Foto: AFP/Scanpix

Pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās ziemeļu puslodes vadošo regbija izlašu ikgadējās vasaras turnejas dienvidu puslodē, un trešajā kārtā Anglija īstā trillerī izcīnīja vēsturisko pirmo sauso uzvarēto sēriju Austrālijā (44:40), DĀR izmocīja uzvaru pār Īriju (19:13), Jaunzēlande neatstāja nekādas cerības Velsai (46:6), bet Francijas faktiski otrais sastāvs negaidīti sausā sakāva Argentīnu (27:0).

Sešu nāciju "Grand Slam" ieguvēja Anglija Sidnejā ar 44:40 (18:17) trešo reizi pārspēja pēdējā Pasaules kausa izcīņas finālisti Austrāliju un noformēja pirmo sausās sērijas uzvaru pār Austrāliju. Ja pirmajā spēlē angļi atguvās no pirmo minūšu divu piezemējumu nokdauna, bet otrajā spēlē ar pašaizliedzīgu spēli pilnībā noslāpēja mājinieku ļoti ātros un tehniskos aizsargus, šoreiz abas komandas metās uzbrukumos, kopumā gūstot deviņus piezemējumus, un vadība pastāvīgi mainījās. 10. minūtē Dens Kouls izvirzīja vadībā viesus (7:0), jau pēc divām minūtēm Bernards Folijs izlīdzināja rezultātu (7:7), 20. minūtē Deins Heilets-Petijs panāca austrāliešu pārsvaru (7:12), abu komandu desmitie numuri Folijs un Ouens Farels apmainījās ar soda sitieniem (10:15), 29. minūtē Maiks Brauns atguva angļiem vadību (17:15), bet puslaika pēdējā minūtē Folijs trāpīja soda sitienu (17:18). Pēc pārtraukuma Bilijs Vunipola ar piezemējumu un Farels ar soda sitienu atkal izvirzīja vadībā Angliju (25:18), pēc brīža Maikls Hūpers izlīdzināja rezultātu (25:25). Farels ar Foliju turpināja krāt rezultativitātes punktus, līdz Anglija guva izšķirošo pārsvaru ar Džeimija Džordža piezemējumu 66. minūtē (38:32) un Farela soda sitienu (41:32). Pēdējā minūtē Takele Najaravoro guva Austrālijas piekto piezemējumu, taču vairāk nekam neatlika laika – austrālieši pirmo reizi ar 0-3 zaudējuši sēriju kopš 1971. gada, kad piekāpās DĀR.

Zīmīgi, ka Anglijas triumfs notika Sidnejā, kur treneris Edijs Džonss pirms 13 gadiem piedzīvoja, iespējams, savu lielāko vilšanos trenera karjerā – zaudējumu Pasaules kausa izcīņas finālā, kad viņa vadītā Austrālija pagarinājumā pēc Džonija Vilkinsona dropsitiena piekāpās Anglijai. Pēc četriem gadiem viņš revanšējās, un kā Džeika Vaita konsultants palīdzēja DĀR izlasei Angliju pieveikt finālā. Jāpiebilst, ka līdzšinējā Anglijas turneja pa Austrāliju vispār ir simbolisma un pat ironijas pārpilna – pirmo uzvaru Anglija svinēja Austrālijas regbija cietoksnī Brisbenā, kur 1997. gadā bija piedzīvojusi smagāko sakāvi savā vēsturē (0:76) un kuras klubu "Queensland Reds" Džonss savulaik trenēja, bet otro uzvaru Anglija svinēja Melburnā, kur 2003. gadā pirmo reizi viesos pārspēja Džonsa trenēto Austrālijas izlasi. Savukārt mūsdienās Džonsa vadībā Anglijas izlase beidzot pirmo reizi izcīnīja "Grand Slam" kopš "zelta ēras" 2003. gadā un vēl nav jutusi zaudējuma rūgtumu – deviņas uzvaras pēc kārtas.

Tikmēr Danīdinā pasaules čempione Jaunzēlande ar 46:6 (18:6) sakāva Velsu, tādējādi izcīnot 29. uzvaru pār kārtas pār velsiešiem (kuriem pēdējoreiz zaudēts, kad nomira Staļins – tālajā 1953. gadā) un pavisam neticamo 42. uzvaru pēc kārtas savā laukumā (pēdējā neveiksme piedzīvota 2009. gadā Hamiltonā pret DĀR). Ja pirmajās divās spēlēs Velsa izrādīja nopietnu pretestību, un vīri melnā izšķirošo pārsvaru guva tikai ar turbo izrāvieniem, īsā laika sprīdī gūstot vairākus piezemējumus, šoreiz Jaunzēlande pilnībā kontrolēja spēli. Par galveno varoni kļuva 25 gadus vecais desmitais numurs Bodens Barets, kurš ne tikai ļoti pārliecinoši vadīja komandas spēli, bet pats guva divus no sešiem piezemējumiem (pārējos guva Bens Smits, Džordžs Moala, Deins Koulzs un Izraēls Degs) un kopumā guva 26 punktus.

