Foto: AFP/Scanpix
Regbija Pasaules kausa otrajā pusfinālā Tvikenemā Austrālijas regbisti 25. oktobrī ar 29:15 (19:9) pieveica Argentīnu un finālā 31. oktobrī tiksies ar pašreizējo čempioni Jaunzēlandi, savukārt Argentīna 30. oktobrī ar DĀR spēlēs par trešo vietu.

Tādējādi Jaunzēlande var kļūt par pirmo izlasi Pasaules kausu vēsturē, kas spējusi aizstāvēt savu kroni, bet jebkurā gadījumā fināla uzvarētāja būs vienīgā trīskārtējā pasaules čempione. Turklāt arī šoreiz apstiprinājusies tradīcija, ka par čempioni kļūst tikai tā izlase, kas ir uzvarējusi visās grupas spēlēs.

Pirms spēles par favorīti tika uzskatīta Austrālija, tomēr argentīniešu lieliskais sniegums ceturtdaļfinālā pret Īriju, ļāva cerēt uz pārsteigumu. Kā atzina viens no izcilākajiem Argentīnas regbistiem Ogustīns Pičots, kura vadībā Argentīna 2007. gadā izcīnīja bronzas medaļas, futbola apsēstajā dzimtenē atkal valda "regbija drudzis". Toreiz, 2007. gada pusfinālā Argentīna piekāpās topošajai čempionei DĀR (13:37), bet spēlē par trešo vietu sakāva mājinieci Franciju (34:10).

Atbalstīt argentīniešus bija ieradies leģendārais Djego Maradona, taču jau 67. sekundē Austrālija uzlēja aukstu dušu - uzbrucējs Robs Simonss pārtvēra pretinieku desmitā numura Nikolas Sančesa piespēli un vienatnē aizskrēja līdz ieskaites laukumam (7:0). 7. minūtē Sančess ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (7:3), taču jau 9. minūtē Adams Ešlijs-Kūpers noslēdza austrāliešu zibenīgu uzbrukumu (14:3). Cīņā par bumbu uz zemes atkal saimniekoja Austrālijas flankeri Deivids Pokoks un Maikls Hūpers, taču argentīnieši revanšējās grupcīņā, 22. minūtē šādi nopelnot soda sitienu, un Sančess nekļūdījās (14:6). 25. minūtē par bīstamu spēli dzelteno kartīti saņēma argentīniešu uzbrucējs Tomass Lavanini, un 32. minūtē Ešlijs-Kūpers ienesa savu otro piezemējumu (19:6). 35. minūtē Sančess ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (19:9).

Līdz otrā puslaika vidum Sančess un austrāliešu desmitais numurs Bernards Folijs apmainījās ar trāpītiem soda sitieniem (22:15), taču neko vairāk argentīniešiem neizdevās panākt - visus uzbrukumu viļņus Austrālija atsita gluži kā spēlē pret Velsu, ar aktīvu aizsardzību liekot pretiniekiem kļūdīties. Nokautējošo sitienu Austrālija deva 71. minūtē, Drū Mičelam lieliski izlaužoties cauri pretinieku aizsardzības līnijai un atdodot piespēli Ešlijam-Kūperam, kurš guva savu "hat trick" - 29:15. Pēdējās minūtēs pagurušie argentīnieši mēģināja atspēlēties, tomēr Austrālijas aizsardzība bija necaursitama.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!