Foto: Reuters/Scanpix
Austrālijas regbija izlase 10. oktobrī Tvikenemā ar 15:6 (9:6) pārspēja Velsu, uzvarot regbija Pasaules kausa izcīņas A "nāves grupā" un sagādājot pretiniekiem 11. zaudējumu pēc kārtas savstarpējās spēlēs kopš 2008. gada.

Tādējādi Austrālija ceturtdaļfinālā spēlēs ar Skotiju, bet Velsa – ar DĀR.

Kaut gan spēlē netika gūts neviens piezemējums, un visus punktus ar soda sitieniem guva abu izlašu desmitie numuri Bernards Folijs un Dans Bigars, tā bija ļoti saspringta un brīžiem asa. Daudz tika runāts par Austrālijas lielisko uzbrukumu, taču šoreiz tās panākuma atslēga bija pašaizliedzīga un agresīva aizsardzība, kas nepievīla pat tad, kad septiņas minūtes nācās spēlēt 13 pret 15 pretiniekiem, lielāko daļu laika austrāliešiem pavadot iespiestiem pie sava ieskaites laukuma. Kopumā Austrālija bija spiesta izpildīt 126 spēka paņēmienus, salīdzinot ar velsiešu nieka 69.

Spēles sākums aizritēja ar Velsas pārsvaru, un 7. minūtē Bigars izvirzīja Velsu vadībā (0:3). Pirms nedēļas austrāliešu grupcīņa ļoti veiksmīgi tika galā ar angļiem, šoreiz sākumā tai klājās grūti, turklāt austrāliešu uzdevumu apgrūtināja flankera Maikla Hūpera diskvalifikācija. Tas netraucēja Deividam Pokokam sekmīgi cīnīties par bumbu uz zemes, neitralizējot velsiešu pāri Semu Vorbērtonu un Džastinu Tipuriku.

Līdz puslaika vidum Austrālijas grupcīņa pārņēma virsroku, vairākkārt piespiežot pretiniekus kļūdīties. Kārtējā grupcīņas uzvara ļāva Folijam 24. minūtē izlīdzināt rezultātu (3:3). 31. minūtē Folijs izvirzīja vadībā Austrāliju (6:3), atlikušajā laikā Bigars un Folijs trāpīja pa vienam soda sitienam (9:6), bet pašās beigās Bigars pirmo reizi šajā turnīrā netrāpīja soda sitienu, pārtraucot 15 trāpīto soda sitienu sēriju.

Velsas disciplīnas problēmas otrā puslaika sākumā ļāva Folijam 52. minūtē palielināt Austrālijas pārsvaru (12:6). Lieliska izdevība Velsai radās, kad 58. minūtē dzelteno kartīti par pretinieka tīšu klupināšanu saņēma austrāliešu devītais numurs Vils Genia. Uzreiz Velsas tongiešu izcelsmes spēlētājs Taulupe Faletau šķērsoja pretinieku ieskaites laukuma līniju, taču pēdējā brīdī zaudēja kontroli pār bumbu.


Velsa turpināja noraidīt soda sitienus un centās gūt piezemējumu, spiedienam vainagojoties ar Dīna Mamma dzelteno kartīti, tādējādi 7 minūtes Velsa varēja spēlēt pret 13 pretiniekiem. Velsa turpināja vētraini uzbrukt, tikai izmisīga aizsardzība neļāva centram Džordžam Nortam gūt piezemējumu. Velsa gandrīz visu laiku saimniekoja pie pretinieku ieskaites laukuma, par viņu nomācošo pārsvaru liecināja kaut vai tas, ka austrāliešiem divu minūšu laikā nācās veikt 15 spēka paņēmienus. Austrālija izturēja, un, tikko Genia atgriezās laukumā, pārgāja bīstamā uzbrukumā, nopelnot soda sitienu.

72. minūtē Folijs panāca Austrālijai drošu pārsvaru (15:6), un atlikušajā laikā Austrālija neatdeva iniciatīvu. Punktu velsiešu cerībām pielika Aleksa Katberta dzeltenā kartīte 76. minūtē, neatļauti mēģinot apturēt pretinieku ātro uzbrukumu.

Pēdējā grupas spēlē Mančestrā Anglija ar 60:3 (21:3) pieveica Urugvaju, gūstot desmit piezemējumus. Pa trim piezemējumiem guva Džeks Nouels un 37 gadus vecais Niks Īsters, kurš kļuvis par vecāko "hat trick" guvēju regbija izlašu spēļu vēsturē.

A grupas spēļu noslēgumā Austrālijai ir 17 punkti (+106), Velsai - 13 punkti (+49), Anglijai - 11 punkti (+58), Fidži - 5 punkti (-17), bet Urugvajai (-196) punktu nav. Austrālija 18. oktobrī ceturtdaļfinālā tiksies ar Skotiju, bet Velsa - 17. oktobrī ar DĀR. Jāpiebilst, ka Velsa 109 gadu laikā spējusi pieveikt DĀR tikai divas reizes, taču otrā uzvara tika gūta abu izlašu pēdējā spēlē pagājušajā gadā, pārtraucot 16 zaudējumu sēriju 15 gados. Savukārt Austrālija zaudējusi Skotijai pēdējās divas no trijām spēlēm, un zaudējums 2009. gadā pārtrauca Austrālijas 16 uzvaru sēriju 27 gados.

11. oktobrī notiks pēdējās grupu fāzes spēles: C grupā Argentīna-Namībija, D grupā Itālija-Rumānija un Īrija-Francija, bet vakara pēdējā spēle B grupā Japāna-ASV.

Pašlaik B grupā DĀR ir 16 punkti (+120), Skotijai - 14 punkti (+43), Japānai - 8 punkti (-12), Samoa - 6 punkti (-55), bet ASV (-96) punktu nav. Ceturtdaļfinālā DĀR 17. oktobrī tiksies ar Velsu, bet Skotija 18. oktobrī - ar Austrāliju.

C grupā Jaunzēlandei ir 19 punkti (+125), Argentīnai - 10 punkti (+64), Gruzijai - 8 punkti (-70), Tongai - 6 punkti (-60), bet Namībijai - 1 punkts (-59). Ceturtdaļfinālā Jaunzēlande 17. oktobrī spēlēs ar Francijas un Īrijas spēles zaudētāju, bet Argentīna 18. oktobrī spēlēs ar Francijas un Īrijas spēles uzvarētāju.

D grupā Īrijai (+84) un Francijai (+72) ir pa 14 punktiem, Itālijai - 5 punkti (-24), Rumānijai - 4 punkti (-59), bet Kanādai - 1 punkts (-73). 11. oktobrī Itālija un Rumānija cīnīsies par automātisko ceļazīmi uz 2019. gada finālturnīru, bet Īrija un Francija noskaidros grupas uzvarētāju. Līderu divcīņas uzvarētāja 18. oktobrī ceturtdaļfinālā spēlēs ar Argentīnu, bet zaudētāja - 17. oktobrī ar Jaunzēlandi.

Pusfinālā 24. oktobrī DĀR vai Velsa pret Jaunzēlandi vai D grupas otro vietu, bet 25. oktobrī D grupas uzvarētāja vai Argentīna pret Austrāliju vai Skotiju. Spēle par trešo vietu notiks 30. oktobrī, bet fināls - 31. oktobrī.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!