Foto: AFP/Scanpix

Argentīnas regbija izlase piektdien Glosterā ar 54:9 (14:6) sagādāja negaidīti smagu sakāvi Gruzijai, C grupā sperot platu soli uz Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālu.

Argentīna pelnīti bija favorīte, tās regbija līmenis ir ievērojami kāpis kopš uzņemšanas Regbija čempionātā, taču arī Eiropas regbija elites faktiski otrās divīzijas pastāvīgās līderes Gruzijas sniegums ir uzlabojies, un tās negaidīti pārliecinošā uzvara pār neērto Tongu saasināja intrigu. Abas izlases jau divreiz bija tikušās Pasaules kausu izcīņā, un kaut gan Argentīna vienmēr svinējusi pārliecinošu uzvaru (33:3 2007. gadā un 25:7 2011. gadā), tā vienmēr tikusi izkapāta tikai spēles noslēgumā, salaužot pretinieku sīksto pretošanos. Arī šīs spēles gaita ritēja pēc identiska scenārija, tikai šoreiz Argentīna parādīja savu klasi visā krāšņumā, sevi apliecinot par nopietnu pretendenti cīņā par Pasaules kausu, bet Gruzijai saņemot skarbu mācībstundu.

Abas izlases varēja lepoties ar iespaidīgu uzbrukuma līniju, abu lepnums ir grupcīņa, kas spēj bojāt nervus ikvienam pretiniekam. Argentīnas izšķirošais pārsvars pār Gruziju slēpās lieliskajos aizsargos, kas pašlaik asina savu meistarību Regbija čempionātā un Eiropas vadošajos klubos, bet liela daļa nākamgad jau debitēs dienvidu puslodes lielvalstu klubu "Super Rugby" turnīrā, tajā pirmo reizi parādoties Argentīnas pārstāvei.

Argentīnas desmitais numurs Nikolass Sančess ar dropsitienu jau 5. minūtē izvirzīja "pumas" vadībā, bet 9. minūtē pielika roku Tomasa Lavanini piezemējumā (8:0). Spēles sākums aizritēja ar ievērojamu dienvidamerikāņu pārsvaru, kontrolējot bumbu pat 83% procentus laika, un tikai grupcīņa gruzīni varēja parādīt zobus. Pamazām Gruzija atguvās, un desmitais numurs Merabs Kvirikašvili divu minūšu laikā ar soda sitieniem samazināja rezultāta starpību (8:6). Līdz puslaika beigām punktus guva tikai Sančess un Kvirikašvili (14:9).

Liktenīgais brīdis pienāca 45. minūtē, kad dzelteno kartīti saņēma Gruzijas līderis un iepriekšējās spēles varonis Mamuka Gorgodze. Kamēr "Gorgodzilla" bija spiests vērot spēli no malas, Argentīna izplosījās pēc sirds patikas, sešu minūšu laikā gūstot trīs piezemējumus. Tikko Gorgodze atstāja laukumu, Argentīna noraidīja trīs punktu gūšanas iespēju un pēc uzvarēta sānu iemetiena apsēda pretinieku ieskaites laukumu, līdz devītais numurs Tomass Kubelli ienesa piezemējumu (21:9). Pēc trim minūtēm viņam sekoja Huans Imofs (28:9), vēl pēc trim minūtēm - Santjago Kordero (35:9). Kaut gan Gruzijas regbisti spēja nedaudz atgūties no nokdauna, spēles liktenis bija izšķirts, bet spēles beigās Argentīna rezultātu padarīja pavisam nepieklājīgu, sešu minūšu laikā ienesot vēl trīs piezemējumus (Marselo Bošs un vēlreiz Kordero ar Imofu) - 54:9.

Pēc šīs spēles C grupā Jaunzēlandei ir 9 punkti, Argentīnai - 5, Gruzijai - 4 punkti, Tongai - 1 punkts, bet Namībijai punktu nav. 29. septembrī ar Tongas un Namībijas spēli noslēgsies otrā kārta. 2. oktobrī Jaunzēlande eksaminēs Gruziju, bet 4. oktobrī Argentīna spēlē ar Tongu pacentīsies nokārtot iekļūšanu ceturtdaļfinālā (pēdējā spēlē pret Namībiju tās pārliecinoša uzvara neizraisa nekādas šaubas).

Šodien pirmajā spēlē D grupā tiksies Itālija un Kanāda, kaut gan reāli neviena izlase nepretendē uz ceturtdaļfinālu, to līmenim ievērojami atpaliekot no Francijas un Īrijas. Pēc tam sekos divas spēles ar principiālu nozīmi: vispirms B grupā divkārtējā pasaules čempione DĀR centīsies izgāzt dusmas pār kareivīgajiem Samoa saliniekiem un paglābt reputācijas paliekas pēc Japānas pazemojuma, bet vēlu vakarā notiks pirmā milžu cīņa A "nāves grupā", Anglijai Tvikenemā uzņemot Velsu.

Jāpiebilst, ka DĀR ir uzvarējusi Samoa visās astoņās savstarpējās spēlēs, ieskaitot četras reizes Pasaules kausu izcīņā, turklāt parasti pieveicot saliniekus ļoti pārliecinoši: 1995. gada ceturtdaļfinālā 42:14, 2003. gadā 60:10, 2007. gadā 59:7, un tikai 2011. gadā cīkstēšanās izvērtās sīva - 13:5, turklāt otrajā puslaikā negūstot ne punkta. Savukārt Anglijas un Velsas cīņa solās būt grandioza: kaut gan Anglija pēdējos gados ļoti sekmīgi spēlē savā Tvikenemas cietoksnī, pēdējos trīsarpus gadus nepazīstot zaudējuma rūgtumu pret Eiropas izlasēm, pēdējais zaudējums tika piedzīvots 2012. gadā tieši pret Velsu, turklāt kaimiņi uzvarējuši trīs no pēdējām piecām spēlēm šajā stadionā. Uzvarētājs spers platu soli uz ceturtdaļfinālu, un Anglija ir favorīte, taču publikas augsto cerību radītais psiholoģiskais spiediens var izspēlēt ļaunu joku. Savukārt Velsai uzvara ir ļoti svarīga arī psiholoģiski, lai optimistiski sagaidītu pēdējo grupas spēli pret divkārtējo pasaules čempioni Austrāliju, kura ir īsts Vorena Gatlanda vadīto velsiešu bubulis - pēc pirmās uzvaras trenera debijas sezonā 2008. gadā sekojuši desmit zaudējumi pēc kārtas, turklāt vairākkārt izlaižot uzvaru no rokām pēdējās minūtēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!