uzvara arī trešajā spēlē Sidnejā.

Interesanti, ka savu pirmo uzvaru Austrālijā Anglija svinēja tieši Melburnā 2003. gada jūnijā, bet pēc dažiem mēnešiem Sidnejā kļuva par pirmo ziemeļu puslodes izlasi, kas izcīnīja Pasaules kausu – ironiski, finālā pieveicot tieši Austrāliju, kuru togad trenēja neviens cits kā Edijs Džonss.

Pēc šī panākuma Anglija ir nostiprinājusies pasaules rangu tabulas 2. vietā, savukārt Austrālija ir noripojusi līdz ceturtajai. Tiesa, Anglijas attālums līdz līderei Jaunzēlandei pašlaik ir lielāks nekā līdz Īrijai septītajā pozīcijā.

Pavisam tuvu iekļūšanai vēsturē bija arī Īrija, kas Johannesburgas leģendārajā "Ellis Park" stadionā tomēr piekāpās DĀR ar 26:32 (19:3). Pirms nedēļas Keiptaunā mazākumā spēlējošie īri šokēja dienvidāfrikāņus, izcīnot pirmo vēsturisko uzvaru DĀR, bet otrajā spēlē vairāk nekā stundu kontrolēja spēli, līdz haivelda retinātais gaiss un mājinieku ļoti veiksmīgās spēlētāju maiņas nosvēra svaru kausus par labu favorītiem.

Kaut gan DĀR jau 4. minūtē izvirzījās vadībā ar desmitā numura Eltona Jančisa soda sitienu (0:3), mājinieki izskatījās vēl nožēlojamāki nekā pirmajā spēlē, un Īrija bez problēmām uzspieda savu spēli. Līdz puslaika vidum desmitais numurs Padijs Džeksons paspēja četras reizes sodīt pretinieku pārkāpumus (12:3), Jančiss vairākkārt kļūdījās, bet 34. minūtē Devins Toners ar piezemējumu panāca 16 punktu pārsvaru (19:3). Puslaika beigās skatītāji sāka skaļi izsvilpt savējos, jo viss liecināja, ka jaunzēlandietis Džo Šmits būs sarīkojis kārtējo mācībstundu jaunajam DĀR trenerim Alisteram Kocē, kura karjera sāksies ar diviem apkaunojošiem zaudējumiem savā laukumā.

Otrajā puslaikā laukumā iznāca pavisam cita DĀR izlase, kas uzreiz sakūra pirti pie pretinieku ieskaites laukuma, un Īrija varēja sākt nožēlot divus pēc kārtas netrāpītos Džeksona soda sitienus. Laukumā uz maiņu devās divi vietējā Johannesburgas "Lions" spēlētāji Ruans Kombrinks un Vorens Vaitlijs, kuri uzreiz panāca vēlamo efektu. 58. minūtē Kombrinks ar piezemējumu atjaunoja spēlē intrigu (19:10). Kaut gan Džeimijs Hīslips nekavējoties atjaunoja 16 punktu pārsvaru (26:10), mājinieki palielināja apgriezienus. Parasti tieši pēdējās 20 minūtēs viesu fiziskā kondīcija sāk just retinātā gaisa iedarbību ("Ellis Park" atrodas 1753 metrus virs jūras līmeņa), un jautājums bija, vai īriem izdosies izturēt afrikāņu spiedienu un noturēt uzvaru. 64. minūtē otrais rezervists Vaitlijs panāca 26:15, DĀR uzbrukumu viļņi vēlās viens pēc otra, īri izskatījās paguruši. 70. minūtē Pīters-Stefs du Toits un 76. minūtē Damiens de Allende salauza viesu pretestību (26:29), bet punktu ar soda sitienu pielika uz maiņu uznākušais veterāns Morne Steins (26:32). Trešā spēle notiks Portelizabetā – atkal jūras līmenī.

Savukārt Velsai tā arī neizdevās izcīnīt pirmo uzvaru pār pasaules čempioni Jaunzēlandi kopš 1953. gadā – Velingtonā tika ciesta jau 28 neveiksme pēc kārtas pret vīriem melnā – šoreiz ar 22:36 (10:10). Nevarētu teikt, ka Velsai nav bijušas iespējas lauzt šo sēriju, daudzas spēles ir bijušas visnotaļ sīva spēkošanās, arī šajā turnejā velsieši ir izrādījuši cienījamu pretestību. Ja pirmajā puslaikā ritēja līdzvērtīga spēle, abas komandas guva pa vienam piezemējumam (Aluns Vins Džonss viesiem un Izraēls Dags mājiniekiem), tad otrajā puslaikā "All Blacks" prognozējami iedarbināja turbo režīmu un 17 minūšu laikā ienesa četrus piezemējumus (Bens Smits, Bodens Barets, Vaisake Naholo un Ardi Savea) – 10:36. Spēles beigās velsiešiem ar Līema Viljamsa un Džonatana Deivisa pūlēm izdevās nedaudz piepušķot gala rezultātu (22:36).

Jāpiebilst, ka Jaunzēlande savā laukumā uzvarējusi jau 41 spēli pēc kārtas, pēdējā neveiksme piedzīvota 2009. gadā pret DĀR.

Pēdējā regbija lielvalstu spēlē Argentīna Tukumanā ar 30:19 (17:10) pieveica Franciju. Viesi ieradās faktiski ar otro sastāvu ar septiņiem debitantiem, jo Francijas čempionātā vēl notiek izslēgšanas spēles – tādējādi Gijam Novē nav pieejami "Clermont", "Racing 92", "Montpellier" un "Toulonnais" spēlētāji, bet kapteiņa funkcijas nācās uzticēt Žilam Plisonam ar nieka 12 spēļu pieredzi. Kaut gan otrā puslaika vidū viesi pat spēja izvirzīties vadībā (17:19), mājinieku ievērojami lielākā pieredze ļāva lauzt spēles gaitu – 30:19, šajā spēlē mājinieki guva trīs piezemējumus, salīdzinot ar viesu vienu.

Citās spēlēs Japāna – Skotija (13:26), Tonga – Gruzija (20:23, turklāt gruzīni izrāva uzvaru pēdējās sekundēs), Fidži – Samoa (26:16), Kanāda – Krievija (46:21), ASV – Itālija (20:24).

Milžu cīņas turpināsies šonedēļ, komandām mērojoties spēkiem trešo reizi: 24. jūnijā Danīdinā Jaunzēlande – Velsa, Sidnejā Austrālija – Anglija, Portelizabetā DĀR – Īrija. Vēl jāpiemin 25. jūnijā Tukumanā Argentīna – Francija, kā arī 24. jūnijā Suvā Fidži – Gruzija, Tokijā Japāna – Skotija, Toronto Kanāda – Itālija, Sakramento ASV – Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!