Foto: AP/Scanpix
Argentīnas regbija izlase 18. oktobrī ar 43:20 (20:10) sakāva Īriju Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā. Tādējādi Argentīna jau otro reizi vēsturē iekļuvusi pusfinālā, bet Īrija kārtējo reizi apliecināja savu impotenci Pasaules kausos, tā arī nespējot pirmo reizi vēsturē uzvarēt izslēgšanas spēlē un zaudējot jau sesto ceturtdaļfinālu.

Var droši teikt, ka dienvidu puslode šajā turnīrā ir uzvarējusi vienos vārtos - Skotijas izredzes uzvarēt Austrāliju ir minimālas, bet pārējās Eiropas regbija lielvalstis jau vēro turnīru no malas.

Pēdējo divu gadu Sešu nāciju kausa ieguvējas Īrijas un teorētiski vājākās Regbija čempionāta vienības Argentīnas divcīņa bija jo īpaši interesanta saistībā ar mūžseno jautājumu, vai plaisa starp ziemeļu un dienvidu pusložu regbija līmeņiem mazinās. Šī divcīņa ļautu arī novērtēt Argentīnas progresu kopš uzņemšanas Regbija čempionātā 2012. gadā, kas tai beidzot dod iespēju katru gadu mēroties spēkiem ar pasaules regbija eliti Jaunzēlandi, DĀR un Austrāliju.

Īrijai nācās iztikt bez ilglaicīgā kapteiņa Pola O'Konela, kuram traumas dēļ turnīrs un arī izlases karjera ir beigusies, traumētā desmitā numura Džonatana Sekstona, kā arī diskvalificētā flankera Šona O'Braiena, taču tik un tā bukmeikeri Īriju uzskatīja par favorīti. Sākums gan liecināja ko pilnīgi pretēju: Argentīna pilnībā saimniekoja laukumā, un ar Matiasa Moroni un Huana Imofa piezemējumiem, kā arī Nikolasa Sančesa soda sitienu jau 14. minūtē panāca 17:0. Pavērsiens notika 17. minūtē, kad dzelteno kartīti par pārāk vēlu spēka paņēmienu pret Kītu Ērlsu saņēma Ramiro Erera, un Sekstona aizvietotājs Īens Madigans guva pirmos punktus Īrijas labā (17:3). Kaut gan Sančess ātri atjaunoja līdzšinējo pārsvaru (20:3), iniciatīva jau piederēja Īrijai. 25. minūtē malējais aizsargs Luks Ficdžeralds guva pirmo īru piezemējumu (20:10). Līdz puslaika beigām abas komandas sarīkoja bīstamus uzbrukumus, taču rezultāts nemainījās.

Otrais puslaiks sākās gluži kā pirmais - ar Argentīnas ofensīvu, Īrijai šoreiz izdevās draudus ne tikai neitralizēt, bet pašiem pāriet ātrā uzbrukumā, 43. minūtē Džordi Mērfijam ar piezemējumu Argentīnas pārsvaru padarot pavisam slidenu (20:17). 50. minūtē Sančess ļāva "pumām" nedaudz uzelpot (23:17), taču visu gandrīz sabojāja tas pats Erera, kurš jau reiz sēdēja uz sodīto soliņa - 51. minūtē franču tiesnesis Žeroms Garsē viņam varēja iedot otro dzelteno kartīti par bīstamu spēli rakā, kas automātiski nozīmētu sarkano, un aprobežojās ar soda sitiena piešķiršanu. Madigans nekļūdījās (23:20), taču netrāpīja soda sitienu 59. minūtē, kas ļautu izlīdzināt rezultātu. Argentīnai hroniski kliboja disciplīna, tās spēlētāji jau bija saņēmuši 12 sodus, salīdzinot ar īru astoņiem.

Tomēr Regbija čempionāta rūdījums izrādījās spēcīgāks par visiem Sešu nāciju turnīra tituliem, un spēles noslēgums aizritēja ar izteiktu Argentīnas pārsvaru. 64. minūtē Sančess trāpīja kārtējo soda sitienu (26:20), bet drīz sekoja nokauta sitieni - 68. minūtē Hoakins Tukulets un 72. minūtē vēlreiz Imofs uzskatāmi parādīja, ka plaisa starp dienvidu un ziemeļu pusložu regbiju ir kļuvusi vēl lielāka. Punktu īru mokām pielika Sančess ar soda sitienu (43:20).

18. oktobra vakarā notiks pēdējais ceturtdaļfināls: Austrālija-Skotija. Iepriekšējos ceturtdaļfinālos DĀR izrāva uzvaru pār Velsu (23:19), bet Jaunzēlande neatstāja nekādas cerības Francijai (62:13). 24. oktobrī pusfinālā Jaunzēlande tiksies ar DĀR, bet 25. oktobrī Argentīna tiksies pret Austrāliju vai Skotiju. Spēle par trešo vietu notiks 30. oktobrī, bet fināls - 31. oktobrī.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!