Par īstu pārsteigumu parūpējās Francijas izlase, kas otrajā spēlē Tukumanā sakāva Argentīnu, turklāt sausā – 27:0 (10:0). Jāpiebilst, ka viesi bija ieradušies Dienvidamerikā faktiski ar otro sastāvu ar septiņiem debitantiem, jo Francijas čempionātā tobrīd notika pusfināli, tādējādi Gijam Novē nebija pieejami "Clermont", "Racing 92", "Montpellier" un "Toulonnais" spēlētāji, un kapteiņa funkcijas nācās uzticēt Žilam Plisonam ar nieka 12 spēļu pieredzi. Pirmajā spēlē Argentīna izmantoja viesu pieredzes trūkumu (31:19), bet otrajā spēlē pielijušajā laukumā franči guva trīs piezemējumus (Ugo Bonnevāls, Remī Lamerā un Loans Gužons – spēlētāji, kuri izlasē ir aizvadījuši kopumā tikai 25 spēles), bet visus realizācijas un soda sitienus nekļūdīgi trāpīja 22 gadus vecais devītais numurs Batists Serēns, kurš izlases sastāvā debitējis tieši šajā turnejā. Jāatzīmē, ka Argentīna nespēja gūt nevienu punktu pirmo reizi kopš sakāves 2000. gadā Tvikenemā pret Angliju (0:19) un izskatās, ka Argentīnas regbijā pēc lieliskā snieguma pērnajā Pasaules kausa izcīņā iestājusies smaga krīze, ko apliecina arī izlases spēlētāju galvenā avota, Buenosairesas "Jaguares" gaužam nīkulīgais sniegums dienvidu puslodes "Super Rugby" turnīrā.

Savukārt Dienvidāfrika Portelizabetā ar 19:13 (13:10) pārspēja Īriju un ar lielām pūlēm izcīnīja uzvaru sērijā. Pēc apkaunojošā zaudējuma pirmajā spēlē Keiptaunā mazākumā spēlējošajiem pretiniekiem (20:26) un tikai pēdējās 20 minūtēs izrautās uzvaras otrajā spēlē augstkalnes retinātajā gaisā Johannesburgā (32:26) Dienvidāfrikai uzvara bija vajadzīga kā ēst. Tiesa, sākumā veiksmīgāki bija viesi – uz mājinieku desmitā numura Eltona Jančisa 3. minūtē trāpīto soda sitienu viņi atbildēja ar Luka Māršala piezemējumu 15. minūtē un desmitā numura Padija Džeksona soda sitienu 22. minūtē (3:10). Turklāt mājiniekiem paveicās, ka viņu fulbeks Villijs le Rū saņēma tikai dzelteno kartīti par bīstamu spēli. Izturējuši desmit minūtes mazākumā, DĀR regbisti pārņēma iniciatīvu, Jančiss ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (6:10), bet 39. minūtē ar lielisku tālu piespēli ar kāju izvirzīja uzbrukuma smailē veterānu Dž.P. Pītersenu (13:10). Otrajā puslaikā Jančiss ar otrās spēles varoni Ruanu Kombrinku palielināja pārsvaru (19:10), Džeksons 69. minūtē samazināja rezultāta starpību (19:13). Spēles pēdējās minūtēs īri neizmantoja dažas iespējas gūt uzvaru nesošo piezemējumu, sevišķi jāizceļ mājinieku devītais numurs Fafs de Klerks, kurš (būdams maza auguma spēlētājs) vispirms akrobātiskā lēcienā aizsniedzās līdz pretinieku augstajai piespēlei un novērsa praktiski simtprocentīgu piezemējumu, bet pēdējās sekundēs ar spēka paņēmienu noslāpēja īru kārtējo uzbrukumu un deva izšķirošo artavu uzvaras nosargāšanā. Neraugoties uz zaudēto sēriju, Īrijas izlases spēle pelnījusi uzslavas, jo īpaši ņemot vērā faktu, ka tā ieradās Āfrikā bez daudziem pamatsastāva spēlētājiem.

Noteikti jāatzīmē Gruzijas lieliskais sniegums turnejā pa Klusā okeāna reģionālajām regbija lielvalstīm Fidži, Samoa un Tongu – pēdējā spēlē Suvā gruzīni pārspēja mājiniekus fidžiešus ar 14:3 (3:3). Pirms tam Gruzija cīnījās neizšķirti ar Samoa (19:19) un pieveica Tongu (23:20).

Citās spēlēs Japāna-Skotija (16:21), Kanāda-Itālija (18:20), ASV-Krievija (25:0), Samoa-Tonga (30:10).

Pasaules rangu tabulā pirmais četrinieks ir nemainīgs – Jaunzēlande, Anglija, DĀR un Austrālija. Jaunzēlande joprojām ir vairāku galvas tiesu pārāka par sekotājām, dienvidāfrikāņi un, jo īpaši, angļi ir nostiprinājuši savas pozīcijas, bet Argentīna no piektās vietas noripojusi līdz necilajai devītajai, palaižot garām Velsu, Īriju, Franciju un Skotiju, savukārt Gruzija jau klauvē pie pirmā desmitnieka durvīm, apdzenot Japānu un atpaliekot no Fidži par nieka 0,26 punktiem.

Pēc šīm spēlēm ziemeļu puslodes izlasēm sezona ir noslēgusies, bet dienvidu puslodes lielvalstis pēc diviem mēnešiem uzsāks ikgadējo Regbija čempionātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!