Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušās nedēļas nogalē turpinājās ikgadējā Sešu nāciju kausa izcīņa regbijā. Francija Parīzē pieveica Īriju (10:9), Velsa Kārdifā salauza Skotijas pretestību (27:23), bet Anglija Romā sakāva Itāliju (40:9).

Otrās kārtas pirmajā spēlē Francija ar 10:9 (3:9) pieveica Īriju. Francijai beidzot izdevās pārtraukt ieilgušo neveiksmju sēriju pret Īriju, pēdējo piecu gadu laikā nespējot izcīnīt nevienu uzvaru, bet pēdējā spēlē Pasaules kausa izcīņā vispār kapitulējot bez ierunām (9:24). Jaunā trenera Gija Novē izliktajā sastāvā tikai šīs bēdīgi slavenās spēles dalībnieki saglabāja savu vietu, un viņa vadībā Francija cenšas atteikties no priekšteču konservatīvisma, uzsvaru liekot uz bumbas pārvaldību. Savukārt pēdējo divu sezonu uzvarētājas Īrijas nometnē bez nepieciešamās paaudžu maiņas (spēlētāju vidējais vecums ir 29 gadi, salīdzinot ar Francijas 25) saasinājās savainojumu sērga - Džo Šmitam nācās iztikt bez septiņiem pamatsastāva spēlētājiem, bet pēc spēles uz lazareti devās vēl četri, tostarp desmitais numurs Džonijs Sekstons un flankers Šons O'Braiens. Jāpiebilst, ka pēc ārstu ieteikuma pagājušajā nedēļā par karjeras noslēgšanu bija spiests paziņot arī īru regbija leģenda Pols O'Konels.

Jau tā prognozēto aso kontakta divcīņu lietus pārvērta īstā tranšeju karā ar daudziem spēka paņēmieniem. Pirmajā puslaikā iniciatīva piederēja viesiem, taču bumbas pārvaldības kļūdas neļāva realizēt vairākas izdevības, un līdz pārtraukumam nācās samierināties vien ar Sekstona trijiem soda sitieniem, uz ko mājinieki atbildēja ar vienu Žila Plisona trāpīto soda sitienu (3:9). Otrā puslaika sākumā uz maiņu uznākušie uzbrucēji Raba Slimani un Edijs Ben Arū nodrošināja franču dominēšanu grupcīņā, kur īriem ļoti pietrūka savainoto Maika Rosa un Kīena Hīlija. Ilgstošais spiediens 70. minūtē vainagojās ar Maksima Medāra piezemējumu (10:9), bet atlikušajā laikā īriem neizdevās apdraudēt mājinieku uzvaru.

Tādējādi Īrijas cerības izcīnīt bezprecedenta trešo titulu pēc kārtas nu karājas mata galā, savukārt Francija pēc četriem Filipa Senandrē liesajiem gadiem, kad ne reizi neizdevās finišēt līderu trijniekā, saglabājusi cerības uz "Grand Slam".

Līdz šim turnīra visaizraujošākajā spēlē Velsa ar 27:23 (10:13) pārspēja Skotiju. Skotija bija pavisam tuvu pirmajai uzvarai Kārdifā kopš 2002. gada, tomēr Velsai spēles beigās izdevās izraut uzvaru. Jau 7. minūtē Garets Deiviss izvirzīja vadībā Velsu (7:0), pēc dažām minūtēm skotu pacietīgais uzbrukums, bumbu saglabājot savā rīcībā 21 fāzi, noslēdzās ar Tomija Sīmūra piezemējumu (7:7), bet līdz puslaika beigām Gregs Leidlo ar diviem soda sitieniem, uz kuriem mājinieki spēja atbildēt tikai ar vienu Dana Bigara trāpījumu, nodrošināja viesu pārsvaru (10:13). Otrā puslaika sākumā Bigars ar Leidlo apmainījās ar precīziem soda sitieniem (13:16).

Velsieši turpināja uzbrukt, taču skoti prasmīgi un pašaizliedzīgi atvairīja visus mājinieku centienus, bet laika mājiniekiem kļuva aizvien mazāk. 64. minūtē Velsas līdzjutēji varēja vieglāk uzelpot, kad Džeimijs Roberts beidzot pārrāva pretinieku aizsardzības līniju (20:16), bet pēc astoņām minūtēm Džordžs Norts panāca jau 27:16. 78. minūtē Dankans Teilors ļāva līksmot skotiem (27:23), taču tas arī bija viss.

Pēdējā otrās kārtas spēlē Anglija saplosīja Itāliju ar 40:9 (11:9). Ja pirmajā puslaikā pašu angļu kļūdas, kā arī itāļu aktīvā spēle ļāva saglabāt intrigu, tad pēc pārtraukuma viesi ieslēdza "turbo" režīmu, Džonatanam Džozefam 18 minūšu laikā nokārtojot "hat trick", bet kopumā Anglijai gūstot piecus piezemējumus.

Tādējādi pēc pirmās kārtas Anglijai un Francijai ir pa 4 punktiem, Velsai - 3 punkti, Īrijai - 1 punkts, bet Skotijai un Itālijai punktu nav. 26. februārī Velsa uzņems Franciju, bet 27. februārī Itālija ar Skotiju noskaidros potenciālo "koka karotes" īpašnieci, bet Anglija mērosies spēkiem ar Īriju.

Sešu nāciju kausa izcīņa ir senākais starptautiskais regbija turnīrs pasaulē. Kopš 1883. gada tajā piedalās Anglija, Skotija, Velsa un Īrija, 1910. gadā tika uzņemta Francija (to izslēdza 1931. gadā ar apsūdzībām profesionālismā (līdz pat 1995. gadam regbijs oficiāli bija amatieru spēle), bet 1940. gadā uzņēma atkal), bet 2000. gadā Itālija. Visvairāk čempionu titulu ir Anglijai un Velsai - pa 26, taču Anglijai ir 12 "Grand Slam" (pēdējais 2003. gadā), salīdzinot ar Velsas 11 (pēdējais 2008. gadā). Francijai ir 17 uzvaras un 9 "Grand Slam" (pēdējais 2010. gadā), Skotijai 14 uzvaras un 3 "Grand Slam" (pēdējais 1990. gadā), Īrijai 13 uzvaras un 2 "Grand Slam" (pēdējais 2009. gadā pēc 61 gada pārtraukuma), bet Itālijas labākais rezultāts ir bijusi tikai trešā vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!